Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Τετάρτη τους παγκόσμιους ηγέτες να εργαστούν την επαναφορά της Διεθνούς Τάξης που βασίζεται σε κανόνες, αντιστεκόμενοι στη ρωσική χρήση βίας.
Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του στην παγκόσμια διάσκεψη για τη Δημοκρατία που φιλοξενείται στη Νότια Κορέα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι πολλά έθνη και περιοχές του κόσμου θα επωφεληθούν από την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου.
«Μαζί πρέπει να κάνουμε τη δύναμη που έχει τρελαθεί να επιστρέψει στους κανόνες και να κάνουμε τους κανόνες να λειτουργήσουν ξανά», δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία, μια πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με στόχο να συζητηθούν τρόποι για να σταματήσει η οπισθοδρόμηση της Δημοκρατίας και η διάβρωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.
At the third Summit for Democracy, I emphasized that the world is now betting more on force than rules.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 20, 2024
Force and rules, however, are not mutually exclusive. Rules must be enforced. Force must be limited by rules.
Ukraine's Peace Formula proposes a balance between the two.
🧵 pic.twitter.com/vfsD8Fd4iN
Αναφερόμενος στη Φόρμουλα Ειρήνης, μετά από μια αναφορά στην επισιτιστική βοήθεια που περνάει μέσω της Ουκρανίας σε περιοχές του κόσμου όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή - ο Ζελένσκι δήλωσε ότι για να επικρατήσει η ειρήνη, οι ηγέτες πρέπει να «συνυπογράψουν από κοινού, τη σταθερή αξιοπιστία».
Ο Μπάιντεν έχει υποστηρίξει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έχουν αντιταχθεί στην επιπλέον στήριξη ύψους 60 δισ. δολαρίων, η οποία δεν έχει ακόμα επικυρωθεί καθώς εκκρεμεί η έγκριση του Κογκρέσου.
Η φετινή Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις τεχνολογίες που εκθέτουν σε κίνδυνο τη διεξαγωγή εκλογών και τη δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, κατασκοπευτικών λογισμικών κ.α.
Η Ρωσία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι στόχοι της στην Ουκρανία παραμένουν αμετάβλητοι, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησης και της «αποναζιστικοποίησης» των κατεχόμενων περιοχών και της διατήρησης της ευρύτερης ασφάλειας της Ρωσίας απέναντι στην επέλαση του ΝΑΤΟ.