Σε έκτακτη ανακοίνωσή της η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ ανέφερε πως από τη Δευτέρα (10/02) σημειώθηκαν 109 σεισμοί στη Σαντορίνη με μεγαλύτερη σεισμική δόνηση τα 5,2 Ρίχτερ, ενώ παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης.
Συγκεκριμένα, πάνω από 14.000 σεισμοί έχει καταγράψει το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2025.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, χθες, 10 Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν 109 σεισμικές δονήσεις, από τις οποίες οι 13 ήταν πάνω από 4 Ρίχτερ και τέσσερις πάνω από 4,5 Ρίχτερ, με δύο των 5 και 5,3 Ρίχτερ (τον μεγάλο σεισμό το ΕΚΠΑ τον δίνει 5,2).
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 14,000 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων περίπου 12,000 με μεγέθη Μ≥1.0. Στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,100 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 14 σεισμούς με Μ≥4.0, και 2 σεισμούς με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος M=5.0. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 10η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 109 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 4 με Μ≥4.5. Ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 20:16:30 UTC και είχε μέγεθος 5.2, ενώ στις 22:37:26 UTC ακολούθησε σεισμός με Μ=5.0.
Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός. Αν και σε μεγάλο μέρος της η σεισμική δραστηριότητα παραμένει ενεργή σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, τα επίκεντρα των μεγαλύτερων σεισμών εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου.
Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 9 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 10 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).
Στο μεταξύ από σήμερα, Τρίτη 11/2/25 για την καταγραφή της εδαφικής κίνησης στο κέντρο της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών, από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούνται:
Εγκατάσταση στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κολούμπο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS.
Εγκατάσταση στη βραχονησίδα Άνυδρο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS (σε συνεργασία με το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Πατρών και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ).
Επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου 21 σταθμών GPS στη Θήρα-Θηρασιά-Καμένη.
Νέο μπαράζ σεισμών έως και 4,8 Ρίχτερ
Παράλληλα, συνεχίζεται αμείωτη η έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες εγείροντας προβληματισμό στους επιστήμονες.
Συγκεκριμένα στις 16:19 σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 11 χλμ. νοτίως νοτιοδυτικώς της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος της ήταν 14,8 χιλιόμετρα.
Νωρίτερα, στις 13:43 σημειώθηκε νέος σεισμός, εντάσεως 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 13 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος τα 11,3 χλμ, ενώ ακολούθησε μια σεισμική ακολουθία από δονήσεις πάνω από 3 Ρίχτερ και ακολούθως στις 14:34 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ, 21 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Οι σεισμολόγοι υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ποιος ήταν ο κύριος σεισμός όπως και ότι είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε έναν πιο ισχυρό σεισμό, ενώ συνεδριάζει εκ νέου την Τρίτη (11/02) το απόγευμα η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή.