Ανήκει στη 10αδα των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου ηλιακών έργων EPC παγκοσμίως υλοποιώντας σημαντικά ενεργειακά έργα στις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Καθιστά αναγνωρίσιμα τα προϊόντα της ελληνικής μεταλλουργικής βιομηχανίας ανά τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Με περισσότερους από 2.500 εργαζομένους σε Ελλάδα και εξωτερικό αποτελεί έναν όμιλο-κόσμημα για την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Λίγο πολύ όμως όλα αυτά τα γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Άλλωστε οι εταιρείες του μεγέθους της MYTILINEOS είναι μετρημένες.
Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι η MYTILINEOS υλοποιεί με μαθηματική ακρίβεια και μέσα από έναν στρατηγικό καμβά εμπνευσμένων επενδύσεων την μετεξέλιξή της σε μια «πράσινη βιομηχανία», με μείωση ενεργειακού κόστους και σημαντικά μειωμένο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και ουσιαστική εξοικονόμηση των φυσικών πόρων;
Εν ολίγοις, γνωρίζουμε το πραγματικό μέγεθος της ΜYTILINEOS σήμερα, αλλά γνωρίζουμε το μέγεθος που θα έχει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον;
Η ερώτηση αυτή είναι –ας μας επιτραπεί η έκφραση- «όλα τα λεφτά», τόσο για τους μετόχους αξίας όσο και για τους μετόχους ανάπτυξης.
Ας δούμε όμως το νέο προφίλ σε μια προς μια από τις εταιρείες του Ομίλου.
Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (πρώην ΜΕΤΚΑ) –Ο leader στα έργα EPC
Μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions Business Unit) η MYTILINEOS είναι μία εταιρεία βιομηχανικής παραγωγής υψηλής τεχνογνωσίας και διεθνώς αναγνωρισμένη για την ικανότητα εκτέλεσης έργων εντός χρονοδιαγράμματος. Για αυτό και έχει ηγετική θέση στον τομέα των βιομηχανικών κατασκευών και σχεδιασμού στους τομείς της Ενέργειας και Βιώσιμων Υποδομών
Για την ακρίβεια η MYTILINEOS έχει καταστεί μια εκ των βασικών επιλογών για τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή ενεργειακών projects μεγάλης κλίμακας.
Παράλληλα, πέραν της κατασκευής θερμικών σταθμών και επιλεγμένων κατασκευαστικών έργων που παραδοσιακά εκτελεί ο Τομέας, η δραστηριότητά ενισχύεται με την ανάπτυξη έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainability).
• διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων,
• υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα,
• έργα ενεργειακής αναβάθμισης,
• εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων (π.χ., έργα υδρογόνου).
Η MYTILINEOS παράλληλα σχεδιάζει:
α) Να συνεχίσει να αξιοποιεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην κατασκευή θερμικών μονάδων και να αναπτυχθεί περαιτέρω στο χώρο του Transmission & Distribution (T&D) και
β) Να αναπτυχθεί πολύ στοχευμένα στο χώρο των υποδομών, μέσω έργων ΣΔΙΤ και έργων που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία, εν όψει και των μεγάλων έργων που έχουν προαναγγελθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας στην post Covid – 19 εποχή.
Focus στα φωτοβολταϊκά
Αυτό όμως που δεν έχει εντοπίσει ακόμα η αγορά είναι ότι η εταιρεία εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς κατασκευαστές ηλιακών φωτοβολταϊκών στον κόσμο, με δυνατότητες και αξιόπιστες λύσεις σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των ηλιακών έργων.
H απόκτηση του 100% της METKA EGN, με παρουσία πια και στις πέντε ηπείρους, εξασφάλισε τη δυνατότητα υλοποίησης φωτοβολταϊκών και υβριδικών ενεργειακών έργων ευρείας κλίμακας. Γι’αυτό άλλωστε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, χαρακτήρισε την εξαγορά της ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εταιρείας για το 2019. Σήμερα, η METKA EGN έχει απορροφηθεί πλήρως και έχει αναδειχθεί σε αυτόνομο Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας.
Τομέας Μεταλλουργίας: Αλουμίνιον της Ελλάδος- Μαθήματα αειφόρου ανάπτυξης
Σήμερα, η MYTILINEOS διαθέτει την σημαντικότερη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με παραγωγικές και εμπορικές πρακτικές εφάμμιλες των κορυφαίων μεταλλουργικών βιομηχανιών παγκοσμίως.
Μαζί με τα μεταλλεία, αποτελεί κινητήρια δύναμη για την εθνική και ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής που ξεπερνά πλέον τους 188.000 τόνους σε αλουμίνιο και τους 820.000 τόνους σε αλουμίνα.
Πόσοι όμως έχουν αξιολογήσει ότι το Αλουμίνιον της Ελλάδος παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής αλουμινίου παγκοσμίως με ολοένα και μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα;
Μια σειρά εξαγορών που θα αναλύσουμε στη συνέχεια, εξασφάλισε στην εταιρεία την τεχνογνωσία να μειώσει το αποτύπωμά της και ταυτόχρονα να πάει κόντρα στη γενική πεποίθηση ότι εξοικονόμηση κόστους και περιβαλλοντική ευαισθησία είναι έννοιες ασυμβίβαστες.
Το λεγόμενο «πράσινο αλουμίνιο» είναι η νέα μεγάλη τάση στη μεταποίηση και η MYTILINEOS παραδίδει μαθήματα στο πώς μπορεί να επιτευχθεί.
Ήδη στο 9μηνο του 2020 η εταιρεία παρουσίασε διπλασιασμό της παραγωγής ανακυκλωμένου αλουμινίου, η οποία ανήλθε σε 30,4 χιλιάδες τόνους.
Εως το 2021, ο στόχος είναι η συνολική παραγωγή να φτάσει τους 230.000 τόνους αλουμινίου με διπλασιασμό του ποσοστού του ανακυκλωμένου αλουμινίου- πέριξ των 60.000 τόνων- και μάλιστα με τις κύριες κεφαλαιουχικές δαπάνες να έχουν ήδη υλοποιηθεί.
Το όραμα όμως του Ευάγγελου Μυτιληναίου δεν σταματάει εδώ.
Η «μεγάλη εικόνα» είναι να μην εξαρτάται πια η παραγωγή αλουμινίου από τον άνθρακα.
Με λίγα λόγια, στόχος της εταιρείας είναι να εναρμονιστεί πλήρως με την ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική για την κλιματική αλλαγή τροφοδοτώντας έως το 2030 τις μεταλλουργικές δραστηριότητες αποκλειστικά μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Τομέας Μεταλλουργίας της εταιρείας διακρίθηκε με την ένταξη του στην Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου (ASI) ως μέλος Παραγωγής & Μεταποίησης, δίπλα στην αφρόκρεμα της παγκόσμιας βιομηχανίας αλουμινίου, όπως είναι οι Rio Tinto, Alcoa, Hydro και Rusal.
PROTERGIA- Ηλεκτρική ενέργεια και ηλεκτροκίνηση
Η MYTILINEOS εισήλθε στην αγορά της Ηλεκτρικής Ενέργειας το 2001 και μέσα στην τελευταία δεκαετία εξελίχθηκε ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με 1.200 MW θερμικών έργων στην Ελλάδα με καύσιμο φυσικό αέριο και ένα χαρτοφυλάκιο έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας άνω των 200 MW.(Σ.Σ: εγκατεστημένη ισχύ 222 MW και υπό κατασκευή άλλα 43MW με ορίζοντα παράδοσης το τέλος του 2021).
Συνολικά στο Εννεάμηνο του 2020, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θερμικών και ανανεώσιμων μονάδων της MYTILINEOS ανήλθε σε 3,6 TWh και αντιστοιχεί περίπου στο 9,4% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Αν λάβουμε δε υπόψη και τη λειτουργία του Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ), το ποσοστό ανέρχεται στο 11,8%.
