Την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στους νέους μετόχους, γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι η εταιρεία γυρίζει σελίδα και πλέον μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και συνολικά για την εθνική οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΒΟ περνάει στα χέρια της κοινοπραξίας των ισραηλινών εταιρειών Naska Industries - SK Group Ltd, Plasan Sasa Ltd , που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό και δεσμεύτηκε για επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της.
Ειδικότερα, το business plan για την επόμενη πενταετία της ισραηλινής κοινοπραξίας κινείται από 100 έως 135 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει πάνω από 25 εκατ. ευρώ από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, η δε συνολική οικονομική επένδυση εκτιμάται περί τα 29 εκατ. ευρώ, όπως έχει αναφέρει σε προηγούμενο χρόνο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει επίσης σταδιακή πρόσληψη νέου προσωπικού, αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών, αγορά νέου σύγχρονου εξοπλισμού, καθώς και επέκταση της δραστηριότητας και σε μη στρατιωτικά οχήματα και νέες στρατιωτικές τεχνολογίες.
Μέσα στην πρώτη χρονιά μόνο αναμένεται να απασχοληθούν 250 άτομα, ενώ σε βάθος χρόνου το προσωπικό θα φτάσει τους 600 εργαζομένους, με την εταιρεία να έχει υποσχεθεί επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σταϊκούρα:
«Υπεγράφη, σήμερα, μετά από πολυετείς ατελέσφορες διαδικασίες, η σύμβαση μεταβίβασης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στους νέους μετόχους. Ολοκληρώνεται έτσι, με επιτυχία, μία μακρά και δύσκολη διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΒΟ, μια εταιρεία με μεγάλη ιστορία στον τομέα της κατασκευής οχημάτων, είχε τεθεί σε ειδική εκκαθάριση από το 2014. Στο διάστημα που ακολούθησε, διενεργήθηκαν, χωρίς αποτέλεσμα, δύο δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, ένας τον Απρίλιο του 2017 και ένας τον Αύγουστο του 2017. Ενώ, τον Φεβρουάριο του 2019 διενεργήθηκε ακόμα ένας διαγωνισμός, με ελεύθερη διαπραγμάτευση, που όμως ούτε αυτός τελεσφόρησε.
Τον Μάρτιο του 2020, ο ειδικός εκκαθαριστής προχώρησε εκ νέου σε δημόσια πρόσκληση διεξαγωγής του διαγωνισμού εκποίησης βασικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Ως όρος του διαγωνισμού, λόγω και του τομέα δραστηριοποίησης της εταιρείας, επιφυλάχθηκε στο Δημόσιο το δικαίωμα να μετέχει στη νέα εταιρεία κατά ποσοστό 21%.
Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, αφήσαμε πίσω μας έξι χρόνια παλινωδιών και άκαρπων διαδικασιών και η ΕΛΒΟ σήμερα γυρίζει σελίδα. Τα καταφέραμε! Πλέον, η εταιρεία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και συνολικά για την εθνική οικονομία, καθώς και πόλο στήριξης της τοπικής κοινωνίας, με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας».