Ο χρυσός είναι το πρώτο επενδυτικό καταφύγιο που παρουσίασε αρνητικές διακυμάνσεις κατά την εξέλιξη της επιδημίας του Covid-2019. Όπως έχουμε εξηγήσει, ο κύριος λόγος της ταλαιπωρίας του τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν οι πολλές εκροές λόγω του γεγονότος ότι έπρεπε να καλυφθούν ανοιχτές θέσεις σε άλλα στοιχεία ενεργητικού. Όταν σπάνε margins η εύκολη επιλογή ρευστότητας είναι πάντα μέσω εκείνου του asset που εμφανίζει δυνατά κέρδη και ο χρυσός να υπενθυμίσουμε ότι είχε επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε ένα εξαιρετικό ράλι.
Τις τελευταίες μέρες άλλο ένα επενδυτικό καταφύγιο, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα παρουσίασε μια ασυνήθιστη συμπεριφορά.Συνήθως, η τιμή αυτών των ομολόγων πραγματοποιεί άνοδο κατά τη διάρκεια των κρίσεων, οδηγώντας τις αποδόσεις χαμηλότερα , επειδή ακριβώς το αμερικανικό κρατικό χρέος θεωρείται ασφαλές στοιχείο ενεργητικού.
Αρχές Μαρτίου, οι φόβοι για τον Covid-19 διογκώθηκαν, η Fed μείωσε τα επιτόκια, ο S&P άρχισε τις βουτιές οπότε κατά τα αναμενόμενα η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έπεσε στο 0,4%, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν την ασφάλεια εν μέσω φόβων για ύφεση.
Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, όπου οι τιμές αντέδρασαν αρκετά διαφορετικά από τα αναμενόμενα.
Τι εννοούμε; H απόδοση του 10ετούς τίτλου σκαρφάλωσε πάνω από το 1,2%, η απόδοση του 30ετούς τίτλου σκαρφάλωσε στο 1,77%, ακόμα και όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων είχαν γυρίσει σε αρνητικό έδαφος.
Ποιοί είναι οι λόγοι αυτής της περίεργης συμπεριφοράς ενός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά λιμάνια σε περιόδους κρίσεων;
Καταρχήν, οι παρεμβάσεις μαμούθ τόσο από τη Fed όσο και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Βλέπετε το πακέτο τόνωσης 1 τρισ. δολαρίων κατά του κορωνοϊού, μπορεί να προκάλεσε ανακούφιση στις επιχειρήσεις, όμως ταυτόχρονα έδωσε την αίσθηση στους επενδυτές ότι «θα πνιγούν» στο χρέος που εκ των πραγμάτων θα εκδοθεί για να πληρωθούν όλα αυτά.
Από την άλλη όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Fed ξεκίνησε νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Αυτή η κίνηση λογικά πρέπει να ησύχασε τους φόβους των επενδυτών.
Η εξήγηση λοιπόν προφανώς κρύβεται κάπου αλλού. Τα κρατικά αμερικανικά ομόλογα είναι μεν ένα από τα πιο ασφαλή καταφύγια, αλλά ακριβώς για αυτόν τον λόγο πωλούνται πιο εύκολα σε σχέση με άλλα χρεόγραφα. Είναι δηλαδή στην ουσία προς το παρόν θύμα της μάχης για την απόκτηση ρευστότητας.
Τις τελευταίες εβδομάδες τα αιτήματα ρευστοποίησης από funds και από traders οι οποίοι χρειάζονται ρευστό για να καλύψουν τα margin calls, δεν έχουν απλά ανέβει κατακόρυφα, αλλά αγγίζουν πρωτοφανή επίπεδα.
Aναλογιστείτε τώρα ότι τα funds ομολόγων συνήθως έχουν και συμμετοχές σε εταιρικά ομόλογα υψηλού ρίσκου, τα οποία είναι δύσκολο να αποτιμηθούν και να πουληθούν σε περιόδους που επικρατεί αβεβαιότητα και συνθήκες sell off στις αγορές. Καθώς οι επενδυτές λοιπόν ψάχνουν την έξοδο από την αγορά και ζητούν τη ρευστοποίηση των μεριδίων τους, εκ των πραγμάτων εντείνεται η έλλειψη ρευστότητας στις αγορές ομολόγων. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τους διαχειριστές ενεργητικού να πουλήσουν ό,τι μπορούν για να βρουν ρευστό, έναντι να καλύψουν τα αιτήματα ρευστοποίησης. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα λοιπόν προσφέρουν ακριβώς αυτό το «αποκούμπι» ρευστότητας, με αποτέλεσμα λόγω των μαζικών πωλήσεων να πιέζεται η τιμή τους και να ανεβαίνει η απόδοση τους.
Βέβαια υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας στην εξίσωση, η γνωστή μας μόχλευση.
Πολλοί διαχειριστές ενεργητικού είχαν επιλέξει μοχλευμένες συναλλαγές με κρατικά αμερικανικά ομόλογα ακολουθώντας την στρατηγική «σχετικής αξίας» . Πρόκειται για μια στρατηγική η οποία εκμεταλλεύεται τη διαφορά ανάμεσα στις τιμές των futures των ομολόγων και των κανονικών τίτλων.
Όσοι είχαν ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική, έχουν υποστεί τις τελευταίες ημέρες μεγάλες απώλειες, πυροδοτώντας μαζικές πωλήσεις και εως εκ τούτου διαστρέβλωσαν ακόμα περισσότερο τις τιμές. Η οξεία μεταβλητότητα στις τιμές με τη σειρά της ενεργοποίησε τις αλγοριθμικές επενδυτικές στρατηγικές, με τα γνωστά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα ακόμα και σ’ένα από τα πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
* * *
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.