Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τερμάτισε αιφνιδιαστικά από τα καθήκοντά τους τους επίτιμους πρόξενους εννιά χωρών, στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων της Αγγλίας, της Σουηδία, της Αυστρίας και του Βελγίου, που η θητεία τους έληγε το 2025, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση. Πληροφορίες που μεταδίδει η DW αναφέρουν ότι οι λόγοι ήταν η κριτική που άσκησαν στο καθεστώς Ερντογάν.
Η απόλυση των επίτιμων προξένων έγινε με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Εξωτερικών στις 12 Οκτωβρίου 2021 με το εν λόγω υπουργείο να ακυρώνει τα δελτία ταυτότητας των προξένων, αναφέρει η τουρκική υπηρεσία της DW η οποία και παρουσιάζει το σχετικό έγγραφο με τα ονόματα των καθαιρεμένων προξένων των χωρών: Σουηδίας, Βρετανίας, Βελγίου, Αυστρίας, Ρουμανίας, Αιθιοπίας, ΕΕ, Μπελίζ και Λιθουανίας.
Να σημειωθεί ότι σε μια πόλη όπου μια χώρα δεν έχει επίσημο γραφείο αντιπροσωπείας, μπορούν να διοριστούν επίτιμοι πρόξενοι για τη διενέργεια προξενικών διαδικασιών σχετικά με τη χώρα αυτή και την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων. Οι επίτιμοι πρόξενοι μπορούν επίσης να παρέχουν προξενικές υπηρεσίες στους πολίτες τους και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών και αναλαμβάνουν καθήκοντα αφού εγκριθεί η τοποθέτησή τους από την κυβέρνηση στη χώρα που βρίσκονται.
Ο Σουηδός Επίτιμος Πρόξενος της Αττάλειας Nil Sağır, ο οποίος διορίστηκε σε αυτή τη θέση από τη Σουηδία το 2008 και είχε θητεία έως το 2025, δημοσίευσε επίσης αποχαιρετιστήρια επιστολή μετά τη λήξη του καθήκοντός του από την Τουρκία. Ο Nil Sağır, ο οποίος τιμήθηκε επίσης με το «Pole Star Order» από τη Σουηδία, υπενθύμισε ότι το σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε παρατείνει τη θητεία του έως το 2025 και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν ετοιμάσει πρόσφατα δελτίο ταυτότητας με ισχύ έως το 2023.
«Ωστόσο, με την ξαφνική απόφαση που έλαβε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και χωρίς καμία αιτιολόγηση, η τιμητική μου προξενική υπηρεσία τερματίστηκε μονομερώς», σημείωσε, δηλώνοντας ότι το σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει προσπάθειες για να ανατρέψει αυτή την απόφαση που έλαβε η τουρκική πλευρά, με τον ο Sağır να αναφέρει στην DW, «Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζετε, δεν υπήρξε κανένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, δυστυχώς».
Ένας από τους επίτιμους προξένους που είδε την πόρτα της εξόδου μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο ειδησεογραφικό site Al Monitor και δήλωσε ότι ο λόγος για την αποπομπή των προξένων ήταν η κριτική που είχαν εκφράσει κατά της τουρκικής κυβέρνησης, σε ομιλίες τους ή μέσω των social media. «Μου γνωστοποίησαν ότι αυτό συνέβη διότι σε αναρτήσεις μου στα social media ασκούσα κριτική στην κυβέρνηση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «όλες οι προσπάθειες για αντιστροφή της απόφασης προσέκρουσαν σε ένα κάθετο όχι».
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ τα αίτια οφείλονται στην κριτική που άσκησαν, ενίοτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τις πρακτικές που ακολουθεί στο καθεστώς Ερντογάν σε τομείς που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.