Του Γιώργου Φιντικάκη
Συρρικνωμένη είναι η δυναμική του άλλοτε κραταιού συνδικάτου της ΓΕΝΟΠ, της οποίας η ηγεσία έχει ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνηγορεί σε αυτό η απόφαση της ΓΕΝΟΠ την Παρασκευή να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει και προγραμματίσει για σήμερα, ενόψει της έναρξης συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ΔΕΗ.
Χωρίς επιχειρήματα βρίσκεται και η αξιωματική αντιπολίτευση που μόλις την Τετάρτη κατηγορούσε την κυβέρνηση δια του Αλέξη Τσίπρα πως στρώνει το έδαφος για "αθρόες προσλήψεις με ρουσφετολογικό τρόπο στη ΔΕΗ, και με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ".
Ακριβώς για να μην δώσει παρόμοιες λαβές, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επαναδιατύπωσε την σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με την οποία κάθε προκήρυξη για νέες προσλήψεις στη ΔΕΗ, πρώτα θα αποστέλλεται στο ΑΣΕΠ, ώστε εντός 10ημερών εκείνο να την εγκρίνει ή να τη τροποποιεί, και μετά αυτή θα βγαίνει στον αέρα.
Η προσθήκη έλειπε από την αρχική μορφή του κειμένου. Οταν αυτό βγήκε σε διαβούλευση στις 7 Νοεμβρίου, προβλέπονταν ότι στο ΑΣΕΠ θα καταλήγει μόνο ο οριστικός πίνακας των προσληπτέων, όχι αυτή καθ' εαυτή η προκήρυξη της ΔΕΗ, άρα το ανώτατο συμβούλιο δεν θα είχε λόγο στην διαμόρφωση των κριτηρίων, που ως γνωστόν αποτελούν και το κλειδί σε κάθε πρόσληψη. Ακριβώς για να μην υπάρξει πολιτική εκμετάλλευση, πως το νέο μοντέλο λειτουργίας της ΔΕΗ ανοίγει το δρόμο για προσλήψεις από το παράθυρο, η διάταξη τροποποιήθηκε, ενόψει και της κοινοβουλευτικής συζήτησης που ξεκινά σήμερα.
Οσο για την κάποτε πανίσχυρη ΓΕΝΟΠ, την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, ανέστειλε την πρώτη απεργία που είχε προγραμματίσει.
Εδώ και ημέρες το συνδικάτο είχε εξαγγείλει πρόγραμμα ενημερωτικών συναντήσεων για το νομοσχέδιο με εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες, όπως επίσης επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, με πρώτη αυτήν που θα ξεκινούσε αύριο τα μεσάνυχτα έως και τα μεσάνυχτα της Τρίτης, αίφνης ωστόσο την ανέστειλε, μαζί και με τα προγραμματισμένα για χθες συλλαλητήρια.
Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, γνωρίζοντας την σημερινή της δυναμική, έκρινε ότι μια πολυήμερη απεργία στη ΔΕΗ δεν θα είχε την παραμικρή τύχη, καθώς μετά τις δύο πρώτες 48ωρες, η συμμετοχή θα έπεφτε σε πολύ μικρά ποσοστά. Επέλεξε λοιπόν η προκήρυξη των απεργιών να γίνει με την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην ολομέλεια, δηλαδή γύρω στις 26 Νοεμβρίου, δηλαδή μια δύο ημέρες πριν την ψηφισή του, που τοποθετείται στις 27-28 Νοεμβρίου.
Στο ερώτημα, αφού η απουσία επιρροής του συνδικάτου στα πράγματα είναι γνωστή εδώ και χρόνια, τότε γιατί η ηγεσία της μιλούσε τις προηγούμενες ημέρες για απεργίες από την Κυριακή το βράδυ σε όλη την Ελλάδα, την απάντηση γνωρίζει μόνο η ίδια.
