Σχεδόν έναν χρόνο μετά την εκδήλωση της κρίσης των μικροεπεξεργαστών, η Global Foundries, από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως κατά παραγγελία κατασκευάστριες μικροεπεξεργαστών, βάζει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο, σε μία από τις πιο σημαντικές αρχικές δημόσιες εγγραφές της χρονιάς. Οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν συνεταίροι του Άμπου Ντάμπι, σε μία επιχείρηση που ειδικεύεται σε τσιπάκια σχετικά χαμηλής τεχνολογίας, όπως αυτά που χρησιμοποιεί η αυτοκινητοβιομηχανία.
Αύριο Πέμπτη θα κάνει το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο Nasdaq, με το σύμβολο GFS, η μετοχή της Global Foundries. Η Global Foundries είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρείες που κατασκευάζουν μικροεπεξεργαστές για λογαριασμό τρίτων επιχειρήσεων. Ιδρύθηκε το 2009, όταν αποσχίσθηκε από την Advanced Micro Devices (AMD NASDAQ), η οποία τότε αποφάσισε να σταματήσει να κατασκευάζει μόνη της τους μικροεπεξεργαστές της, και σε συνεργασία με την κρατική επενδυτική εταιρεία του Άμπου Ντάμπι, δημιούργησε την Global Foundries. Κάποια στιγμή η Mubadala απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας και εξακολουθεί να κατέχει το 100% των μετοχών της. Τα εργοστάσιά της βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Σιγκαπούρη και την Γερμανία, και τα έσοδα από την δημόσια εγγραφή προορίζονται για τον εκσυγχρονισμό τους.
Η εισαγωγή της Global Foundries έρχεται σε μία πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο για την παγκόσμια βιομηχανία μικροεπεξεργαστών. Η σημαντική έλλειψή τους, σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας, από τα κινητά τηλέφωνα και τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών μέχρι τα βαριά φορτηγά και τα κάθε είδους αυτοκίνητα, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πάρα πολλές επιχειρήσεις. Ειδικά στην αυτοκινητοβιομηχανία, δεν υπάρχει πλέον μεγάλη διεθνής εταιρεία που να μην έχει ανακοινώσει περικοπές στην προβλεπόμενη παραγωγή. Με μοναδική εξαίρεση την Tesla, η οποία μέχρι τώρα έχει καταφέρει να την γλυτώσει με ελάχιστες απώλειες, όλες οι άλλες μεγάλες διεθνείς εταιρείες έχουν αναγκαστεί να περικόψουν την παραγωγή τους κατά εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα. Η συνολική χαμένη παραγωγή αυτοκινήτων ανέρχεται σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και κανείς δεν είναι σίγουρος ακόμα για το πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και τα επίπεδα παραγωγής θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά.
Αναφερόμαστε στους μικροεπεξεργαστές που είναι απαραίτητοι στην αυτοκινητοβιομηχανία γιατί ένα σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών της Global Foundries αφορά στην παραγωγή τους. Πριν ένα χρόνο αυτό θεωρείτο μειονέκτημα, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς τους μικροεπεξεργαστές κατασκευάζονται με χρήση κάπως παρωχημένης τεχνολογίας, καθώς οι πλέον σύγχρονοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες και σε προηγμένα ηλεκτρονικά προϊόντα. Αυτό συνεπάγεται και χαμηλότερα περιθώρια κέρδους. Τους πιο σύγχρονους μικροεπεξεργαστές, με μικρότερο μέγεθος και πολύ υψηλότερες επιδόσεις, τους κατασκευάζουν κυρίως η Ταϊβανέζικη εταιρεία Taiwan Semiconductor Company (TSM NYSE) και η κορεατική Samsung Electronics (005930 SEOUL). Η αδυναμία (ίσως απροθυμία) της Global Foundries να προχωρήσει προ ετών στις απαραίτητες μεγάλες επενδύσεις, την άφησε πίσω από τις δύο μεγάλες ανταγωνίστριές. Αρχικά αυτό φάνηκε πως είναι μεγάλο μειονέκτημα, όμως η μεγάλη έλλειψη μικροεπεξεργαστών για χρήση σε αυτοκίνητα έχει κάνει τα πράγματα λίγο καλύτερα για την επιχείρηση. Ένα άλλο στοιχείο που αυτές τις μέρες κάνει την Global Foundries πιο πολύτιμη, είναι το γεγονός πως κανένα από τα εργοστάσιά της δεν βρίσκεται στην Κίνα ή την Ταϊβάν, και έτσι δεν επηρεάζεται πολύ από τις κακές σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ, και τις διάφορες κυρώσεις και δασμούς που επιβάλλουν η μία στις εταιρείες της άλλης.
Οι δύο θετικοί παράγοντες που προαναφέραμε, δηλαδή η εξειδίκευση της εταιρείας στην κατασκευή μικροεπεξεργαστών για αυτοκίνητα και το ότι είναι έξω από τα προβλήματα στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, πρέπει να έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Mubadala να προχωρήσει τώρα στην εισαγωγή της Global Foundries στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Η σχετική φημολογία ακουγόταν εδώ και πολύ καιρό, αλλά η Mubadala δίσταζε να το αποφασίσει. Ίσως να περίμενε μία πολύ καλή προσφορά από την Intel (INTC NASDAQ), η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς οικονομικού Τύπου, ήρθε σε επαφή μαζί της πριν μερικούς μήνες με σκοπό να αγοράσει την Global Foundries. Τελικά, όπως ανέφερε το Reuters, η Intel δεν υπέβαλε προσφορά, οπότε η Mubadala δεν είχε άλλη επιλογή, από την στιγμή που δεν θέλει πλέον να είναι η μοναδική μέτοχος της Global Foundries.
Για να έρθουμε λίγο και στα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, ο ετήσιος κύκλος εργασιών της κυμαίνεται την τελευταία τριετία κοντά στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2020 έφθασε τα 4,9 δις, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 13% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο και έφθασε τα 3,04 δις. Η εταιρεία δεν είναι κερδοφόρα, και από το 2018 μέχρι το 2020 κατέγραψε συνολικές ζημιές ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οι ζημιές μειώθηκαν κατά 40% από πέρυσι και έφθασαν τα 301 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, έχει αρκετά μεγάλο δανεισμό, κοντά στα 2,2 δις δολάρια. Όλα αυτά ακούγονται κάπως αρνητικά, αλλά το λαμπρό – σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις – μέλλον της βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών βάζει το παρελθόν σε δεύτερη μοίρα. Η εταιρεία έχει πολλούς μεγάλους πελάτες, όπως η AMD, η Qualcomm (QCOM NASDAQ), η NXP Semiconductors (NXPI NASDAQ), η Broadcom (AVGO NASDAQ) και αρκετές ακόμα. Σκοπεύει να επενδύσει περίπου 6 δις δολάρια στα επόμενα χρόνια, για να κάνει τα 5 εργοστάσιά της ακόμα πιο σύγχρονα και να μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πελατών της, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
Οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν 55 εκατομμύρια μετοχές της Global Foundries. Τα 33 εκατομμύρια θα είναι νέες μετοχές που θα εκδώσει η εταιρεία και τα 22 εκατομμύρια θα τα πουλήσει η Mubadala. Το εύρος τιμών που ανακοινώθηκε είναι από τα 42 ως τα 47 δολάρια, πράγμα που σημαίνει πως, αν τα πράγματα πάνε καλά, οι επενδυτές θα δώσουν περίπου 2,58 δις δολάρια, η εταιρεία θα εισπράξει περίπου 1,55 δις, και η Mubadala θα πάρει 1,035 δις. Με αυτό το σενάριο, η χρηματιστηριακή αξία της Global Foundries θα είναι κοντά στα 25 δις δολάρια, με την Mubadala να κατέχει λίγο πάνω από το 89% των μετοχών της. Τα 25 δις δολάρια αντιστοιχούν σε περίπου 5 φορές τις ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας. Η μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, η Taiwan Semiconductor, αποτιμάται περίπου 10 φορές τις πωλήσεις της. Η διαφορά αποτίμησης φαίνεται μεγάλη αλλά είναι μάλλον απαραίτητη, προκειμένου η Global Foundries να γίνει πιο ελκυστική για τους επενδυτές, αφού, όπως είπαμε, παράγει λιγότερο εξελιγμένους μικροεπεξεργαστές και δυσκολεύεται να επιτύχει κερδοφορία. Φαίνεται πως η «έκπτωση» έχει αποτέλεσμα, καθώς μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές έχουν ήδη εκφράσει σημαντικό ενδιαφέρον για την αγορά των μετοχών της. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας, ενδιαφέρονται να αγοράσουν μετοχές αξίας 1,1 δις δολαρίων. Αν οι υπόλοιποι επενδυτές, θεσμικοί και ιδιώτες, κοιτάξουν περισσότερο προς το μέλλον, η δημόσια εγγραφή θα καλυφθεί χωρίς δυσκολία, όχι όμως κατ’ ανάγκην στα 47 δολάρια. Όπως έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες, και μόλις σήμερα στην περίπτωση της Volvo Cars, οι επενδυτές έχουν γίνει πιο απαιτητικοί και έχουν αρχίσει τα «παζάρια». Όσο και να παζαρέψουν βέβαια, το αν η επένδυση θα αποδειχθεί επιτυχημένη ή όχι θα το μάθουμε σε αρκετούς μήνες από τώρα. Τότε θα αρχίσει να φαίνεται αν η έλλειψη μικροεπεξεργαστών θα δώσει την θέση της σε μία περίοδο υγιούς ζήτησης ή σε μία περίοδο υπερπροσφοράς που θα πλήξει και τις κατασκευάστριες εταιρείες.