Ο αποδυναμωμένος από μια σειρά σκανδάλων Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό ξεκίνησε σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία διάρκειας 40 ημερών και αμέσως τέθηκε ενώπιον νέων ερωτημάτων γύρω από το σκάνδαλο για την υπόθεση της καναδικής κατασκευαστικής SNC-Lavalin, που πυροδότησε τη χειρότερη πολιτική κρίση στη χώρα μετά την ανάδειξη του αρχηγού των Φιλελευθέρων στο αξίωμα του πρωθυπουργού και ενδέχεται να στοιχίσει σε εκλογικά ποσοστά στο κόμμα των Φιλελευθέρων.
Κρατώντας από το χέρι τη σύζυγό του Σοφί Γκρεγκουάρ, ο Καναδός πρωθυπουργός πήγε το πρωί στην Γενική Κυβερνήτη Τζούλι Παγιέτ για να της ζητήσει τη διάλυση της Βουλής των Κοινοτήτων. Αυτή η επίσημη διαδικασία σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη μιας προεκλογικής εκστρατείας που στην πραγματικότητα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες.
«Οι Καναδοί έχουν μια σημαντική επιλογή να κάνουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τριντό. «Θα επιστρέψουν στα αποτυχημένα μέτρα του παρελθόντος;» διερωτήθηκε αναφερόμενος στον Συντηρητικό προκάτοχό του Στήβεν Χάρπερ. «Ή θα συνεχίσουμε να προχωρούμε προς τα προς;», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα της εκστρατείας του «Επιλέξτε την πρόοδο».
Forward or backward. It's an important choice Canadians have to make this October, and I know where I stand. I'm for choosing forward. pic.twitter.com/Gda6C7WX8o
— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) September 11, 2019
Ο Τριντό ανέλαβε τα πρωθυπουργικά ηνία τον Νοέμβριο του 2015, υποσχόμενος μια αισιόδοξη και συμφιλιωτική πολιτική προσέγγιση (σλόγκαν: "sunny ways"), υπερθεματίζοντας τη σημασία της ισότητας των φύλων και του περιβάλλοντος. Ωστόσο, σήμερα, βρίσκεται μπροστά σε ένα εκλογικό σώμα που έξι εβδομάδες πριν τις εκλογές της 21ης Οκτωβρίου, είναι περισσότερο επικεντρωμένο σε ζητήματα οικονομίας.
«Έχουμε ακόμη τεράστιο έργο να κάνουμε…υπό μια κυβέρνηση των Φιλελευθέρων, ο Καναδάς θα συνεχίσει να προχωρεί προς τα εμπρός», είπε ο 47χρονος πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους, μετά την εκκίνηση της προεκλογικής του εκστρατείας.
Σύμφωνα όμως με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Τριντό δεν θα κερδίσει την αυτοδυναμία στην Βουλή, έπειτα από σειρά σκανδάλων που αμφισβήτησαν την ηγεσία του Καναδού πρωθυπουργού, ρίχνοντας τα υψηλότατα ποσοστά δημοτικότητάς του.
Τον περασμένο μήνα, μια ανώτατη εποπτική αρχή της χώρας απεφάνθη ότι ο πρωθυπουργός παραβίασε κανόνες δεοντολογίας πιέζοντας την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ για να παρέμβει στη δικαιοσύνη ώστε η έρευνα σε βάρος της καναδικής κατασκευαστικής SNC-Lavalin για μια υπόθεση διαφθοράς στη Λιβύη να μην καταλήξει στα δικαστήρια.
Οι δικαστικές αρχές ερευνούν κατά πόσον υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να απαγγείλουν κατηγορίες, με την καναδική εφημερίδα Globe and Mail να αναφέρει σήμερα ότι η Οτάβα περιορίζει αυτά που θα μπορούσαν να καταθέσουν πιθανοί μάρτυρες.
Ο Τριντό απέφυγε σήμερα επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις για την υπόθεση της SNC-Lavalin, λέγοντας ότι η κυβερνητική γραμμή είναι ότι οι μάρτυρες έχουν ήδη άφθονη ελευθερία να μιλήσουν.
Ο Άντριου Σιρ, ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευση, δήλωσε ότι το δημοσίευμα της Globe and Mail δείχνει ότι ο Τριντό δεν είναι αξιόπιστος.
«Είπε ψέματα. Κοίταξε τους Καναδούς στα μάτια και είπε πράγματα που ήξερε ότι δεν ήταν αλήθεια», τόνισε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Καναδά.
«Τις ερχόμενες εβδομάδες, θα καταδείξω στους Καναδούς ότι ο Τζαστίν Τριντό έχασε το ηθικό κύρος να κυβερνά», είπε ο Σιρ.
Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Nanos Research εμφανίζει τους Φιλελεύθερους να συγκεντρώνουν το 34,6% των ψήφων και τους Συντηρητικούς το 30,7%, με την διαφορά αυτή να μην είναι αρκετή για το κυβερνών κόμμα για να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Οι στατιστικές, πάντως, είναι υπέρ του επικεφαλής της κυβέρνησης: Μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όλοι οι πρωθυπουργοί του Καναδά, που είχαν κυβερνητική πλειοψηφία, κέρδισαν μια δεύτερη θητεία.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