Του Νίκου Μελέτη
Ταφόπλακα στη συζήτηση της Ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό βάζει η Άγκυρα, καθώς 17 ημέρες πριν από την πρώτη μετά από αρκετό καιρό άτυπη διερευνητική συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί και ενώ το κλίμα είναι βαρύ λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τασσόμενος στο πλευρό των «σκληρών» του ψευδοκράτους έβαλε «κόκκινη γραμμή» λέγοντας ότι στο Κραν Μοντανα ήταν η τελευταία φορά που η Τουρκία συζήτησε για Ομοσπονδία.
Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών μάλιστα σπεύδει να δηλώσει ότι η Άγκυρα θα ήταν πρόθυμη να συμμετάσχει σε άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη (των τριών Εγγυητριών Δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας) για συνομιλίες όμως που δεν θα συνεχισθούν από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν, αλλά θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές.
Οι «αποκαλύψεις» του κ. Τσαβουσογλου για τις ιδέες που του έχει θέσει ο Ν. Αναστασιάδης προκάλεσαν την αντίδραση της Λευκωσίας.
Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών υποστήριξε πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε στο Κραν Μοντάνα ότι η καλύτερη λύση, είναι η λύση δύο κρατών και πως αργότερα στη Νέα Υόρκη του είπε να προχωρήσουν με συνομοσπονδία.
«...Για παράδειγμα ο Αναστασιάδης εκεί στο Κραν Μοντάνα μου είπε ότι η καλύτερη λύση είναι η λύση δύο κρατών. Τον ρώτησα τον λόγο και μου είπε "επειδή οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτε με τους Τουρκοκύπριους". Δεν θέλουν να διαμοιραστούν τις αρμοδιότητες. Δεν θέλουν να διαμοιραστούν την εξουσία. Και μάλιστα είναι πολύ ενδιαφέρον, δεν θέλουν να διαμοιραστούν ούτε τα νοσοκομεία"», υποστήριξε ο τούρκος ΥΠΕΞ.
Συνεχίζοντας και κάνοντας αναφορά στα όσα του είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος του είπε πως: "Επομένως, μια ομοσπονδία, δεν θα λειτουργήσει. Αλλά ας το συζητήσουμε αυτό μετά τις εκλογές".
"Μετά ήρθε στην Νέα Υόρκη (ο Νίκος Αναστασιάδης) και είπε 'δεν κατάφερα να πάρω στήριξη από τη διεθνή κοινότητα για λύση δύο κρατών. Επομένως ας είναι συνομοσπονδία'. Εγώ του είπα 'δεν αποκλείουμε καμιά επιλογή. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Αλλά όπως είπες κι εσύ απέτυχαν οι συνομιλίες για ομοσπονδία και έκανες κι εσύ πίσω. Τώρα ας βάλουμε και τις άλλες εναλλακτικές στο τραπέζι, να δούμε ποια μας οδηγεί σε λύση και να τις συζητήσουμε'”.
Τη λύπη του για τους αναληθείς ισχυρισμούς του Μ. Τσαβούσογλου εξέφρασε με ανακοίνωση του ο Ν. Αναστασιάδης, επισημαίνεται ότι προκειμένου να ξεπεραστούν αδιέξοδα που προέκυψαν στις συνομιλίες πρότεινε σειρά εναλλακτικών προτάσεων ώστε να εξευρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, πάντα όμως στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των Η.Ε., δηλαδή στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας. Και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αναστασιάδης είχε θέσει στο τραπέζι την πρόταση για δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία με αποκέντρωση στις εξουσίες.
Το Προεδρικό στην Λευκωσία εξέφρασε προβληματισμό και ερωτηματικά για την χρονική στιγμή που η Τουρκία επέλεξε να προβάλει τέτοιους ισχυρισμούς ,ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου που καλωσόρισε τις πρώτες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας να συζητήσει μια λύση όλων των προβλημάτων με την Ελλάδα σε ένα πακέτο είτε πρόκειται για το Αιγαίο είτε για την Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύουν τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα η Αθήνα ,με δεδομένη την πάγια επιδίωξη της Άγκυρας για λύση «πακέτο» στο οποίο φυσικά εντάσσει και όλες τις μονομερείς επιδιώξεις και διεκδικήσεις της. Οι δηλώσεις αυτές επίσης δείχνουν ότι θα πρέπει να είναι προσεκτική και επεξεργασμένη κάθε είδους τοποθέτηση επί των ελληνοτουρκικών από τους αρμόδιους υπουργούς της νέας κυβέρνησης, ώστε οι αναφορές στην επιδίωξη ειρηνικών σχέσεων και επίλυσης ων διαφορών να μην παρεξηγείται, και εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως αποδοχή της επιδίωξης της, για εφ'' όλης της ύλης διαπραγμάτευσης και υπό μορφή πακέτου.