Όπως κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, η χειμερινή ώρα επανέρχεται με τα ρολόγια να γυρίζουν μία ώρα πίσω.
Έτσι και φέτος, στις 29 Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν και από 04:00 π.μ. θα δείξουν 03:00 π.μ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, «σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, ως ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα.
Ως εκ τούτου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.»
Tον Μάρτιο 2021 ήταν η τελευταία αλλαγή ώρας με τα κράτη - μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πρέπει να επιλέξουν μια από τις δύο ζώνες, χειμερινή ή θερινή. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Οι επιπτώσεις από την αλλαγή ώρας στο βιολογικό ρολόι, όπως η δυσκολία στην άμεση προσαρμογή, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη λήψη αυτής της απόφασης.
Η θερινή ώρα, Daylight Saving Time, DST, είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους.
Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.
Σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν στην αλλαγή.
Η ιδέα αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο το πολύ μακρινό 1784 ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες.
Έναν αιώνα αργότερα υποστήριξε την πρόταση αυτή ο Γουίλιαμ Γουίλετ, ένας Βρετανός επιχειρηματίας που ασχολούνταν με την οικοδομή. Ο Γουίλετ μάλιστα είχε αρθρογραφήσει για το θέμα το 1907 με τίτλο Waste of Daylight, αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει τη Βρετανική κυβέρνηση.
Η τρέχουσα αλλαγή της ώρας, βασίστηκε στην επιστημονική προσέγγιση του Νεοζηλανδού εντοµολόγου, Τζορτζ Χάντσον. Ο ίδιος παρατήρησε ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας τους μήνες του καλοκαιριού τον βοηθούσε να συλλέξει περισσότερα έντοµα. Έτσι, έκανε τη σχετική πρόταση το 1895.