Την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει συνάψει η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα.
«Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, η συμφωνία επανεισδοχής που υπογράφηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλέον λειτουργική όσο η Ένωση εξακολουθεί να μην εκπληρώνει την υπόσχεσή της για ταξίδια χωρίς βίζας για τους τούρκους πολίτες.
«Δεν θα περιμένουμε στην πόρτα της ΕΕ», δήλωσε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Η συμφωνία επανεισδοχής και η συμφωνία για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα τεθούν ταυτόχρονα σε ισχύ».
Η Άγκυρα, αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. λόγω των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, βάσει της οποίας υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
O Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μέρες είχαν ανακοινωθεί οι κυρώσεις που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας, για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ειδικότερα περιλαμβάνονται: πάγωμα της προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ, πάγωμα της υπογραφής νέας συμφωνίας στο τομέα των αεροπορικών μεταφορών, αλλά και αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια. Παράλληλα η ΕΕ τόνισε ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλήσεις της θα επιβληθούν πιο αυστηρά και στοχευμένα μέτρα.
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών
Την ίδια στιγμή, καταγράφεται αύξηση των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, καθώς σύµφωνα µε ανεπίσηµα στοιχεία, την εβδοµάδα 8-14 Ιουλίου έφτασαν 1.365 µετανάστες και πρόσφυγες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο αντίστοιχος αριθµός ήταν 980 και το ίδιο διάστημα πέρυσι 551.
Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις προκειµένου να διαπιστώσουν αν η αύξηση είναι συγκυριακή ή έχει σχέση µε την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Οι µεγάλες ροές µεταναστών και προσφύγων, πάντως, ανησυχούν τους ευρωπαϊκούς θεσµούς.
Διευκρινίσεις Κομισιόν για δήλωση Τσαβούσογλου: «Καμία αλλαγή πολιτικής»
«Ακούσαμε τα σχόλια από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, αλλά δεν βλέπουμε αλλαγή σε επίπεδο πολιτικής», ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί αναστολής της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Αγκυρας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συνεχίζουν να είναι δεσμευμένα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της Κοινής Δήλωσης, αλλά η εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής για τους Πρόσφυγες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, στην οποία αναφερόταν, παραμένει ένας από τους όρους για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες», αναφέρει στη δήλωσή της η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εν ολίγοις, οι Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην τοποθέτησή του αναφερόταν στη συμφωνία μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών από το 2014, η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε.
Γ. Κουμουτσάκος: Ο δηλώσεις Μ. Τσαβούσογλου αφορούν συμφωνία του 2014
Γνωστές από το 2017 οι θέσεις της Τουρκίας περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας του 2014 καθ' όσον χρόνο δεν υπάρχει από την ΕΕ απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) για τους τούρκους πολίτες, χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας όσα είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου.
Όπως σημείωσε ο ο Γ. Κουμουτσάκος, πρόκειται για «γνωστές ήδη από το 2017, τουρκικές θέσεις και αποφάσεις» και δεν αφορούν «στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016».
Διαβάστε ακόμα:
- Μ. Τσαβούσογλου: Αντίποινα εάν οι ΗΠΑ μας επιβάλουν κυρώσεις