Απόλυτα υποκριτική και παράλογη χαρακτήρισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για έναρξη ερευνών κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η απόφαση συνιστά κατάφορο αντισημιτισμό. «Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να καταπολεμούμε αυτήν την αδικία μέχρι η εξωφρενική αυτή απόφαση να καταστεί άκυρη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νετανιάχου.
Αναλυτικότερα, σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε πως «η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να κινήσει σήμερα έρευνα κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου είναι παράλογη. Είναι κατάφορος αντισημιτισμός και απόλυτη υποκρισία. Χωρίς δικαιοδοσία, αποφάσισε ότι οι γενναίοι στρατιώτες μας, οι οποίοι λαμβάνουν κάθε προφύλαξη για να αποφύγουν αμάχους κατά των χειρότερων τρομοκρατών στον κόσμο που στοχεύουν σκόπιμα πολίτες, είναι εγκληματίες πολέμου».
«Είπαν ότι όταν χτίζουμε ένα σπίτι στην αιώνια πρωτεύουσα μας την Ιερουσαλήμ, η οποία είναι πρωτεύουσα μας για 3.000 χρόνια, είναι κι’ αυτό έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου.
Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε πως «αυτό το δικαστήριο, το οποίο ιδρύθηκε για να αποτρέψει την επανάληψη των φρικτών εγκλημάτων των Ναζί που διαπράχθηκαν κατά του Εβραϊκού λαού, στρέφει τώρα τα όπλα του εναντίον του μοναδικού κράτους του Εβραϊκού λαού. Στοχεύει το Ισραήλ, τη μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή. Όμως, φυσικά, κάνει τα στραβά μάτια για το Ιράν, τη Συρία και τις άλλες δικτατορίες που διαπράττουν πραγματικά εγκλήματα πολέμου».
«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να καταπολεμούμε αυτήν την αδικία. Θα πούμε την αλήθεια σε κάθε φόρουμ, σε κάθε χώρα, σε κάθε χώρο έως ότου αυτή η εξωφρενική απόφαση αντιστραφεί και καταστεί άκυρη», κατέληξε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρ. Ρίβλιν, επισήμανε πως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι σκανδαλώδης, ενώ προανήγγειλε πως οι αρχές της χώρας θα ενεργήσουν με στόχο η απόφαση αυτή να μην βλάψει τους στρατιώτες.
«Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη να κινήσει έρευνες κατά του Κράτους του Ισραήλ είναι σκανδαλώδης. Δεν θα δεχτούμε αξιώσεις κατά της άσκησης του δικαιώματός μας και της υποχρέωσής μας να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας. Το κράτος του Ισραήλ είναι ένα ισχυρό, εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος που ξέρει να υπερασπίζεται και να ερευνά τον εαυτό του όταν χρειάζεται», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός πρόεδρος.
«Είμαστε περήφανοι για τους στρατιώτες μας, τους γιους και τις κόρες μας, την ουσία του λαού μας, που προστατεύουν την χώρα τους από γενιά σε γενιά, και αποτελούν ένα αμυντικό τείχος ενάντια σε όλους εκείνους που επιζητούν να μας βλάψουν. Θα ενεργήσουμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τους βλάψει αυτή η απόφαση», κατέληξε ο κ. Ρίβλιν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γκάμπι Εσκενάζι, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος χαρακτήρισε νομικά λανθασμένη και ηθικά χρεοκοπημένη την απόφαση της εισαγγελέως του Διεθνούς Δικαστηρίου.
«Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που έλαβε η Εισαγγελέας στο τέλος της θητείας της σε μια προσπάθεια να υπαγορεύσει τις προτεραιότητες του διαδόχου της. Μετατρέπει το Δικαστήριο σε εργαλείο στα χέρια εξτρεμιστικών παραγόντων και ενθαρρύνει τρομοκρατικές οργανώσεις και αντισημιτικές ομάδες», ανέφερε αρχικά ο κ. Εσκενάζι, προσθέτοντας πως «η απόφαση της Εισαγγελέως θα πολώσει ακόμη περισσότερο τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και θα τους απομακρύνει από τον ίδιο τον διάλογο που απαιτείται για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ τους».
«Το γεγονός ότι η δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς χαιρέτισε αυτήν την απόφαση είναι η καλύτερη απόδειξη της ηθικής της αξίας. Το Ισραήλ είναι ένα δημοκρατικό κράτος με ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό νομικό σύστημα και δεν είναι μέλος του Δικαστηρίου. Η απόφαση για έναρξη έρευνας κατά του Ισραήλ συνιστά παραβίαση της εντολής του Δικαστηρίου. Είναι σπατάλη των πόρων της διεθνούς κοινότητας από ένα μεροληπτικό θεσμικό όργανο που έχει χάσει κάθε νομιμότητα και λειτουργεί ως πολιτικό όργανο και όχι ως δικαστικό», υπογράμμισε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.
Καταλήγοντας, ο κ. Εσκενάζι τόνισε πως «το κράτος του Ισραήλ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες και τους στρατιώτες του από νομικές διώξεις. Καλούμε τις χώρες που εκτιμούν την προστασία του διεθνούς νομικού συστήματος από την πολιτικοποίηση να απορρίψουν την απόφαση της Εισαγγελέως και να μην συνεργαστούν με αυτήν».
Η έρευνα
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα δήλωσε ότι άρχισε η διενέργεια έρευνας για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η απόφαση να διενεργηθεί έρευνα λήφθηκε μετά από προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε το γραφείο μου διάρκειας σχεδόν πέντε ετών», δήλωσε η απερχόμενη εισαγγελέας Φάτου Μπενσούντα.
Σημειώνεται πως η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου διανύει τους τελευταίους μήνες της θητείας της στο ΔΠΔ, καθώς από τις 16 Ιουνίου καθήκοντα νέου εισαγγελέα αναμένεται να αναλάβει για τα επόμενα εννέα χρόνια ο 50χρονοςΒρετανός δικηγόρος Κάριμ Καν
Ο Καν συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους κατά τον δεύτερο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας, λαμβάνοντας συνολικά 72 από τις 122.
Το ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη και έχει 123 χώρες μέλη, είναι αρμόδιο να εξετάζει εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίες. Ο Καν είναι νομικός ειδικευμένος στο ανθρωπιστικό δίκαιο και πρόσφατα ήταν επικεφαλής μιας ειδικής ομάδας των Ηνωμένων Εθνών που ερευνούσε τα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους.