Τον εφιάλτη των απλήρωτων λογαριασμών ξυπνά η ενεργειακή κρίση, με τα πρώτα στοιχεία να δείχουν αύξηση καθυστερήσεων που μόνο το τελευταίο δίμηνο έχουν αυξηθεί κατά 15%.
Το ερώτημα είναι οι διαστάσεις που μπορεί να προσλάβει το φαινόμενο τους επόμενους μήνες καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα ενεργειακής ακρίβειας, χειρότερο από το πρώτο, με τη κυβέρνηση να αναζητά εναγωνίως για λύσεις, σε συννενόηση και με τις ενεργειακές εταιρείες.
Το αρμόδιο υπουργείο έχει κάνει ήδη επαφές με μεγάλους παίκτες της αγοράς, ζητώντας τους να εξαντλήσουν την ανοχή τους, ειδικά απέναντι σε ευάλωτες ομάδες, αλλά και σε πελάτες που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν επιδείξει συνέπεια στις πληρωμές. Σε παρόμοια γραμμή και η εργαλειοθήκη της Κομισιόν, στις προτάσεις της οποίας που αφορούν κατευθυντήριες γραμμές προς τις κυβερνήσεις, συγκαταλέγονται ευκολίες πληρωμών λογαριασμών αλλά και παροχή εγγυήσεων για να αποφεύγονται οι αποσυνδέσεις από το δίκτυο.
Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για την «υιοθέτηση ενός συστήματος ρυθμίσεων ώστε να μπορέσουν οι πολίτες οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος».
Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν το ζήτημα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και τον συντονισμό των δράσεων εντός ΕΕ για τη στήριξη των νοικοκυριών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στη στήριξη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των ευάλωτων όσον αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος της θέρμανσης τον χειμώνα που έρχεται και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Κρατώ από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής κάτι το οποίο το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και θα το υιοθετήσουμε και εμείς: Τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα», ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν προτάσεις «όπως η δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου, ως Ευρωπαϊκή Ένωση να ξανακάνουμε δηλαδή στο φυσικό αέριο αυτό το οποίο κάναμε εξαιρετικά επιτυχημένα στα εμβόλια».
Από την πλευρά του, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι «είναι ένα πρόβλημα πλανητικό, δεν είναι μόνο πρόβλημα ευρωπαϊκό, αλλά φυσικά η Ευρώπη καλείται να το αντιμετωπίσει συνολικά».
Τέλος, να σημειωθεί πως στο τραπέζι φαίνεται να έχει επανέλθει η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από τα δικαιώματα των ρύπων να αξιοποιηθούν και για την ενίσχυση της ρευστότητας των προμηθευτών ενέργειας.Μάλιστα, οι τελευταίοι με τη σειρά τους θα είναι σε θέση να προβούν σε ρυθμίσεις προς καταναλωτές που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Τα προβλήματα που εμφανίζει αυτό το σχέδιο είναι ο τρόπος και η μορφή των ενισχύσεων που θα χορηγηθούν στους παρόχους για τους διακανονισμούς, αν και εφόσον βέβαια υιοθετηθεί η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τη δημιουργία Μεταβατικού Ταμείου Αντιστάθμισης.