Σε αναβάθμιση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας και συνολικά της χώρας, οδηγεί η επένδυση στο Ελληνικό. Εκτός από αυτές καθ’ εαυτές επιπτώσεις στην απασχόληση και στο ΑΕΠ, με το Ελληνικό η χώρα αλλάζει κατηγορία, μπαίνει στο χάρτη των χωρών τις οποίες προτιμούν οι μεγάλοι επενδυτές για να δημιουργήσουν εμβληματικά έργα.
Μια μόνο μεγάλη επένδυση όπως αυτή, ενισχύει την διεθνή αξιοπιστία της χώρας, την βάζει κατευθείαν στον επενδυτικό χάρτη, στρέφει πάνω της το βλέμμα των μεγαλύτερων funds παγκοσμίως.
Σαν κίνηση όμως η επένδυση σημαίνει και κάτι ακόμη. Εντάσσει την Αθήνα σε εκείνο το κλαμπ των μεγάλων πρωτευουσών και μητροπόλεων οι οποίες μέσα από αναπλάσεις και νέες επενδύσεις επεκτείνονται προς το παραλιακό μέτωπο, τάση αυξανόμενη σε παγκόσμια κλίμακα. Κατηγορία στην οποία έχουν ενταχθεί τα τελευταία χρόνια αρκετές μεγαλουπόλεις, οι οποίες αποτελούν πλέον ένα ισχυρό παραλιακό πόλο.
Σε αυτή την λογική εντάσσεται ο σχεδιασμός του έργου και της ανάπλασης της παράκτιας έκτασης του Αγ. Κοσμά μέσα από τη δημιουργία κατοικιών, επιχειρηματικών (εμπόριο, γραφεία, περίθαλψη) εγκαταστάσεων, τουριστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων και με κυρίαρχο το Μητροπολιτικό Πάρκο πρασίνου και αναψυχής.
Στην πράξη, ο σχεδιασμός είναι μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια κατασκευής του γιγαντιαίου έργου, να κατασκευαστούν όλα εκείνα, που θα βάλουν την Αθηναϊκή Ριβιέρα στον παγκόσμιο επενδυτικό και τουριστικό χάρτη. Τα ποσά που πρόκειται να επενδυθούν μέσα στην πρώτη πενταετία θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ, διπλάσια δηλαδή απ'' ότι το αρχικό πλάνο, προκειμένου μέχρι το 2025 να έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου, το 30% του πάρκου, όπως και των υποδομών.
Τα κεφάλαια θα προέλθουν καταρχήν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (650 εκατ.), που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση, από το υπό έκδοση ομόλογο (300 εκατ ευρώ), από προγραμματιζόμενες πωλήσεις σπιτιών στο Ελληνικό (400 εκατ.) και από τραπεζική χρηματοδότηση (850 εκατ. ευρώ.
Τα πρώτα εμβληματικά projects
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αφού ολοκληρωθούν οι κατεδαφίσεις των περίπου 900 κτιρίων εντός της έκτασης και ταυτόχρονα κλείσουν και οι εκκρεμότητες με την αίτηση αναίρεσης της Hard Rock στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το καζίνο, οι πρώτες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2020 με αρχές 2021. Αυτές θα αφορούν την κατασκευή των υποδομών κοινής ωφέλειας
Εντός της πρώτης πενταετίας το πλάνο προβλέπει σειρά εμβληματικών έργων, όπως την ανέγερση ουρανοξύστη κατοικιών, με ύψος έως 200 μέτρα, του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στην Αττική, το Vouliagmenis Mall, έκτασης 72.000 τ.μ, καθώς ένα εμπορικό κέντρο «Boutique» κοντά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, όπου θα χτιστεί και πολυτελές ξενοδοχείο σε σχήμα καραβιού.
Στην πλήρη του λειτουργία το Ελληνικό θα δημιουργήσει πάνω από 80.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ 10.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνο κατά τη φάση της κατασκευής.
Σε βάθος χρόνου, το συνολικό ύψος της επένδυσης θα υπερβεί τα 7 δισ. ευρώ, ενώ όταν ολοκληρωθούν τα έργα το παλιό αεροδρόμιο θα εξελιχθεί σε τουριστικό πόλο έλξης, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για περισσότερους από ένα εκατομμύριο νέους επισκέπτες το χρόνο.
Διαβάστε ακόμα: