Ζευγάρι Βρετανών κρατείται στο Ιράν για κατασκοπεία
Screen Grab/Twitter
Screen Grab/Twitter

Ζευγάρι Βρετανών κρατείται στο Ιράν για κατασκοπεία

Ένα ζευγάρι Βρετανών κρατείται στο Ιράν με κατηγορίες για κατασκοπεία. Συγκεκριμένα, οι Κρεγκ και Λίντσεϊ Φόρμαν, φέρονται να συνεργάζονταν με «μυστικά ιδρύματα συνδεδεμένα με υπηρεσίες πληροφοριών εχθρικών και δυτικών χωρών», όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το πρακτορείο Mizan ανέφερε ότι το ζευγάρι συνελήφθη στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν, κατηγορούμενο για δραστηριότητες που έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, οι δύο Βρετανοί «εισήλθαν στη χώρα ως τουρίστες, αλλά στην πραγματικότητα διεξήγαγαν ερευνητικές δραστηριότητες για τη συλλογή πληροφοριών», αποκαλύπτει το skynews. 

Το ζευγάρι πραγματοποιούσε ένα ταξίδι με μοτοσικλέτα σε διάφορες χώρες, στο πλαίσιο αποστολής προώθησης της θετικής ψυχολογίας, με τελικό προορισμό την Αυστραλία.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Λίντσεϊ Φόρμαν είχε δημοσιεύσει αναρτήσεις για τη διαδρομή τους, αναφέροντας τον Δεκέμβριο ότι θα περνούσαν από το Ιράν και το Πακιστάν, δύο από τα πιο «δύσκολα» σημεία του ταξιδιού τους.

Η συνάντηση με τον Βρετανό πρέσβη

Τα ιρανικά κρατικά μέσα δημοσίευσαν φωτογραφία που φέρεται να δείχνει το ζευγάρι να συναντά τον Βρετανό πρέσβη στο Ιράν, Χιούγκο Σόρτερ. Στην εικόνα, δύο άτομα κάθονται απέναντι από τον διπλωμάτη, αλλά τα πρόσωπά τους έχουν θολωθεί.

Προειδοποιήσεις της Βρετανίας για την ασφάλεια των ταξιδιών στο Ιράν 

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει προειδοποίηση προς τους πολίτες του να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ιράν, λόγω του κινδύνου «σύλληψης, κράτησης και θανατικής καταδίκης». Παράλληλα, συμβουλεύει να αποφεύγονται μετακινήσεις στο Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, εκτός από τις νότιες ακτές της επαρχίας.

 Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Βρετανία παρέχει υποστήριξη στο ζευγάρι και βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ιρανικές αρχές. Ωστόσο, η τύχη των δύο κρατουμένων παραμένει αβέβαιη, καθώς η Τεχεράνη έχει αυστηροποιήσει τη στάση της απέναντι σε ξένους υπηκόους που εισέρχονται στη χώρα υπό ύποπτες συνθήκες.