Κύπρος και Αρμενία σε μια υψηλού συμβολισμού και πολιτικής σημειολογίας κίνηση έσπασαν στο πλαίσιο του ΟΗΕ την «σιωπηρή διαδικασία» εκλογής του Τούρκου πρώην διπλωμάτη και βουλευτή Βολκάν Μποζκίρ για τη θέση του Προέδρου της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κίνηση στην οποία συνέπραξε και η Ελλάδα.
Λευκωσία και Ερεβάν με επιστολή τους στον ΟΗΕ εξηγούν τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την όχι και τόσο συνηθισμένη επιλογή, καθώς είθισται να εκλέγεται χωρίς ψηφοφορία ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εάν υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος. Έτσι η εκλογή του κ. Μποζκίρ οδηγείται σήμερα σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ όπου πιθανότατα θα καταγραφούν και άλλες αρνητικές ψήφοι και έτσι δεν θα υπάρξει η «πανηγυρική» ομόφωνη εκλογή του ,όπως επιθυμούσε για λόγους γοήτρου η Τουρκία..
Στην επιστολή τους Κύπρος και Αρμενία, επισημαίνουν ότι για την θέση αυτή πρέπει να επιλεγεί ο υποψήφιος ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ που «είναι υποδειγματικό όσον αφορά τη συμμόρφωσή του με τους κανόνες και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών», κάτι που δεν ισχύει με την Τουρκία και καταγράφονται οι κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου , η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας άλλων κρατών, η πλήρης περιφρόνηση των σχέσεων καλής γειτονίας ,με την επισήμανση ότι η Τουρκία με την στάση της συνιστά απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη.
Η Επιστολή της Κύπρου και της Αρμενίας (A/74/875) δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουνίου ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Αναφερόμαστε στην επιστολή σας της 27ης Μαΐου 2020, με την οποία θέτετε υπό σιωπηρή διαδικασία , έως την 1η Ιουνίου 2020, στις 5 μ.μ., σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης 74/544 της 27ης Μαρτίου 2020, απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να εκλέξει τον Βόλκαν Μποζκίρ της Τουρκίας ως Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης κατά την εβδομήντα πέμπτη συνεδρίασή της. Εξετάσαμε τη δήλωση θέσεων του κ. Μποζκιρ και σημειώσαμε δεόντως τις διαβεβαιώσεις που παρείχε κατά τη διάρκεια του διαδραστικού διαλόγου με τον υποψήφιο που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2020:
α) να εκπροσωπεί αποκλειστικά την θέση στην οποία εκλέγεται, με βάση τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα, αποφάσεις, κανόνες και πρακτικές που θα τον δεσμεύσουν ως Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης· και
β) να αντιμετωπίζει ισότιμα όλα τα κράτη μέλη, τηρώντας το πνεύμα της πολυμερούς προσέγγισης και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, στο επίκεντρο της οποίας είναι τα Ηνωμένα Έθνη.
Η διαφάνεια και η δημοσιότητα σε όλες τις διαδικασίες εκλογής είναι απαραίτητες για την ιδιότητα μέλους των Ηνωμένων Εθνών ώστε να γίνονται συνειδητές επιλογές, μέσω της δέουσας εξέτασης των προτεραιοτήτων, των απόψεων και των προθέσεων των υποψηφίων, καθώς και του υπόβαθρου τους. Δεν μπορούμε να υπερεκτιμήσουμε τη σημασία της διασφάλισης ότι κάθε Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εκπληρώνει τις ευθύνες του με ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο, με το κεκτημένο των Ηνωμένων Εθνών, επικαλύπτοντας όλες τις άλλες σκέψεις
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εκλογή ενός μη διχαστικού Προέδρου για να ηγηθεί της Γενικής Συνέλευσης κατά τη διάρκεια της Συνόδου ορόσημο της 75ης Συνοδου και να την καθοδηγήσει να δεσμευτεί εκ νέου στο πολυμερές σύστημα και στους κανόνες που το στηρίζουν. Πέρα από τις ιδιότητες κάθε υποψηφίου, θεωρούμε ότι η ηγεσία του μοναδικού καθολικού κύριου οργάνου των "Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να κατέχει ένας υπήκοος κράτους μέλους που είναι υποδειγματικό όσον αφορά τη συμμόρφωσή του με τους κανόνες και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει με το κράτος που έθεσε την υποψηφιότητα του κ. Μποζκιρ.
Η Τουρκία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή της παραβιάζοντας συστηματικά τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των καθεστώτων κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της για περιφερειακή κυριαρχία.
Το κάνει επιδεικνύοντας ένα πρότυπο επιθετικής συμπεριφοράς προς τις γειτονικές χώρες της, καταπατώντας το έδαφός τους, υπονομεύοντας την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και εργαλειοποιώντας τη δεινή θέση των προσφύγων και των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς. Επιβάλλοντας και διατηρώντας έναν παράνομο αποκλεισμό εδάφους στην Αρμενία για σχεδόν τρεις δεκαετίες, η Τουρκία εμποδίζει αποτελεσματικά τη διέλευση και την πρόσβαση στη θάλασσα της γειτονικής περίκλειστης χώρας.
Οι επίμονες πολιτικές της Τουρκίας να αρνείται και να επιτίθεται στη μνήμη και την αξιοπρέπεια των θυμάτων της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 105 χρόνια εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Αρμενίας και της ευρύτερης περιοχής.
Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και συνεχίζει να καταλαμβάνει περισσότερο από το ένα τρίτο της επικράτειάς της για σχεδόν 50 χρόνια. εξακολουθεί να αρνείται την ίδια την ύπαρξή της επιμένοντας να μην την αναγνωρίσει, έχοντας ανακηρύξει μονομερώς μια παράνομη, αποσχιστική οντότητα στην περιοχή που κατέχει, την οποία προσπαθεί να θέσει απέναντι στην μοναδική νόμιμη κυβέρνηση, παρά τη σαφή καταδίκη των ενεργειών της από το Συμβούλιο Ασφαλείας· είναι υπεύθυνη για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, για τις οποίες εξακολουθεί να καταδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων· και συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα σε καθημερινή βάση.
Για τους λόγους αυτούς, οι αντιπροσωπείες μας αντιτίθενται στην εκλογή του κ. Μποζκίρ με σιωπηρή διαδικασία και ζητούν η εκλογή του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης στην 75η συνεδρίασή της να διεξαχθεί με μυστική ψηφοφορία. Θα σας ήμασταν ευγνώμονες αν μπορούσατε να ενημερώσετε σχετικά τα κράτη μέλη και να διανείμετε την παρούσα επιστολή ως έγγραφου της Γενικής Συνέλευσης, στο σημείο 4 της ημερήσιας διάταξης.
Μ. Μαργκαριάν Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αρμενίας
Α. Μαυρογιαννης Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου»