Η μεγάλη στροφή των developers στα πράσινα κτίρια

Η μεγάλη στροφή των developers στα πράσινα κτίρια

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζουν τα βιοκλιματικά κτίρια που φέρουν σειρά πιστοποιήσεων κι έχουν ένα πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πρόκειται για πρακτική που έχει δικαιώσει όσες εταιρείες επενδύουν συστηματικά σε αυτά που οι μεσίτες αποκαλούν πρώτης κατηγορίας ακίνητα. Αυτό ανέφεραν, στο πλαίσιο του χθεσινού συνεδρίου του ΤΕΕ «Green Deal Greece 2021» οι επικεφαλής και τα στελέχη ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων της χώρας, δηλαδή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος, o αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ten Brinke Hellas Φώτης Γιόφτσιος και ο διευθυντής ανάπτυξης της Lamda Development Δημήτρης Ζωντανός.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος, από το 2009 όλα τα κτήρια που έχει δημιουργήσει  η Dimand φέρουν το αμερικανικό πιστοποιητικό LEED, με αποτέλεσμα 45% των κτηρίων που διαθέτουν πράσινο πιστοποιητικό να έχουν υλοποιηθεί από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Πλέον, πρόσθεσε ο κ. Ανδριόπουλος, περνάμε στην καινούργια γενιά πράσινων κτηρίων, όπου δεν εξετάζει κανείς μόνο τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ή την ενεργειακή τους συμπεριφορά, αλλά «ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παραγωγή όλων αυτών των υλικών, κι εάν έχουν γίνει με το σωστό τρόπο ώστε να υλοποιηθεί το κτήριο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα πράσινα κτίρια είναι μονόδρομος, ενώ το «κλειδί» βρίσκεται στις αστικές αναπλάσεις και κυρίως στην επίδραση που προκαλεί σε μία συνοικία μία καινούργια ανάπτυξη. «Από το 2016, με την αξιοποίηση των κτιρίων της πρώην καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, έχουμε ενσωματώσει στο σκεπτικό μας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τι αλλάζει σε επίπεδο γειτονιάς και Δήμου. Οι αστικές αναπλάσεις μπορούν να αλλάξουν τις πόλεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Ανδριόπουλος σημείωσε ότι, μιλώντας για αναπλάσεις, δεν εννοούμε, αναγκαστικά, τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και περιοχές, όπως η Αστυπάλαια, που η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετατρέψει σε πράσινο νησί. Αυτή τη στιγμή, η Dimand μετατρέπει σε υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο τον πύργο στον Πειραιά, ενώ στο Μαρούσι κατασκευάζει ένα υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων που θα στεγάσει την Stoiximan.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ten Brinke Φώτης Γιόφτσιος σημείωσε πως η εταιρία του επενδύει συστηματικά σε υψηλών προδιαγραφών κτίρια. Πρόσφατα, ολοκλήρωσε επταώροφο κτίριο γραφείων στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας πιστοποιημένο με “LEED Gold”, για το οποίο στόχος ήταν η εναρμόνισή του με τον περίγυρο.

Έχει ακόμη αναβαθμίσει ενεργειακά το κτίριο της Κλινικής «Κυανούς Σταυρός», αυτή τη στιγμή, αναπτύσσει πέντε συγκροτήματα εμπορικών πάρκων σε Πειραιά, Αθήνα και στην επαρχία, τρία καταστήματα logistics στη Δυτική Αττική και συγκρότημα logistics στην Ελευσίνα 45.000 τ.μ. Επίσης, ανακαινίζει πλήρως το Γιαβάσειο κτίριο στην οδό Ερμού 76 μέσω της αποκατάστασης των υφιστάμενων όψεων του ακινήτου και τη διατήρηση του κελύφους του.    

«Η λειτουργική σύνδεση με τον περίγυρο, η ύπαρξη ισόρροπης μορφολογικής σχέσης με το περιβάλλον και η κατασκευή ακινήτων με περιορισμένο ενεργειακό αποτύπωμα είναι ύψιστης σημασίας για την Ten Brinke» ανέφερε ο κ. Γιόφτσιος. 

Με προτεραιότητα την απομάκρυνση υλικών εκσκαφής και το «κλείσιμο» παράνομων χωματερών σε εκτάσεις της, η εταιρία δαπάνησε 1,5 εκατ. ευρώ για την  απομάκρυνση 150.000 κυβικών μπαζών και σκουπιδιών.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ανάπτυξης της Lamda Development Δημήτρης Ζωντανός ανέφερε ότι η εταιρεία έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης των έργων υποδομής που θα πραγματοποιηθούν στο Ελληνικό. Ως γνωστό, πρόκειται να δημοπρατηθούν, την πρώτη πενταετία, έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα μισά θα «βγουν στην αγορά» φέτος και το 2022.

Με στόχο λοιπόν, την «πράσινη» διαχείριση των έργων υποδομής, η Lamda έχει μελετήσει το πώς θα πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν λιγότερες μετακινήσεις (κατά την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων), αλλά και πώς θα ανακυκλώνονται τα υπάρχοντα υλικά στην έκταση.

«Τα μεγέθη είναι πολύ μεγάλα, η εκσκαφή ενός μόνο ακινήτου αντιστοιχεί σε 1,5 εκατ. κυβικά μέτρα υλικών. Άρα η διαχείριση πρέπει να είναι πολύ σωστή, μέσω ενός συστήματος παρακολούθησης όλου του ακινήτου και της δημιουργίας συστημάτων εξαερισμού των ρεμάτων» ανέφερε ο κ. Ζωντανός. Τέλος, το στέλεχος της Lamda Development τόνισε ότι η δημιουργία διαδικασιών και συστημάτων ελέγχουν είναι το «άλφα και το ωμέγα» σε τέτοιου είδους έργα.