Οι αντιπροσωπείες της υεμενίτικης κυβέρνησης και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που διεξάγουν διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Σουηδία, κατέληξαν σήμερα στην κατάρτιση καταλόγων με τα ονόματα περίπου 15.000 κρατουμένων για ανταλλαγή.
Η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ραμπο Μανσούρ Χάντι, που φέρει τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των σιιτών ανταρτών Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις την περασμένη εβδομάδα υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη — η χειρότερη στον κόσμο, κατά τον ΟΗΕ — επιδεινώνεται καθημερινά.
Πρόκειται για τις πρώτες συνομιλίες που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή των αντιμαχόμενων πλευρών έπειτα από το 2016, με στόχο την οικοδόμηση μιας ελάχιστης αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Όλες οι προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια, έχουν μέχρι σήμερα αποτύχει και ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι επιδιώκει να συγκεντρωθεί ποσό 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προσφερθεί το 2019 ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης, ή το 70% του πληθυσμού της εμπόλεμης χώρας.
Η συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων ήταν ένα από τα κύρια ζητήματα στις συνομιλίες που ξεκίνησαν την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου στο χωριό Ρίμπο, κοντά στη Στοκχόλμη.
Ο Άσκαρ Ζάελ, μέλος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι οι αντάρτες παρέδωσαν μια λίστα 7.487 κρατουμένων που επιθυμούν την απελευθέρωσή τους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση κατέθεσε κατάλογο με τα ονόματα 8.576 φυλακισμένων.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ζάελ τόνισε ότι η κυβέρνηση ζήτησε επίσης από τους αντάρτες την παράδοση της σορού του πρώην προέδρου της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ που δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από τους Χούθι.
Σύμφωνα με διαπραγματευτή των σιιτών ανταρτών, τον Αμπντελκαντέρ Μουρτάντα, ανάμεσα στα ονόματα των κρατουμένων που ζητά η κυβέρνηση, βρίσκονται υπήκοοι της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πρόσθεσε ότι η ανταλλαγή μπορεί να γίνει έως τις «20 Ιανουαρίου», πρόσθεσε.
Η απελευθέρωση και μεταφορά των κρατουμένων θα γίνει υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ). Οι αντιπροσωπείες τόνισαν ότι η ανταλλαγή κρατουμένων θα γίνει μέσα από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας που ελέγχουν οι Χούθι και από το αεροδρόμιο Σαϊγιούν που ελέγχου οι κυβερνητικές δυνάμεις στον νότο - μια διαδικασία που θα επιβλέψουν ο ΟΗΕ και ο ΔΕΕΣ.
Ωστόσο, η απόσταση σε άλλα πιο ακανθώδη ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη.
Ανάμεσα σε αυτά: Η εδραίωση ανθρωπιστικών διαδρόμων, η επαναλειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου της Σανάα και του λιμανιού Χοντέιντα, από το οποίο περνά σχεδόν το 90% της εισαγωγής τροφίμων στη χώρα. απ΄όπου διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής βοήθειας,
Οι μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι εργάζεται για μια στρατιωτική αποκλιμάκωση για την ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού και να χαλαρώσει η μέγγενη ιδιαίτερα στη Χοντέιντα, που μια ευρεία επίθεση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων βρίσκεται προ των πυλών και στην πόλη Ταϊζ, που ελέγχουν οι αντάρτες.
Τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν στις δύο πλευρές την αποχώρηση δυνάμεων από την Χοντέιντα.
Τρεις πηγές, με γνώση των συνομιλιών, τόνισαν στο πρακτορείο Reuters ότι η πρόταση που κατέθεσε ο Γκρίφιθς αναφέρεται σε μια «κοινή επιτροπή ανεξάρτητων φορέων» που θα συγκροτηθεί για να διοικεί την πόλη και το λιμάνι, μόλις αποχωρήσουν οι δυνάμεις των δύο πλευρών.
Και οι δύο πλευρές ωστόσο θεωρούν ως απίθανη την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πριν το τέλος των διαπραγματεύσεων στη Σουηδία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