Τέσσερις σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ το πρωί - Συνεδριάζει ξανά η επιτροπή σεισμικού κινδύνου
EUROKINISSI
EUROKINISSI

Τέσσερις σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ το πρωί - Συνεδριάζει ξανά η επιτροπή σεισμικού κινδύνου

Συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες ώρες.

Νέα δόνηση 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06:55 το πρωί της Τετάρτης (05/02) στην Αμοργό.

Νωρίτερα, τρεις νέοι σεισμοί, δύο 4 και ένας 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών ταρακούνησαν το πρωί της Τετάρτης (05/02) Σαντορίνη και Αμοργό. 

Η τελευταία σεισμική δόνηση 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8:55, σε απόσταση 234 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 12 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.

Ενώ πάνω από 10 μικρότεροι σεισμοί κάτω των 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σημειώνεται πως την Τρίτη (04/02) η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:04 στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αμοργού, την ώρα που έχουν αποχωρήσει χιλιάδες κάτοικοι από τη Σαντορίνη.

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε τη Δευτέρα ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές «ημέρες», αν όχι «εβδομάδες». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί ως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια.

Στη 1 η σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στην Πολιτική Προστασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, πέραν του πρωθυπουργού και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, τον λόγο θα πάρουν οι καθηγητές Λέκκας και Παπαζάχος, ο Κώστας Συνολάκης και η Εύη Νομικού που κάνει μετρήσεις για την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν και ευρύτερα μέτρα, τόσο για ελέγχους στη Σαντορίνη, ενώ πρέπει να αξιολογηθεί και ευρύτερα η κατάσταση με τη λειτουργία σχολείων και υπηρεσιών, καθώς το ισχύον καθεστώς περιορισμών εκπνέει την Παρασκευή

Συνεχίζεται η «μεγάλη έξοδος» από τη Σαντορίνη

Χιλιάδες άνθρωποι αναχωρούν από τη Σαντορίνη με πλοία και αεροπλάνα.

Το βράδυ της Τρίτης, το Blue Star Chios απέπλευσε γεμάτο από το λιμάνι Αθηνιός της Σαντορίνης, λόγω των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων.

Οι περισσότεροι ήταν εργαζόμενοι που άφησαν τις δουλειές τους, φοβούμενοι ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Το πλοίο ήταν το τελευταίο της ημέρας με προορισμό απευθείας το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 11.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει το νησί. Από την Τρίτη (04/02), προστίθενται συνεχώς νέα έκτακτα δρομολόγια αεροπορικά και ακτοπλοϊκά προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αυξημένη ζήτηση.

Aκυρώθηκαν 3 δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Ακυρώθηκαν τρία πρωινά δρομολόγια επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φτάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 8 και στο Καρπάθιο τα 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα δεν πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο δρομολόγιο του Blue star 1 στις 7:35 για Πάρο-Νάξο-Ίο-Θήρα και του επιβατηγού οχηματαγωγού fast ferries στις 7:30 το πρωί για Σύρο-Τήνο-Μύκονο.

Επίσης, δεν θα εκτελεστεί το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού «Διονύσιος Σολωμός» στις 2:15 το μεσημέρι για Σέριφο-Σίφνο-Μήλο-Φολέγανδρο-Σίκινο-Ίο και Θήρα.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό, αλλά και από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολογίων που ενδέχεται να υπάρξουν, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Δ. Κωστόπουλος: Θα μπορούσαμε να έχουμε άνοδο μάγματος σε σεισμό 6 έως 7 βαθμών Ρίχτερ

Ο πετρολόγος και ηφαιστειολόγος, Δημήτρης Κωστόπουλος εξηγεί πώς η σεισμική «καταιγίδα» επηρεάζει την ηφαιστειακή δρατηριότητα.

Ε. Λέκκας: Υπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ - Δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού

«Υπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ» δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας εκτιμώντας ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί.

«Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε ο καθηγητής σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Όπως είπε, «βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες». Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πως λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή.

«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Σύμφωνα με ίδιο, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για την εξέλιξη της δραστηριότητας: Το ευνοϊκό σενάριο, κατά το οποίο η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές. «Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας. Και το ακραίο σενάριο, που προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ. «Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε.

Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πλήρους αποκλιμάκωσης, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι δεν υπάρχει «σημείο μηδέν». «Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», εξήγησε.

Β. Καραστάθης: Σχετική σταθεροποίηση - Το παράδειγμα της Αιθιοπίας με τους 256 σεισμούς σε 6 μήνες

Για «σχετική σταθεροποίηση» στη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη έκανε λόγο το πρωί της Τετάρτης (05/02),  ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.

«Θα μπορούσε να είναι και καλό σημάδι. Υπάρχει η περίπτωση να έχουμε το καλό σενάριο της σμηνοσειράς» πρόσθεσε ο κ. Καραστάθης στον ΣΚΑΪ παρουσιάζοντας το παράδειγμα της Αιθοπίας με 256 σεισμούς που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο» συνέχισε ο σεισμολόγος εξηγώντας ότι «η έντονη περίοδος ήταν από Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο και εκεί μόνο δύο σεισμοί είχαν περάσει το μέγεθος του 5, ένας 5,2 και ένας 5,7 Ρίχτερ».

 «Το ενδιαφέρον με την περίπτωση της Αιθιοπίας ήταν και ότι η ακολουθία αυτή ήταν κοντά σε δύο ηφαίστεια» πρόσθεσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Όπως είπε, επίσης, στη Σαντορίνη έχουν καταγραφεί «440 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ από την 1η Φεβρουαρίου και 73 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Καραστάθης ζήτησε «να περιμένουμε 1-2 ημέρες και τα νέα δεδομένα από τους σεισμογράφους που τοποθετήσαμε. Δεν είναι ιδιαίτερα μικρή η πιθανότητα να πάμε με το πρώτο σενάριο (σ.σ. της σμηνοσειράς)».

Ερωτηθείς, δε, αν ο ίδιος θα έμενε στη Σαντορίνη, απάντησε «εγώ ενδεχομένως να παρέμενα γιατί οι αποστάσεις από τα επίκεντρα είναι σε καλή απόσταση από το νησί».

Κ. Παπαζάχος: Σημαντικά απίθανο να αλλάξει η κατάσταση τις επόμενες 2-3 εβδομάδες

Για τη σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή μίλησε το πρωί της Τετάρτης (05/02), ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, σύμφωνα με τον οποίο «η ακολουθία ξεκίνησε με μικρότερα μεγέθη κοντά στη Σαντορίνη και πάει στο ρήγμα της Ανύδρου που έχει μήκος 15χλμ».

«Η δυσκολία είναι ότι δεν μιλάμε για φαινόμενα που λειτουργούν με τον ανθρώπινο χρόνο. Θεωρώ ότι είναι σημαντικά απίθανο να αλλάξει η κατάσταση τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Αν υπάρξει μεγάλος σεισμός τότε θα πάμε σε μήνες» είπε στην ΕΡΤ για τους σεισμούς στη Σαντορίνη.

«Έχουν σπάσει αρκετά κομμάτια αλλά μια περιοχή δεν έχει σπάσει ακόμα, άρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε έναν σεισμό 6 Ρίχτερ. Δύσκολο για να έχουμε 6,5 ή 6,2 Ρίχτερ. Επομένως, παραμένει σε ισχύ το σενάριο για έναν ισχυρό σεισμό στη Σαντορίνη» πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος.

Παρόλα αυτά εκτίμησε ότι «τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα πριν από 24 ή 48 ώρες καθώς είναι καθαρά στο νησί της Ανύδρου η σεισμική ακολουθία. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε απόσταση 20-25 χλμ. από τη Σαντορίνη. Είναι ενδεικτικό ότι οι κάτοικοι ακόμα και τους ισχυρότερους σεισμούς τους κατάλαβαν λίγο λιγότερο χθες».

Σημείωσε, επίσης, ότι «δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, αν είναι προσεισμική δεν την έχω ξανασυναντήσει. Είναι σπάνια ακολουθία για τον ελλαδικό χώρο».

Παράλληλα δήλωσε «κατηγορηματικά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τα ελληνικά ηφαίστεια ότι έχουν επιπτώσεις από τους σεισμούς»

Κλειστά σχολεία έως και την Παρασκευή σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ διαπιστώθηκε ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).
Ειδικότερα, μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των

Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:


α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό. 

β. Οι πολίτες θα πρέπει:

  • να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
  • να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Στο πλαίσιο τον έκτακτων μέτρων επίσης, ακυρώνονται όλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025.