Β. Παπαζάχος: Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τον σεισμό στην Τουρκία

Β. Παπαζάχος: Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τον σεισμό στην Τουρκία

«Υπάρχουν διάφοροι κλάδοι… Υπάρχει ένας κλάδος ο οποίος περνάει από τη βόρεια μεριά της θάλασσας του Μαρμαρά, εφαπτόμενη πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα το οποίο δεν έχει σπάσει για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι φανταστείτε σαν να έχετε μια ρωγμή στον τοίχο…

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το κομμάτι του ρήγματος είναι πολύ κοντά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη και για αυτό και βλέπετε ότι μιλάνε συνεχώς οι σεισμολόγοι και διάφοροι άλλοι μηχανικοί κτλ…Για τον περίφημο μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης αν και όποτε θα γίνει αυτό» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Βασίλης Παπαζάχος, Καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Όπως υπογράμμισε και ο ίδιος στους δημοσιογράφους πρόκειται για ένα σεισμό που έγινε τώρα και είναι στον νότιο κλάδο, περίπου 72 χιλιόμετρα από την Τουρκία, άρα, όχι και τόσο κοντά. Είναι ένα τμήμα του ρήγματος που περνάει από τα παράλια…

«Ένας σεισμός μικρός δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ανησυχούμε για την Κωνσταντινούπολη. Δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνικό χώρο, ούτε μπορεί να προκαλέσει κάτι. Ένας τυπικός σεισμός που γίνεται σε ένα ρήγμα μεγάλο και γνωστό, που δίνει μεγάλο σεισμό» ενώ σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα ο ίδιος δήλωσε:

«Η Ελλάδα έχει μια σταθερή σεισμικότητα τα τελευταία αρκετά εκατομμύρια χρόνια. Η σεισμικότητα αυτή κόντρα στον ελληνικό χώρο λέει ότι κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό περίπου 6,3 ή μεγαλύτερο. Υπάρχουν χρονιές πιο δύσκολες και χρονιές πιο εύκολες…Έτσι είναι και η Ελλάδα. Υπάρχουν χρονιές δύσκολες, υπάρχουν και εύκολες… Στη Σάμο είχαμε για παράδειγμα τα παιδάκια που ήταν ένα τραγικό ατυχές γεγονός από τον τοίχο ο οποίος κατέρρευσε, ενώ αντίθετα στην Τουρκία είχαμε πάρα πολλά θύματα. Άρα που είναι αυτή η έλλειψη σεισμικότητας…».

 «Πάντα στην Ελλάδα υπάρχουν τα συν και τα πλην. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Τα σύγχρονα κτίρια τα οποία χτίζονται με τους νέους κανονισμούς, οι συνάδελφοι μηχανικοί έχουν φροντίσει ώστε να χτίζονται με τον καταλληλότερο τρόπο… Το πρόβλημα όπως καταλαβαίνετε είναι ότι η Ελλάδα έχει και δύο άλλες κατηγορίες κτιρίων…Γίνονται προσπάθειες από την πολιτεία. Το βλέπετε σε νομοσχέδια που βγαίνουν πχ να ενισχυθούν τα αυθαίρετα ή να επιδοτηθούν τέτοιες δράσεις.

Για αυτό και θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν πιο τολμηρά βήματα έτσι ώστε να διευκολύνουμε τον μέσο πολίτη και να ενδιαφερθεί λίγο περισσότερο για τα ακίνητα τα οποία έχει και φυσικά το δημόσιο. Για τα δημόσια κτήρια ήδη έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα… Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι τι κάνουμε εμείς για να προφυλαχθούμε από το σεισμό εάν και όποτε γίνει. Αυτό είναι το βασικό για την Ελλάδα και όχι το ανάποδο.»