Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί για άνοιγμα των συνόρων της στους «πρόσφυγες» αλλά ο προβληματισμός υπάρχει πλέον και στο εσωτερικό της χώρας για την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής αυτής η οποία καταρχήν προσέκρουσε στην ελληνική αντίδραση στον Έβρο αλλά και στην επιθυμία των Σύριων προσφύγων να μείνουν στην γείτονα χώρα.
Το σοβαρό τουρκικό Think Tank «IKV» πιστεύει πλέον ότι το πρόβλημα είναι μεταναστευτικό καθώς οι Σύριοι πρόσφυγες επιθυμούν να παραμείνουν στην Τουρκία και όχι να μετακινηθούν προς την Ευρώπη και συνεπώς οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. θα πρέπει να επικεντρωθούν στους μετανάστες που προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν και αφρικανικές χώρες.
Όμως τα νέα αυτά δεδομένα που φαίνεται ότι δημιουργούνται , αποδυναμώνουν το «χαρτί» που σήμερα χρησιμοποιεί η Τουρκία καθώς εκτός των άλλων θα πρέπει να αποδείξει ότι οι χιλιάδες Αφρικανοί παράτυποι μετανάστες δεν φθάνουν στο έδαφος της με προορισμό την Ευρώπη, με την σιωπηρή συναίνεση της ίδιας της χώρας.
Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Akit TV επανέλαβε ότι η πολιτική των ανοικτών συνόρων συνεχίζεται . «Όποιος θέλει μπορεί να πάει στην Ευρώπη Όποιος θέλει, μπορεί να φύγει φυσικά. Εμείς δεν προβάλαμε κανένα εμπόδιο, αλλά λόγω της πανδημίας βέβαια οι άνθρωποι δεν πάνε προς τα κει, η διαδικασία πήγε λίγο πίσω. Από την άλλη πλευρά, η απάνθρωπη συμπεριφορά της Ελλάδας στα σύνορα και τα στραβά μάτια της Δύσης σε αυτή, έδειξαν πραγματικά τα διπλά «στάνταρντς» που ισχύουν στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των προσφύγων» είπε ο τούρκος υπουργός εξωτερικών αποδεχόμενος και ο ίδιος την αποτυχία του σχεδίου αιφνιδιασμού της Ελλάδας..
Όμως πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την ημερίδα του Ιδρύματος Οικονομικής Ανάπτυξης της Τουρκίας (IKV) που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου με θέμα «Πανδημία και Μετανάστευση : Το μέλλον της Προσφυγικής Συμφωνίας Τουρκίας- Ε.Ε.».
Η έγκυρη δημοσιογράφος της Χουριετ Μπαρτσιν Γινάντς παρουσίασε τα συμπεράσματα του brainstorming στο οποίο έγινε αποτίμηση του τι έχει προσφέρει η Συμφωνία της Τουρκίας με την Ε.Ε. του 2016 και τα σημεία τα οποία έχουν μείνει σε εκκρεμότητα, όπως είναι οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί στην Τουρκία . Φυσικά υπάρχει η εκτίμηση ότι νέα κονδύλια και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν πρόκειται να δοθούν στην Τουρκία και ότι θα δοθούν περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη για την προστασία των συνόρων(ειδικά μετά το επεισόδιο του Έβρου) αλλά και κονδύλια σε φορείς η και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση …
Η εκτίμηση στο πλαίσιο της ανταλλαγής των συμπερασμάτων που ακολούθησαν την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα της στις 28 Φεβρουαρίου είναι ότι το βάρος των 3,6 εκατομμυρίων προσφύγων από την Συρία θα πέσει στους ώμους της Τουρκίας.
Μόλις δόθηκε το σύνθημα ότι ανοίγουν τα σύνορα το ενδιαφέρον εστιάσθηκε στην Αδριανούπολη όπου χιλιάδες μετανάστες άρχισαν να φθάνουν αλλά όπως επισημαίνεται οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήταν πρόσφυγες και τελικά δεν κατόρθωσαν να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας λόγω της αντίδρασης των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας . Και κατόπιν ενέσκηψε η πανδημία οπότε οι μετανάστες έφυγαν από τα σύνορα.
Δυο ήταν τα συμπεράσματα από το επεισόδιο της Αδριανούπολης αναφέρει η Χουριέτ: Ένα μεγάλο μέρος των Σύριων επιθυμούν να παραμείνουν στην Τουρκία και η Τουρκία πιθανόν δεν θα είναι σε θέση να απειλήσουν το άνοιγμα των συνόρων της ,καθώς η προηγούμενη απόπειρα του Φεβρουαρίου δεν είχε αποτέλεσμα.
Και έτσι στις διαφορές που βλέπουν με το παρελθόν οι τούρκοι αναλυτές είναι ότι οι Σύριοι πλέον αισθάνονται ασφαλείς και ευτυχείς στην Τουρκία, παρά το ότι πέφτει το ποσοστό αποδοχής από την τουρκική κοινωνία αλλά αυτό οι Σύριοι δεν το αντιλαμβάνονται γιατί ζουν στον δικό τους κόσμο και κινούνται σε δομές διασποράς.
Προβλέπουν επίσης ότι καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες στην Συρία ,θα υπάρξει το επόμενο διάστημα στην μετά κορονοϊό εποχή, προσπάθεια ενσωμάτωσης τους
Και το συμπέρασμα είναι ότι πλέον με τους Σύριους πρόσφυγες να παραμένουν στην Τουρκία οι παράτυποι μετανάστες από το Αφγανιστάν και τις Αφρικανικές χώρες θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ της Άγκυρας και της Ε.Ε..
Όμως μια Συμφωνία για το μεταναστευτικό είναι εντελώς διαφορετική από μια Συμφωνία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης. Και εντελώς διαφορετική θα είναι και η στάση της Ε.Ε. σε αυτή την διαπραγμάτευση. Και αυτό το γνωρίζει καλά η Τουρκία…