Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Τα μέτρα πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση, για να επανέλθει στον ορθόδοξο δημοσιονομικό δρόμο, αποκάλυψαν χθες στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Χωρίς περιστροφές, τα μέλη του Eurogroup προειδοποίησαν τον Γιώργο Χουλιαράκη, ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ενόψει των επικείμενων εθνικών βουλευτικών εκλογών, δεν οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% αλλά ούτε καν 2% του ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν την αισιόδοξη οπτική της κυβέρνησης και αυτό απλώς είναι ένα δείγμα του τι μπορεί να ακολουθήσει την μετά την επόμενη Κυριακή περίοδο.
Ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δεν θα μπορούσε να το πει πιο καθαρά: Η κυβέρνηση ακολουθεί πορεία που οδηγεί σε «απόκλιση με σημαντικό περιθώριο από τους στόχους» και επιπλέον «δεν είναι φιλική προς την ανάπτυξη».
Αμέσως μετά εξήγησε πως κάποια κράτη μέλη είναι πολύ πιθανό να μην εγκρίνουν την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ μέχρι να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ορθολογική δημοσιονομική διαχείριση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε τουλάχιστον 2 κοινοβούλια έχουν διαμορφωθεί πλειοψηφίες που θέλουν να υπενθυμίσουν στην ελληνική κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εταίρους που συνεχίζουν την στηρίζουν…
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προϋπολογίσει τα 150 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομήσει από τόκους που δεν θα πληρώσει για τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από «την προθυμία που θα δείξουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία» με τη ρύθμιση των 120 δόσεων….
Δεν είναι τυχαία η διπλή παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ακολουθώντας τις οδηγίες του Μάριο Ντράγκι έσπευσε να προειδοποιήσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών για το τι θα άκουγε αν τελικά πήγαινε στο Eurogroup. O Eυκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε να αποφύγει το δύσκολο έργο των εξηγήσεων και των επιχειρημάτων τα οποία προφανώς δεν υπάρχουν για τις παροχές.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ φρόντισε όμως να υπενθυμίσει στον απόντα Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι τα επιτόκια ανεβαίνουν, το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα αυξάνεται και οι κίνδυνοι σε παγκόσμιο επίπεδο το τελευταίο διάστημα είναι ορατοί και στην Ευρώπη «για τις χώρες που υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με την οικονομική πολιτική και τις οικονομικές εξελίξεις και ένα παράδειγμα αυτού είναι η Ελλάδα όπου έχουμε δει τα spread να αυξάνονται κατά σχεδόν 50 μονάδες βάσης τις τελευταίες εβδομάδες».