Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως στο νέο προϋπολογισμό θα συγκαταλέγονται μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα στοχεύουν στην αναθέρμανση της οικονομίας και την κοινωνική στήριξη, ενώ μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας και κίνητρα κατά της υπογεννητικότητας, ελάφρυνσης των βαρών για τα φυσικά πρόσωπα και μέτρα μείωσης των φόρων στις επιχειρήσεις και ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο νέος Προϋπολογισμός για το 2020 αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένεται να επιβεβαιώσει τις προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη αλλά και να διαφυλάξει τη δημοσιονομική ισορροπία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό ούτε το 2019, ούτε το 2020ε, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας και κοινωνικής στήριξης που συνολικά φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ, ο κ. Πέτσας ανέφερε μερικά εξ αυτών:
- Μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας και κίνητρα κατά της υπογεννητικότητας,
- Ελάφρυνση των βαρών για τα φυσικά πρόσωπα,
- Μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις,
- Ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας,
- Ψήφιση του Αναπτυξιακού νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα» για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και ισχυρή, βιώσιμη, ανάπτυξη.
Ο κ. Πέτσας, εν συνεχεία, σημείωσε πως:
- Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι ελαφρύνσεις που ανακοινώσαμε, αλλά και μια συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο της φορολογίας με σημαντική απλοποίηση των κωδίκων και με περισσότερα επενδυτικά κίνητρα για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Επιπλέον, πριν ολοκληρωθεί το 2019, σειρά έχουν:
- Ο νόμος που θα απαλλάσσει την Δ.Ε.Η. από τον ασφυκτικό έλεγχο του Δημοσίου σε θέματα καθημερινής λειτουργίας και θα χωρίζει την ΔΕΠΑ σε δύο τμήματα (ΔΕΠΑ Εμπορία και ΔΕΠΑ Υποδομές) και θα προσδιορίζει την νέα μέθοδο για την ιδιωτικοποίηση της.
- Το νέο Ασφαλιστικό που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σχέδιο «Ηρακλής»
Ένα από τα βασικά στοιχεία που παρέτειναν την Ελληνική κρίση ήταν το βουνό των «κόκκινων δανείων» και η συνακόλουθη αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως γνωρίζετε, το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του χρόνου.
Η έγκρισή του -και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από τρεις μήνες- αποτελεί μεγάλη επιτυχία η οποία στηρίχθηκε στη συνεργασία της Κυβέρνησης με όλους τους παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, την Τράπεζα της Ελλάδας, τις τράπεζες και το ΤΧΣ. Η εφαρμογή του σχεδίου θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, τις τράπεζες, το Δημόσιο και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.
Ουσιαστικά, ο «Ηρακλής», θα επιτρέψει στις τράπεζες να βγουν εκτεταμένα στις αγορές το 2020, αντλώντας κεφάλαια με χαμηλό κόστος. Σημαντικά μικρότερο από το κόστος δανεισμού σε σχέση με πρόσφατες εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων, όπως της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς. Το εν λόγω σχέδιο θα απαλλάξει, σε πρώτη φάση, τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 30 δισ. ευρώ, δηλαδή από το 40% του αποθέματος των «κόκκινων δανείων». Θα τους επιτρέψει, δηλαδή να ανοίξουν τη στρόφιγγα για τη ροή χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία. Και μάλιστα αυτό θα γίνει χωρίς οι Έλληνες φορολογούμενοι και ο κρατικός Προϋπολογισμός να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ.
Αντιθέτως, θα υπάρξει όφελος από τις προμήθειες που θα εισπράξει το Δημόσιο για την παροχή των εγγυήσεων ύψους 9 δισ. ευρώ, οι οποίες θα ανέλθουν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Τονίζουμε ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης έχει στόχο να βελτιώσει τις αποτιμήσεις των τραπεζών, προς όφελος των Ελλήνων φορολογουμένων που κλήθηκαν να στηρίξουν τις τράπεζες με συνεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις στα χρόνια της κρίσης. Η Κυβέρνηση νοιάζεται για τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων.