Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξή του στον ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό Suspilne ότι οι τελικοί συμβιβασμοί στις οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα αποφασιστούν με ένα εξολοκλήρου ουκρανικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.
«Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες», τόνισε ο Ζελένσκι. «Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα ενδεχομένως να αφορούν εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται από άλλες χώρες στην Ουκρανία αντί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε.
Όπως τόνισε ο Ζελένσκι, σε θέματα εγγυήσεων ασφαλείας, μιλάμε για συνταγματικές αλλαγές και αλλαγές στην ουκρανική νομοθεσία. Όπως τόνισε «οι αλλαγές μπορεί να είναι ιστορικές, οπότε το Κίεβο θα έρθει σε δημοψήφισμα».
«Υπάρχουν χώρες του ΝΑΤΟ που θέλουν να είναι εγγυητές ασφάλειας, οι οποίες, δυστυχώς, δεν μπορούν να μας εισαγάγουν 100% ένταξη στη Συμμαχία, αλλά είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι θα έπρεπε να κάνει η συμμαχία αν ήμασταν μέλη της συμμαχίας», συμπλήρωσε.
Μιλώντας νωρίτερα για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων που διεξήχθη τις τελευταίες ημέρες, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία «δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο από τη Ρωσία», επαναλαμβάνοντας ότι πριν παραχωρήσει τη χώρα θα πρέπει να καταστραφεί.
Η Μόσχα - πρόσθεσε - ήθελε η Ουκρανία «να παραδώσει το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και το Κίεβο, αλλά ούτε ο πληθυσμός αυτών των πόλεων ούτε εγώ, ως πρόεδρος, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό». Χθες, Κυριακή 20 Μαρτίου, ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε με ομιλία στην Κνεσέτ, στο ισραηλινό κοινοβούλιο και αύριο θα μιλήσει σε τηλεδιάσκεψη με την Αίθουσα στους Ιταλούς βουλευτές.
Για τον σύμβουλο του Ζελένσκι, Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι, η Ρωσία «δεν είναι σοβαρή» για τις ειρηνευτικές συνομιλίες: «Οι συνομιλίες - είπε - έχουν στόχο να παγιδέψουν τη Δύση να σκεφτεί ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω κυρώσεις. Χρησιμοποίησαν αυτές τις συνομιλίες ως τρόπο για να αποσπάσουν την προσοχή από το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης».