Ολοένα και περισσότερο εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν ότι το κόστος διαβίωσης στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγράψει τα τελευταία 31 χρόνια, ξεπερνώντας σημαντικά τις ήδη αρνητικές προβλέψεις της αγοράς.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε αύξηση κατά 6,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, την ώρα που οι εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα του Dow Jones προέβλεπαν ότι θα κινηθεί στο 5,9%.
Σε μηνιαίο επίπεδο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι εκτιμήσεων για 0,6%.
Χαρακτηριστικό είναι ότι και ο δομικός πληθωρισμός, το πιο στενό μέτρο του ΔΤΚ που εξαιρεί τις υψηλής μεταβλητότητας τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, κατέγραψε επίσης σημαντική αύξηση κινούμενος στο 0,6% ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις για έναν ρυθμό της τάξεως του 0,4%.
Σε ετήσιο επίπεδο δε, ο δομικός πληθωρισμός έτρεξε ρυθμό 6,2%, τον υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 1990, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να κυμανθεί στο 4%.
Στα επιμέρους στοιχεία, οι τιμές των καυσίμων σημείωσαν νέο άλμα κατά 12,3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ κατά τους τελευταίους 12 μήνες έχουν εκτιναχθεί πλέον κατά 59,1% συνολικά. Οι τιμές της ενέργειας γενικότερα αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 4,8% και είναι στο +30% για το δωδεκάμηνο.
Μεγάλη συνεισφορά στην αύξηση του δείκτη είχαν και οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο 2,5% τον περασμένο μήνα και βρίσκονται στο +26,4% στο δωδεκάμηνο.
Πιο ήπια ήταν η αύξηση στις τιμές των τροφίμων, η οποία διαμορφώθηκε στο +0,9% σε μηνιαία βάση και στο +5,4% σε ετήσια, ωστόσο οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στις τιμές του κρέατος που αυξήθηκαν κατά 1,7% και 11,9% αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπ. Εργασίας των ΗΠΑ σε ξεχωριστή έκθεση, οι πραγματικοί μισθοί στη χώρα μετά την πληθωριστική προσαρμογή υποχώρησαν κατά 0,5%, κάτι που ακύρωσε εντελώς στην πράξη την αύξηση του μέσου ωρομισθίου κατά 0,4%.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της χώρας, όπως ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, διατηρούν τη θέση τους ότι οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών είναι παροδικές και ότι συνδέονται με τις επιπλοκές της πανδημίας.
Συνεχίζεται η τάση ενίσχυσης της αγοράς εργασίας
Την ίδια ώρα, ωστόσο, θετικά ήταν τα νέα για ακόμα μία εβδομάδα από το μέτωπο της αγοράς εργασίας καθώς η εβδομαδιαία έκθεση για τις αιτήσεις λήψης επιδόματος ανεργίας έδειξε υποχώρηση του αριθμού σε νέο χαμηλό για την περίοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή υποβλήθηκαν 267.000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν έναν αριθμό της τάξεως των 260.000 αιτήσεων.
Ελαφρώς αυξημένες ήταν οι αιτήσεις για συνέχιση λήψης επιδόματος την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου, οι οποίες ανήλθαν σε 2,169 εκατομμύρια, σε σχέση με τον αναθεωρημένο αριθμό των 2,101 εκατ. την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, έναντι εκτιμήσεων για πτώση στα 2,050 εκατ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα οι νέες αιτήσεις συνέχισαν να είναι σημαντικά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 300.000. Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως την ίδια εποχή πέρυσι ο αριθμός κυμαίνονταν μεσοσταθμικά στις 700.000 σε εβδομαδιαία βάση.