Την ενίσχυση του «οπλοστασίου» ρευστότητάς της κατά 600 δισ. ευρώ ακόμα, αυξάνοντας έτσι το συνολικό ύψους των κεφαλαίων για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων του νέου κορονοϊού στο ποσό «μαμούθ» των 1,35 τρισ. ευρώ, ανακοίνωσε μετά τη σημερινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, τα κονδύλια του νέου έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) θα αυξηθούν κατά 600 δισ. ευρώ, συνολικά στα 1,350 δισ. ευρώ».
H EKT ανακοίνωσε επίσης την επέκταση διάρκειας του προγράμματος από τα τέλη του 2020 ως τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2021, με την Τράπεζα να υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού «έως ότου κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει τελειώσει».
Παράλληλα, η ΕΚΤ ενημέρωσε ότι τα έσοδα που θα έχει από τις αποπληρωμές ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP και λήγουν θα τα επενδύει ξανά τουλάχιστον έως το τέλος του 2022. Τέλος, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και τόνισε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο στόχο της για ένα επίπεδο λίγο χαμηλότερο από το 2%.
Η Λαγκάρντ έδειξε ότι το «πάθημα» του Μαρτίου τής έγινε μάθημα (όταν ουσιαστικά είχε πει ότι δεν είναι δουλειά της να κρατάει χαμηλά τις αποδόσεις των ομολόγων) και έδωσε στις αγορές κάτι παραπάνω από αυτό που περίμεναν και μια ξεκάθαρη εικόνα για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα στο επόμενο 12μηνο.
Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει την αύξηση του QE Πανδημίας (PEPP) κατά 250-500 δισ. ευρώ, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες κύκλοι της Φρανκφούρτης προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα… αδράνειας, διαρρέοντας ότι οι αντιδράσεις στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι τέτοιες που θα μπορούσαν να… δέσουν τα χέρια της Λαγκάρντ.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και σήμερα το πρωί οι συζητήσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης ήταν έντονες και χθες το απόγευμα τίποτα δεν ήταν βέβαιο. Τελικά, επικράτησε η λογική που λέει ότι η ΕΚΤ είναι ο μοναδικός οργανισμός που σήμερα μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο από την κρίση, καθώς οι διαπραγματεύσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο αναμένεται να κρατήσουν καιρό.