Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέρριψε την άποψη ότι η Ουκρανία θα ωφεληθεί από μία ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός, σε συνέντευξή του στον Guardian στις 31 Μαΐου, δηλώνοντας πως μία τέτοια κατάσταση θα επιτρέψει στη Ρωσία να ανασυνταχθεί και να ανασυγκροτήσει τη δύναμή της.
«Η Ρωσία χρειάζεται ένα διάλειμμα για να σταθεροποιήσει τη θέση της στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Ζελένσκι.
«Η Ρωσία διαθέτει περισσότερο εξοπλισμό από ό,τι εμείς», πρόσθεσε, «αλλά έχει και έλλειμμα. Της λείπουν έμπειροι στρατιώτες, βλήματα πυροβολικού και πύραυλοι».
«Ως εκ τούτου, μια παύση θα ωφελήσει σίγουρα (τη Ρωσία), σίγουρα όχι εμάς», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Εάν η Ρωσία είναι σε θέση να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της κατά τη διάρκεια μιας κατάπαυσης του πυρός, θα μπορέσει να γίνει αρκετά ισχυρή ώστε να θέσει τελεσίγραφα στην Ουκρανία, όπως η παραχώρηση εδαφών, η υπόσχεση να μην ενταχθεί σε συμμαχίες (όπως το ΝΑΤΟ) ή άλλοι ανεπιθύμητοι όροι, πρόσθεσε.
Μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα ήταν μια «παγίδα», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Τα σχόλια του προέδρου έγιναν καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται για την επερχόμενη παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου. Περίπου 90 χώρες έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους από αυτή την εβδομάδα
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί με διάφορους βασικούς τομείς, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η ανταλλαγή αιχμαλώτων, η επιστροφή απελαθέντων παιδιών, η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και άλλα θέματα.
Ένα από τα βασικά στοιχεία της ειρηνευτικής φόρμουλας των 10 σημείων, είναι η πλήρης αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.
Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στις συνομιλίες, αλλά οι Ελβετοί οικοδεσπότες δήλωσαν ότι οι εκπρόσωποι της Μόσχας θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία «αργά ή γρήγορα».
Το Κίεβο έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία προσπαθεί να διαταράξει τη Σύνοδο Κορυφής.
Το Bloomberg ανέφερε τον Μάιο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πιθανότατα δε θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής, γεγονός που προκάλεσε την κριτική του Ζελένσκι.
«Πιστεύω ότι η ειρηνευτική Σύνοδος Κορυφής χρειάζεται τον πρόεδρο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες χρειάζονται τον πρόεδρο Μπάιντεν, επειδή θα εξετάσουν την αντίδραση των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ζελένσκι.
«(Η απουσία του Μπάιντεν) θα αντιμετωπιστεί μόνο με ένα χειροκρότημα από τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν, ένα προσωπικό, όρθιο χειροκρότημα από τον Πούτιν», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times, ότι η Ουκρανία είχε προγραμματίσει τη σύνοδο κορυφής παρά την ενημέρωση ότι ο Μπάιντεν δε θα μπορούσε να παραστεί. Στη θέση του θα παραστεί ένας ανώτερος αξιωματούχος που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.