Έως το απίστευτο επίπεδο των 10 τρισ. δολαρίων αναμένεται να φτάσουν τα κεφάλαια που θα ρίξουν στην αγορά Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Λευκός Οίκος. Είναι όμως ικανά τα χρήματα αυτά να αντισταθμίσουν τις οικονομικές απώλειες που προκαλεί η εξάπλωση της πανδημίας;
Ας δούμε πρώτα τι ακριβώς περιλαμβάνει το περίφημο «μπαζούκα» των 2 τρισ. δολαρίων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης που έχει διατεθεί στην ιστορία. Το πακέτο προβλέπει ένα πρωτοφανές κονδύλι ύψους 500 δισ. δολαρίων, τα οποία θα διατεθούν μέσω της Fed σε μεγάλες επιχειρήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας, ένα κονδύλι ύψους 367 δισ. δολαρίων για δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις, 150 δισ. δολάρια για τα νοσοκομεία και άλλα 150 δισ. δολάρια για τις τοπικές αρχές. Καταβάλλονται, επίσης, 1.200 δολάρια εφάπαξ σε κάθε Αμερικανό με ετήσιο εισόδημα έως 75.000 δολάρια και 500 δολάρια εφάπαξ σε κάθε παιδί.
Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, Λάρι Κάντλο, τα κεφάλαια αυτά μπορούν να φτάσουν τα 4 τρισ. αν αξιοποιηθούν οι πράξεις χρηματοδότησης της Fed, ενώ στο σύνολο τους τα μέτρα στήριξης από κυβέρνηση και Fed θα ανέλθουν στα 10 τρισ. δολάρια. Μία σημαντική πτυχή του πακέτου είναι ότι τα δάνεια προς τις μικρές επιχειρήσεις θα διαγράφονται αν οι εταιρείες δεν προχωρούν σε απολύσεις. Όσο για τους εργαζόμενους που θα βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια αλλά δεν θα απολύονται, θα λαμβάνουν ολόκληρο τον μισθό τους για 4 μήνες.
Ήδη η Wall Street «γιόρτασε» τη συμφωνία για το πακέτο με τον βιομηχανικό Dow να σημειώνει άνοδο 13% σε 2 συνεδριάσεις, ενώ από τις 19 Φεβρουαρίου έως την περασμένη Δευτέρα είχε γράψει απώλειες 36,5%. Σημειώνεται ότι η άνοδος του Dow κατά 11,37% την Τρίτη 24/3 ήταν η 5η μεγαλύτερη ημερήσια επίδοση στην ιστορία, ξεπερνώντας και τις αντιδράσεις του 2008. Οι επενδυτές σταθμίζουν επίσης την απόφαση του Τραμπ – μένει να φανεί αν θα υλοποιηθεί – για τερματισμό του lockdown μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, ήτοι έως τις 12 Απριλίου.
Είναι όμως αρκετά όλα αυτά; Όταν μάλιστα ο Τραμπ θέλει να επιστρέψει η οικονομία σε… κανονικούς ρυθμούς σε δύο εβδομάδες από σήμερα;
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η εβδομάδα που έληξε στις 21/3 θα εμφανίσει 2,25 εκατ. αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι σε κίνδυνο βρίσκονται 37 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Επομένως, τα 1.200 ευρώ μπορούν μόνο να καλύψουν κάποιες ανάγκες για τα απολύτως απαραίτητα και από κει και πέρα χρειάζεται στήριξη των επιχειρήσεων για να μην υπάρξουν απολύσεις.
Η Barclays, από την πλευρά της, κάνει λόγο για 2 εκατ. αιτήσεις για επίδομα ανεργίας και η Citi ανεβάζει την πρόβλεψη στα 4 εκατ. Όποια πρόβλεψη και αν επιβεβαιωθεί θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ σε μία εβδομάδα. Που σημαίνει ότι η ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν αποκλείεται να αυξηθεί σύντομα στο 10% από 3,5% που ήταν τον Φεβρουάριο.
Όσο για τις αγορές, αναλυτές εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα το πακέτο των 2 τρις. θα τους δώσει ώθηση καθώς η αντίδραση του Λευκού Οίκου δεν έχει προηγούμενο και δείχνει ότι υπάρχει θέληση να στηριχθεί η πραγματική οικονομία. Σε αντίθεση με την Ευρώπη που η αλληλεγγύη ξεχνιέται ότι ξεκινούν οι συζητήσεις για την αμοιβαιοποίηση των κινδύνων και την έκδοση ευρωομολόγου.
Όμως, κανένα οικονομικό μέτρο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δώσει στους επενδυτές αυτό που χρειάζονται για να αρχίσει ένα νέο ράλι: ορατότητα σε ό,τι αφορά το τέλος της πανδημίας. Σίγουρα τα 2,3 ή 10 τρις. που τυπώνουν Αμερική και Ευρώπη δίνουν την ελπίδα ότι θα περιοριστούν τα επιχειρηματικά λουκέτα και οι απολύσεις.
Όπως και να’ χει, η παγκόσμια οικονομία δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια, μετά τον κορονοϊό. Το καλύτερο σενάριο σήμερα προβλέπει παγκόσμια ύφεση το 2020 και απώλεια οικονομικής δραστηριότητας άνω των 3 τρισ. δολαρίων και εκατομμύρια νέους ανέργους και αυτό από μόνο του είναι αρκετά δραματικό.