Η εταιρεία έχει υλοποιήσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους €1 δισ. και έχει συμβάλλει καίρια στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Η Protergia προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά- περίπου 250.000 πελάτες- σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιείται στην εμπορία εκπομπών CΟ2 και στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εταιρεία είναι μέλος της Ελληνικής και Ιταλικής αγοράς ενέργειας και πραγματοποιεί συναλλαγές με την Αλβανία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), Βουλγαρία, Τουρκία, Ουγγαρία και Ρουμανία.
Τέλος, εισέρχεται με διεθνείς συνεργασίες δυναμικά στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.
Εμπορία φυσικού αερίου-Η γέφυρα για την πράσινη ανάπτυξη
Ένα ακόμα όραμα της MYTILINEOS είναι να αποτελέσει την κορυφαία εταιρεία Εμπορίας Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα με σημαντική διεθνή παρουσία, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο σε αυτό το κρίσιμο γεωγραφικά σημείο της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ένα όραμα που αποδεικνύει στο μέγιστο την διορατικότητα του Ευάγγελου Μυτιληναίου.
Βλέπετε, το φυσικό αέριο θα είναι η γέφυρα για τη μετάβαση στην « καθαρή ενέργειας» δεδομένου ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα καταλήξει πιθανώς να είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο είναι πολύ «καθαρότερο» από το πετρέλαιο.
Η εταιρεία έχει ήδη πάρει θέση εξασφαλίζοντας άλλη μια προϋπόθεση για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην σκακιέρα της πράσινης ενέργειας και μια ολοένα και πιο ισχυρή θέση στα χαρτοφυλάκια ανάπτυξης.
Η MYTILINEOS δραστηριοποιείται στην εμπορία αερίου μέσω της MNG Trading, της ιδιωτικής εταιρείας που εγκαινίασε την απελευθερωμένη ελληνική αγορά φυσικού αερίου, παραδίδοντας το πρώτο ιδιωτικό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ.
Επιπλέον της κύριας δραστηριότητάς της - εξασφάλιση, εμπορία και διάθεση φυσικού αερίου, τόσο μέσω αγωγών μεταφοράς, όσο και σε υγροποιημένη μορφή - η MNG Trading αναλαμβάνει την κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και διαχείριση εγκαταστάσεων, αγωγών μεταφοράς και δικτύων φυσικού αερίου και άλλων σχετικών υποδομών.
Φιλική στο περιβάλλον όπως ταιριάζει σε μια ευρωπαϊκή εταιρεία
Η MYTILINEOS επενδύει συστηματικά στις πιο σύγχρονες Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (ΒΑΤs) περιβαλλοντικής διαχείρισης και σε ερευνητικά προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων και αξιοποίησης καταλοίπων βωξίτη.
Όπως ήδη αναφέραμε, η εταιρεία ανανεώνει τις παραγωγικές της διαδικασίες με εξοπλισμό νέας τεχνολογίας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιεί το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Πέραν των επενδύσεων ύψους άνω των 7,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για την προστασία του περιβάλλοντος -αφορούν την επεξεργασία και διάθεση αποβλήτων, την επεξεργασία εκπομπών αερίων, δαπάνες για την αγορά και χρήση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος- η εταιρεία επένδυσε στο σωστό timing πολλά εκατομμύρια προκειμένου να σμιλεύσει το ενεργειακό της αποτύπωμα.
Λαμπρό παράδειγμα η υλοποίηση του Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης με καύσιμο Φυσικό Αέριο. Πρόκειται για μια επένδυση αξίας 200 εκατ. ευρώ, η οποία αποτελεί τη μοναδική μεγάλη μονάδα συμπαραγωγής στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.
Η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας οδήγησε στην άμεση μείωση κατανάλωσης 150.000 τόνων μαζούτ, που απαιτούσε η παραγωγή ατμού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αλουμίνας σε ετήσια βάση. Επιπλέον, συμβάλλει στην εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας και στη σημαντική μείωση των εκπομπών CO₂, μιας και την τελευταία 5ετία έχει αποτραπεί η εκπομπή περίπου 2.000.000 τόνων C0₂ σε επιχειρησιακό, τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η εγκατάσταση της νέας σύγχρονης μονάδας διαπύρωσης αλουμίνας, μια επένδυση 15 εκατ. ευρώ, αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα σημαντικής μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25%.
