Του Νίκου Μελέτη
Το «γάντι» στην Γαλλία και στον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν ρίχνει τώρα η Άγκυρα σε μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσει και να εκτροχιάσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατυπώνοντας ένα ιδιότυπο casus belli εναντίον των δυο μεγάλων ευρωπαϊκών πετρελαϊκών κολοσσών Total και ENI που έχουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην έρευνα και αξιοποίηση μελλοντικά του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Λίγες ώρες μετά την επισημοποίηση της βαθιάς πλέον εμπλοκής της TOTAL στην Κυπριακή ΑΟΖ και ενώ έχουν προηγηθεί οι προσωπικές επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμ. Μακρόν από τον οποίο ζητούσε να μην ανακατεύεται στο Κυπριακό η Άγκυρα με απειλητικούς τόνους προειδοποιεί την γαλλική και την ιταλική εταιρία να μην προχωρήσουν σε έρευνες και γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, μέρος του οποίου θεωρεί ότι είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα.
«Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο να γίνουν έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης μας από ξένες χώρες, εταιρείες και πλοία και θα εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της και θα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα» επισημαίνει η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χ. Ακσόι και κατηγορεί εκ νέου την Λευκωσία ότι «δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και τις προειδοποιήσεις της και αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Η Τουρκία κατηγορεί τους... Ελληνοκύπριους ότι με τις ενέργειες τους δεν συμβάλουν στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει την πρόταση των Τουρκοκυπρίων για ισότιμη κατανομή των φυσικών πόρων του νησιού.
“Η υπογραφή αυτών των συμφωνιών δυστυχώς καταδεικνύει ότι η Ελληνοκυπριακή διοίκηση επιμένει να συνεχίζει την ανεύθυνη στάση της που αγνοεί τα ισότιμα και απαράγραπτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πηγών στο νησί και γύρω από το νησί» αναφέρει η ανακοίνωση.
Η Τουρκία πλέον βλέποντας να μην της βγαίνει το στοίχημα για διακοπή του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου καταφεύγει και πάλι σε απειλές προς τις ξένες εταιρίες, οι οποίες όμως όπως είναι προφανές από τις κινήσεις τους τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Εταιρίες όπως η ΕΝΙ και η TOTAL έχουν αψηφήσει τις εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια εκβιαστικές απειλές του κ. Ερντογάν ότι θα αποκλειστούν από έρευνες στην Τουρκία εάν συμμετέχουν σε έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, γιατί προφανώς γνωρίζουν που βρίσκεται το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Γαλλία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει προνομιακές σχέσεις και σε αμυντικό επίπεδο με την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν είναι τυχαία η στήριξη που προσέφερε και δημοσίως ο Εμ. Μακρόν στην Κύπρο έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, κατά την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Παρίσι, ενώ ακόμη δεν έχει στεγνώσει η υπογραφή της συμφωνίας για αμυντική συνεργασία των δυο χωρών.
Ο Εμ. Μακρόν δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της χώρας του για να επιστρέψει στην περιοχή που παραδοσιακά ασκούσε επιρροή, στην Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτός εξάλλου είναι και ένας από τους λόγους που ο κ.Ερντογάν επιτίθεται στον Εμ. Μακρόν με αφορμή την στήριξη που προσφέρει στην Κύπρο. Και πάντως ο Γάλλος πρόεδρος δύσκολα θα εγκαταλείψει στην τύχη της μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Γαλλίας η οποία επιχειρεί να κερδίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δείχνει και η συμμετοχή της στον διαγωνισμό για την παραχώρηση αδειών στα Ελληνικά Οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Η Τουρκία, αφού μετά από μήνες ερευνών και γεωτρήσεων που έχουν στοιχίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, δεν φαίνεται να έχει εντοπίσει κοιτάσματα τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν την «ανατροπή» στο ενεργειακό παιγνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο , ρίχνει για μια ακόμη φορά το γάντι στις ξένες εταιρίες και στο Παρίσι και φυσικά το ενδιαφέρον τώρα είναι το επόμενο βήμα με την ανακοίνωση του προγράμματος γεωτρήσεων της Total/ENI και στο Οικόπεδο 7.
Και αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για την Λευκωσία.