Ιδιαίτερα απαισιόδοξη είναι η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη το 2021 την οποία «βλέπει» στο 4,1% δηλαδή μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης (μόνο η Φινλανδία και η Ολλανδία έχουν χαμηλότερα ποσοστά). Τη στιγμή που η Ελλάδα στο βασικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη 7,5% και 4,5% στο δυσμενές με συνέχιση της υγειονομικής κρίσης και το επόμενο έτος και χωρίς πόρους από την Ε.Ε., το ΔΝΤ συνεχίζει τις… χαμηλών πτήσεων προβλέψεις όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίες ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις διαψεύστηκαν.
Στο World Economic Outlook το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, το Ταμείο ουσιαστικά εκφράζει φόβους και αβεβαιότητες για τις οικονομίες παγκοσμίως σημειώνοντας μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν την υφιστάμενη πολιτική και να μην βιαστούν να επιστρέψουν στα πρωτογενή πλεονάσματα. Την έκκληση αυτή είχε κάνει και στην Ελλάδα που ζήτησε το πρωτογενές έλλειμμα του επόμενου έτους να ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ προτρέποντας την κυβέρνηση να συνεχίσει την οικονομική στήριξη.
Το ΔΝΤ εκτιμά για το τρέχον έτος ότι οι πληγές που θα αφήσει ο τουρισμός θα εκτοξεύσουν την ύφεση έλλειμμα στο 9,5%, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν θα ξεπεράσει το 8,2%. Σε χειρότερη μοίρα είναι η Ισπανία με εκτιμώμενη ύφεση 12,8%, η Ιταλία με 10,6%, η Πορτογαλία με 10%, η Γαλλία με 9,8%, ενώ το σύνολο της Ευρωζώνης υπολογίζεται ότι θα καταγράψει ύφεση 8,3%.
Σύμφωνα με την έκθεση υπολογίζεται πως περίπου 90 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα ζουν σε συνθήκες ακραίες φτώχειας το 2020, κερδίζοντας λιγότερα από 1,9 δολάρια την ημέρα.
Η ανεργία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα σε όλο τον πλανήτη εκτιμώντας σημειώνοντας πως το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η μείωση των ωρών εργασίας ισοδυναμεί με απώλεια 400 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση στο 19,9% φέτος και υποχώρηση της στο 18,3% το 2021, δηλαδή υψηλότερα από το 17,3% του 2019.
Το Ταμείο υπολογίζει ότι η ζημιά στη διετία 2020-2021 θα είναι περί τα 11 τρισ. δολάρια, σε σχέση με τις προ κρίσης προβλέψεις ανάπτυξης, ενώ ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 28 τρισ δολάρια ως το 2025. Σύσταση λοιπόν του είναι να μην αποσυρθούν πρόωρα τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων προκειμένου να αντιμετωπισθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν κυρίως την επιβίωση των ανθρώπων.
Τέλος το Ταμείο εκτιμά για τη χώρα μας ότι ο πληθωρισμός από -0.6% φέτος θα διαμορφωθεί σε 0,7% το 2021 και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από 7,7% του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 4,5% το επόμενο έτος.