H εξαγορά το 2018 της ΕΠΑΛΜΕ, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού ανακυκλωμένου (δευτερόχυτου) αλουμινίου στην Ελλάδα έναντι 20 εκατ. ευρώ, ήταν άλλη μια καταλυτική κίνηση.
Χάρη σε αυτή την εξαγορά, η εταιρεία είναι σε θέση να παράγει εκ νέου πρώτη ύλη, καταναλώνοντας πολύ μικρότερη ποσότητα ενέργειας, περιορίζοντας έτσι σημαντικά το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Αρκεί να σημειώσουμε ένα πράγμα: H ανακύκλωση του scrap αλουμινίου απαιτεί μόνο το 5% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου, ενώ παράγει 95% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Για την στήλη, η εξαγορά αυτή αποτελεί κάτι παραπάνω από εμπνευσμένη κίνηση της εταιρείας, μιας και την κατατάσσει στα διεθνή case study όσον αφορά, πώς μπορεί μια εταιρεία να εναρμονιστεί με τα πρότυπα χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος και ταυτόχρονα να μειώσει τα κόστη παραγωγής.
Τέλος, η εξαγορά το 2019 του 60% της Zeologic, αποτελεί άλλη μια στρατηγική εξαγορά, καθώς εξασφάλισε στην εταιρεία καινοτόμες λύσεις στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των επενδύσεων είναι ότι τα «πράσινα» ΕBITDA της εταιρείας από τα 50,9 εκατ. ευρώ το 2018 - ήτοι το 18% των συνολικών EBITDA- διαμορφώθηκαν στα 96,1 εκατ. το 2019, ήτοι στο 31% των συνολικών EBITDA(!).
Στήριγμα για την εθνική οικονομία
Για κάθε €1 άμεσης συνεισφοράς της MYTILINEOS δημιουργείται επιπλέον €1,34προστιθέμενης αξίας στην Ελληνική οικονομία. Μια εικόνα χίλιες λέξεις, οπότε θα υιοθετήσουμε την αρχή του λακωνίζειν όσον αφορά την προσφορά της MYTILINEOS στην εθνική μας οικονομία.
Προσανατολισμός σήμερα στις τάσεις του αύριο
Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ένας επενδυτής με την κλασική έννοια του μετόχου, είναι ότι μια από τις επιταχυνόμενες τάσεις της δεκαετίας στην κοινότητα των διαχειριστών είναι η επιλογή εταιρειών με την διορατική επιλογή να συμμορφώνονται με τα κριτήρια ESG.
Δώστε βάση σε αυτό, καθώς η συμμόρφωση με τα κριτήρια ESG μετατρέπεται γρήγορα σε «πρέπει» για τους θεσμικούς επενδυτές, ενώ ταυτόχρονα έχει γίνει αντιληπτό από τους επικεφαλείς των οικονομικών υπηρεσιών των μεγάλων διεθνών ομίλων, ότι πρέπει να λάβουν υπόψη τα κριτήρια ESG αν θέλουν να βελτιώσουν την κερδοφορία τους.
Κάτι που ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατάλαβε εντυπωσιακά νωρίς.
Ως εκ τούτου, η συμμετοχή μιας μετοχής στους εν λόγω δείκτες αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί στα χαρτοφυλάκια της νέας γενιάς διαχειριστών, δηλαδή αυτών που επενδύουν σήμερα στις αξίες του αύριο.
Η εταιρεία σημειωτέον ότι έχει υιοθετήσει τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου – 2018 που αντανακλά τη νέα της στρατηγική, βασισμένη στα υψηλότερα πρότυπα επιχειρηματικότητας και βέλτιστων πρακτικών.
Φιλικός στην κοινωνία
Η πρακτική της Διαβούλευσης με τους Κοινωνικούς Εταίρους αποτελεί μια διαχρονική αξία για την MYTILINEOS.
Πόσες εταιρείες αλήθεια γνωρίζουμε με ανοικτές διαύλους επικοινωνίας, με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο;
H Διαβούλευση πραγματοποιείται σε ετήσια βάση μέσω του συστήματος διακυβέρνησης Ε.Κ.Ε. σύμφωνα με το οποίο οι επιμέρους ομάδες Ε.Κ.Ε. των Τομέων Επιχειρηματικής Δραστηριότητας της MYTILINEOS καταγράφουν και αξιολογούν όλες τις προτάσεις, τις ιδέες αλλά και τους προβληματισμούς των Κοινωνικών Εταίρων. Στη συνέχεια τα πιο σημαντικά θέματα προωθούνται στις αντίστοιχες Γενικές Διευθύνσεις προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο ανταπόκρισης σε αυτά αλλά και αποφάσεις που επιτρέπουν, όπου είναι εφικτό, την ενσωμάτωσή τους στην εταιρική στρατηγική.
Εξαιρετικές οι προοπτικές
Η ΜYTILINEOS, κατάφερε μια χρονιά σαν τη φετινή, κάτω από πολλές αντιξοότητες λόγω της πανδημίας, να διαμορφώσει τα λειτουργικά του αποτελέσματα κοντά στα περσινά επίπεδα των 313 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης μόχλευσης της εταιρείας παραμένει μικρότερος των δύο μονάδων, με τον καθαρό δανεισμό πέριξ των 562 εκατ. ευρώ και τη συνολική ρευστότητα πέριξ των 1,2 δισ. ευρώ. Η υψηλές τιμές του αλουμινίου, οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τον αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους έπαιξαν σαφέστατα τον ρόλο τους.
Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Bloomberg o οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Γιάννης Καλαφατάς, οι προοπτικές για τον τομέα μεταλλουργίας είναι «πολύ καλές» και για το 2021, καθώς η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει ένα καλό επίπεδο τιμής για το αλουμίνιο, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία «είναι πιθανό να αναζητήσει και ευκαιρίες επέκτασης» στον συγκεκριμένο τομέα.(σ.σ: Τη φράση αυτή ας την κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας).
Ως εκ τούτου, η στήλη πιστεύει ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για EBITDA της εταιρείας το 2021 από τον τομέα του Αλουμινίου μεταξύ των 150-170 εκατ. ευρώ, πιθανότατα να καταλήξουν στο πάνω εύρος. Αυτό σημαίνει ότι ο Τομέας Μεταλλουργίας θα κλέψει την παράσταση από τον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, για τον οποίο η διοίκηση εμφανίζεται πιο συγκρατημένη για τις προοπτικές του το 2021, μετά την κερδοφορία - ρεκόρ που αναμένεται φέτος, λόγω της κατάρρευσης της τιμής του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, από το 2022 και μετά, πιθανότατα ο πρωταγωνιστικός ρόλος να επιστρέψει στον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, καθώς τα έσοδα του Τομέα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περισσότερο από 40%. Ο λόγος είναι ότι στα τέλη του 2021 θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 826 ΜW με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Το ότι θα παραδοθεί η σκυτάλη στον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου δεν σημαίνει όμως ότι Τομέας Μεταλλουργίας δεν έχει υψηλούς στόχους και για το 2022.
Η συνολική παραγωγή αλουμινίου αναμένεται να αυξηθεί στους 250.000 τόνους με ένα 25% σχεδόν να προέρχεται από την ανακύκλωση αλουμινίου. Γεγονός που θα ενισχύσει το πράσινο προφιλ της εταιρείας, καθώς θα αυξήσει το «πράσινο» EBITDA της εταιρείας κατά 25% από τα επίπεδα του 2020.
Μετά από όλα αυτά, κατανοεί κανείς ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για σύνολο κύκλου εργασιών το 2022, πέριξ των 3 - 3,2 δισ. ευρώ και EBITDA 404-435 εκατ. ευρώ, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποδειχθούν ορθές.
Ορθή πιθανότατα να αποδειχθεί και η πεποίθηση των παρατηρητικών της αγοράς, ότι η αποτίμηση της MYTILINEOS δεν αντανακλά το πράσινο προφίλ του Ομίλου, ούτε το μέγεθος και τις αναπτυξιακές προοπτικές του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου.
Βλέπετε, αυτή τη στιγμή ο δείκτης EV/EBITDA της εταιρείας αντανακλά μια εταιρεία αλουμινίου. Η εταιρεία όμως όπως αναλύσαμε πιο πάνω, είναι πολλά περισσότερα.
Αυτό το έχει αναγνωρίσει ήδη η αγορά των ομολόγων. Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες το ευρωομόλογο της εταιρείας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε κατά 35% από ξένους επενδυτές και μ’ ένα επιτόκιο στο 2,5%, ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου και το καλύτερο που έχει επιτύχει ποτέ ελληνική εταιρεία στην πρώτη της έκδοση. Η πορεία του ομολόγου στη δευτερογενή αγορά αντανακλά επίσης την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Είναι θέμα χρόνου και η αγορά μετοχών να ακολουθήσει και να αποτιμήσει την εταιρεία βάση του πράσινου προφίλ του.
Το νέο μεγάλο story του ομίλου είναι ο...ήλιος
Ανακεφαλαιώνοντας, το growth της MYTILINEOS βασίζεται στην ενεργειακή μετάβαση.
Ο κλάδος Sustainable Engineering Solutions, θα επικεντρωθεί στη διαχείριση απορριμμάτων υγρών και στερεών, υβριδικά και off grid, ενεργειακή αναβάθμιση και ανάπτυξη τεχνολογίας πράσινου υδρογόνου και ο κλάδος RSD- Renewables and Storage Development- που επικεντρώνεται στα φωτοβολταϊκά και τα έργα αποθήκευσης, θα μας απασχολούν ολοένα και περισσότερο από πλευράς ειδησεογραφίας.
Η στήλη άλλωστε έχει πολλάκις τονίσει ότι ο δρόμος του χρήματος έχει βαφτεί «πράσινος».
Μέσα στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια οικονομία με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, αναμένεται σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ηλιακής ισχύος PV σε παγκόσμια κλίμακα και η διαθέσιμη ρευστότητα για τέτοιες επενδύσεις θα κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Η επόμενη σελίδα λοιπόν στο success story της ΜYTILINEOS ανήκει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων για λογαριασμό τρίτων αλλά και για το portfolio της εταιρείας.
Ήδη μέσα στο 2020 έχουν παραδοθεί έργα ύψους 520 MW, όπως η μονάδα Talasol Solar στην Ισπανία με ισχύ 300 MW, ένα από τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο και η μονάδα ηλιακής ενέργειας ισχύος 170 MW στο Tarapaca της Χιλής.
Το business plan προβλέπει την παράδοση άλλων 1.500 ΜW σε βάθος πενταετίας, κάτι που μεταφράζεται σε πωλήσεις πέριξ των 1,35 - 1,5 δισ. ευρώ που θα προστεθούν στον τζίρο της εταιρείας.
Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι η MYTILINEOS έχει αναπτύξει την πλατφόρμα Solar Build Operate Transfer (BOT) με κύριο αντικείμενο την πώληση έτοιμων φωτοβολταϊκών έργων που έχουν κατασκευαστεί και τεθεί σε λειτουργία, προκειμένου να διατεθούν σε αγοραστές «με το κλειδί στο χέρι».
Το ενδιαφέρον σε αυτού του είδους τις συναλλαγές είναι το εξαιρετικά υψηλό περιθώριο.
Το πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθηκε η πρώτη πώληση έργου ΒΟΤ, που αφορούσε μια ομάδα λειτουργικών πάρκων ηλιακής ενέργειας στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα συνολικού ύψους 47MW για συνολικό τίμημα 45,8 εκατ. Ευρώ. Το ανεκτέλεστο του τομέα βρίσκεται στα 110 εκατ. ευρώ, ενώ projects αξίας 243 εκατ. ευρώ βρίσκονται πολύ κοντά στο στάδιο της οριστικοποίησης.
Τούτων δοθέντων, ο δείκτης EBITDA CAGR, ήτοι ο σύνθετος ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης εκτιμάται από το τμήμα ανάλυσης της Πειραιώς στο 19% για την περίοδο 2021-2024.
Και κάτι μας λέει ότι η εταιρεία είναι μόλις στην αρχή....
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.