Ανεξάρτητα ωστόσο από την τακτική της ΓΕΝΟΠ, από τις εκτιμήσεις για την συμμετοχή σε μια απεργία στη ΔΕΗ που μιλούν για ποσοστά 20%-30%, αφαιρώντας το προσωπικό ασφαλείας σε μονάδες, ορυχεία και άλλες θέσεις, τα παραπάνω δεν αναιρούν την ουσία του θέματος.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι περίπου 16.700 εργαζόμενοι του ομίλου ΔΕΗ, γνωρίζουν ότι χωρίς ριζικές αλλαγές στην λειτουργία του, εκσυγχρονισμό, νέες ιδέες, ένας από τους τελευταίους «δεινοσαύρους» των ελληνικών ΔΕΚΟ, είναι καταδικασμένος στην καλύτερη περίπτωση να συνεχίσει να σέρνεται. Αντιλαμβάνονται ότι δίχως τομές στη λειτουργία της, αυτή δεν πρόκειται να σταθεί στον ανταγωνισμό που λειτουργεί χωρίς μονιμότητα, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και όχι ως “απολίθωμα” του παρελθόντος.
Εκλογές στο συνδικάτο το Μάιο του 2020
Σίγουρα η νέα εποχή, αυτή της ΔΕΗ των εργαζομένων δύο ταχυτήτων, των παλαιών (σημερινών) και των νέων (αυριανών), με διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα και απολαβές, θα πυροδοτήσει αντιδράσεις. Σίγουρο επίσης είναι ότι οι δύο αυτες ταχύτητες πλήττουν την επιρροή της ΓΕΝΟΠ στο προσωπικό, που θα συρρικνωθεί περαιτέρω με τις εθελουσίες εξόδους που θα ξεκινήσουν μέσα στο 2020.
Και επειδή οι εργασιακές αλλαγές δεν αφορούν το υφιστάμενο προσωπικό, εκείνο νοιάζεται περισσότερο για το ψαλίδισμα της έκπτωσης 75% που είχε στους λογαριασμούς ρεύματος, και κυρίως για τις παροχές που θα περιλαμβάνουν τα πακέτα της εθελουσίας εξόδου που θα ανακοινώσει η ΔΕΗ, παρά για τις συμβάσεις με τις οποίες θα γίνουν οι νέες προσλήψεις.
Τα γνωρίζει και η ΓΕΝΟΠ αυτά, ενόψει του νέου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου που θα γίνει στις 29 Μαίου του 2020, και θα εκλέξει νέα ηγεσία. Αποτελεί επομένως μείζονα προτεραιότητα της παρούσας ηγεσίας της, η διαπραγμάτευση με την διοίκηση της ΔΕΗ για τα κίνητρα που θα περιλαμβάνουν τα πακετά αποχώρησης.
Το τι συμβαίνει πραγματικά στη ΔΕΗ γνωρίζει καλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και ο Αλ. Τσίπρας στάθηκε στην προ ημερών ανακοίνωσή του, στα περί “αθρόων προσλήψεων με ρουσφετολογικό τρόπο”, “συνθήκες γαλέρας για τους νέους εργαζόμενους”, και “καθιέρωση υψηλών αμοιβών για τα golden boys που θα επιλέξει από την αγορά”.
Τα παραπάνω, εφόσον αποδειχθούν, θα τύχουν και της ανάλογης κριτικής, ωστόσο για την ώρα εντάσσονται στη λογική μιας λαικίστικης αντιπολίτευσης από μια παράταξη που όσο κυβέρνησε τα τελευταία χρόνια, συνέβαλε τα μέγιστα για την σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ, χωρίς να κάνει το παραμικρό για να την εκσυγχρονίσει.
Τίποτα δεν έκανε για παράδειγμα, για να βελτιώσει την λειτουργία της ΔΕΗ, ούτε για να καταστήσει πιο εύκολες τις προσλήψεις, με την επιχείρηση να περιμένει ακόμη και χρόνια το ΑΣΕΠ για να τις εγκρίνει, (όταν οι ανταγωνιστές της χρειάζονταν μερικές εβδομάδες), ούτε για να εξαιρέσει την επιχείρηση από τις αργές διαδικασίες του Δημοσίου για θεματα προμηθειών. Τα παραπάνω προβλήματα ήταν σε γνώση όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Σκουρλέτης, Σταθάκης) που χειρίσθηκαν ως υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο τα προηγούμενα χρόνια, παρ'' ότι είχαν δεχθεί σχετικές εισηγήσεις από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ.