Όταν οι Μπήτρος Μεταλλουργική και ΣΙΔΜΑ, με τις ευλογίες των πιστωτριών τραπεζών, ξεκινούσαν τη συγχώνευσή τους, λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν στο project. H αλήθεια είναι πως το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, καθώς η Μπήτρος Μεταλλουργική στο νέο σχήμα συνεισέφερε το ενεργητικό της από τα αποθέματα, τις απαιτήσεις, το πελατολόγιο και το ταμείο της, ενώ δεν μεταβίβασε την ιδιοκτησία των ακινήτων και τα φωτοβολταϊκά πάρκα που διαχειρίζεται.
Αν και το project ήταν δύσκολο, ήταν «καταδικασμένο» να πετύχει. Από την επιτυχή έκβαση της απορρόφησης εξαρτώνταν οι αναδιαρθρώσεις των δανείων και της Μπήτρος Μεταλλουργική και της ΣΙΔΜΑ, ενώ η δημιουργία μιας νέας εταιρείας ηγέτιδας στον κλάδο του χάλυβα, ήταν το «στοίχημα» για τις διοικήσεις των εταιρειών. Ένα «στοίχημα» που όπως φαίνεται κερδήθηκε, όπως δείχνουν οι πρώτοι μήνες λειτουργίας της νέας ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική, που προέκυψε από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών.
«Το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο, καθώς έπρεπε να συγχωνευτούν στην ουσία δύο εταιρείες,με πελατολόγιο και δραστηριότητες που ήταν περίπλοκες. Οι πρώτοι μήνες λειτουργίας του νέου σχήματος δείχνουν πως η νέα εταιρεία που προέκυψε, βαδίζει σωστά. Οι πωλήσεις κινούνται σε θετικό έδαφος, το πελατολόγιο έχει ενσωματωθεί και ικανοποιείται πλήρως από την εταιρεία και πλέον κάνουμε τον σχεδιασμό μας για την επόμενη μέρα» αναφέρουν στο Liberal Markets πηγές της νέας ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική.
Η ΣΙΔΜΑ δραστηριοποιείται στον κλάδο της μεταποίησης χαλυβουργικών προϊόντων, από το μακρινό…1931. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει στην αγορά χάλυβα, όμως η νέα εταιρεία έχει λάβει θέσεις μάχης για να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στην Ελλάδα, να ενδυναμώσει την παρουσία της στα Βαλκάνια και να επωφεληθεί από την ανάπτυξη που φέρνουν τα κοινοτικά κονδύλια.
«Η ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική έχει πλέον θετική καθαρή θέση μετά τη συγχώνευση και έχει μετασχηματιστεί εταιρικά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα για έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό με έτος έναρξης το 2021» εξηγούν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν πως «η εμπέδωση της ηγετικής θέσης της νέας εταιρείας στην ελληνική αγορά και η επέκταση στις αγορές των Βαλκανίων αποτελούν δύο άμεσους στόχους της διοίκησης της εταιρείας. Το πλάνο αυτό το υλοποιούμε απελευθερωμένοι από το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων και έχοντας το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης που εξασφαλίζεται από την αναδιάρθρωση».
Διψήφια ανάπτυξη
Η διοίκηση της ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική διαβλέπει σημαντική ανάπτυξη της αγοράς του χάλυβα στη χώρα μας το προσεχές διάστημα, κυρίως επειδή θα διοχετευθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης στην ελληνική αγορά και αναμένεται να υπάρξει «έκρηξη» επενδύσεων σε κτιριακές υποδομές, logistics και εγκαταστάσεις. Μάλιστα στελέχη της διοίκησης της νέας εταιρείας, εκτιμούν πως αυτή η ανάπτυξη «μπορεί κάθε έτος να είναι διψήφια», ενώ παράλληλα αναμένουν κάλυψη της πτώσης της ζήτησης (πάνω από 60%) που υπέστη ο χάλυβας από το 2010, όταν και ξεκίνησε η οικονομική κρίση.
Το ερώτημα που παραμένει στο τραπέζι είναι αυτό των δανείων που βαραίνουν την Μπήτρος Μεταλλουργική. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνολική έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό ήταν της τάξεως των 125 εκατ.ευρώ.
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται από πηγές της διοίκησης της Μπήτρος Μεταλλουργική, οι οποίες σημειώνουν στο Liberal Markets πως «έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού, προϋπόθεση της οποίας ήταν η απορρόφηση από την ΣΙΔΜΑ. Ωστόσο, μέσα στο 2021 αναμένεται να αρχίζει να υλοποιείται αυτή η συμφωνία αναδιάρθρωσης, με την εταιρεία να είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στους όρους που έχουν συμφωνηθεί».