Δραματικές οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στα Τέμπη, όπως περιγράφουν στις μαρτυρίες τους οι πρώτοι επιβάτες που έφτασαν με πούλμαν στη Θεσσαλονίκη, πολλοί εκ των οποίων φοιτητές, οι οποίοι επέστρεφαν από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
«Έσπαγαν τζάμια και οι άνθρωποι ούρλιαζαν. Δεν είδαμε τίποτε, απλά άρχισε το τρένο να τραντάζεται όλο και περισσότερο μέχρι που το βαγόνι έγειρε 45 μοίρες γωνία. Μπροστά το τρένο φλεγόταν ολόκληρο είχε πέντε τραυματίες μόνο στο σημείο που ήμουν εγώ. Τα μπροστινά βαγόνια καταστράφηκαν ολοσχερώς», ανέφερε άλλων μάρτυρας στον ΣΚΑΪ.
«Τα τρία μπροστινά μας βαγόνια πήραν φωτιά και διαλύθηκαν, ευτυχώς ήμουν στο τέταρτο. Σπάσαμε με τις βαλίτσες τα τζάμια και βγήκαμε στα χωράφια», ανέφερε άλλος επιβάτης.
Η επιβατική αμαξοστοιχία έκανε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και η εμπορική όδευε προς Λάρισα όταν τα δύο τρένα συγκρούστηκαν.
«Από θαύμα έζησα», έγραψε επιβάτης στο twitter, για να συμπληρώσει λίγο μετά, «είμαι καλά, άνθρωποι κλαίνε. Ήμασταν μέσα σε χωράφια, δεν ξέραμε πού να πάμε, πού να πατήσουμε, είχε καλώδια παντού».
Άλλοι επιβάτες περιγράφουν τη σύγκρουση, όπως ένας σεισμό. «Βρισκόμουν στο βαγόνι 6. Το νιώσαμε σαν σεισμό. Προσπάθησα να βγάλω όσους περισσότερους μπορούσα, ήταν ένα κοριτσάκι 6 μηνών που ευτυχώς έμαθα ότι βγήκε ζωντανό, έβγαλα όσους περισσότερους μπορούσα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Είχαν λιώσει κομμάτια μεταλλικά από τα βαγόνια
«Οι εικόνες που αντίκρισα μόλις βγήκα από το βαγόνι ήταν απίστευτες, τραγικές. Είδα παντού φλόγες, είχαν λιώσει κομμάτια μεταλλικά από τα βαγόνια και πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, δεν πρόλαβαν να βγουν έξω». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επιβάτης της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με άλλη (εμπορευματική), αργά χθες το βράδυ, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, τις πρώτες στιγμές μετά το τραγικό δυστύχημα.
Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος καθώς κατεβαίνει από το λεωφορείο με το οποίο επέστρεψε μαζί με άλλους επιβάτες στη Θεσσαλονίκη, από τύχη είναι ζωντανός καθώς η θέση του ήταν στο δεύτερο βαγόνι, που τυλίχθηκε στις φλόγες, ωστόσο τελικά κάθισε στο πέμπτο βαγόνι. «Τα έχασα στην αρχή, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες, αλλά προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου για να βοηθήσω τους συνεπιβάτες μου να βγουν από το βαγόνι. Όλοι γίναμε ένα για να βοηθήσουμε», περιέγραψε συγκινημένος. «Πολλοί δεν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς είχε συμβεί, διότι κοιμόντουσαν. Κι εγώ κοιμόμουν και με τάραξε ένα απότομο φρενάρισμα. Αργότερα, όμως, όταν συνειδητοποιήσαμε τι έγινε, προσπαθήσαμε να βγούμε από το βαγόνι και όταν τα καταφέραμε, είδαμε το χάος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ελένη Καραδιαμάντη, με ανακούφιση και μεγάλη συγκίνηση αγκάλιασε την κόρη της μόλις κατέβηκε από το λεωφορείο. «Προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί της και δεν μπορούσα, είχε χάσει το κινητό της. Ευτυχώς, μαζί της ήταν ένας συνάδελφός της και τη βοήθησε να βγει από το βαγόνι. Δεν μπορώ ακόμα να συνέλθω, είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συνέβη», τόνισε. Η κόρη της κ. Καραδιαμάντη έκανε τελικά εισαγωγή στο νοσοκομείο καθώς χτύπησε στην πλάτη αφού προηγουμένως της περιέγραψε πώς κατάφεραν οι πυροσβέστες να τους βγάλουν έξω από το βαγόνι ρίχνοντας σχοινιά και απεγκλωβίζοντάς τους.
«Γυναίκες έκλαιγαν, φώναζαν και ευτυχώς κάποιος κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και βγήκαμε καθώς είχε πολύ καπνό. Προσπάθησαν να πλησιάσω στα πρώτα βαγόνια και ήταν όλα μια μάζα», ανέφερε ένας άλλος από τους διασωθέντες.
Ελαφρά τραυματισμένη, μια νεαρή κοπέλα που ήταν στο δεύτερο βαγόνι, βγήκε από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ συνοδευόμενη από τους γονείς της. Το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει είναι πως είναι καλά. «Δεν θυμάμαι τίποτα, ακολούθησα δύο παιδιά και βγήκα, έσπασαν τα τζάμια», ανέφερε.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας πέντε λεωφορεία μετέφεραν 194 διασωθέντες από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Απ' αυτούς, αρχικά οι 26 μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ και οι 32 στο νοσοκομείο Γεννηματάς, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν πάρει ήδη εξιτήριο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Το καλώδιο που κρεμόταν
Επιβάτης στην αμαξοστοιχία 56 που έφυγε από την Αθήνα 15:22 με ώρα άφιξης 17:35 μίλησε στην ΕΡΤ μιλώντας για το συμβάν που ανάγκασε τους επιβάτες να αποβιβαστούν από το τρένο στα Παλαιοφάρσαλα.
«Συνέβη ένα ατύχημα στα Παλαιοφάρσαλα. Το είδα με τα μάτια μάτια μου. Είχε κοπεί το καλώδιο ηλεκτροδότησης και είχε πέσει πάνω στο τρένο και ακουμπούσε στη γη. Μας είπαν να μην κατέβουμε γιατί υπήρχε κίνδυνος ηλεκτροπληξίας» αποκάλυψε ο κ. Ιωάννης Μανωλόπουλος περιγράφοντας ότι ανέμεναν στο σημείο τουλάχιστον δύο ώρες.
«Στα Παλαιοφάρσαλα ακούμε κάποιους θορύβους και μας ανακοινώνει ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας ότι έχει κοπεί το καλώδιο ηλεκτροδότησης του ρεύματος και γι’ αυτό θα έπρεπε να παραμείνουμε μέσα» είπε και συμπλήρωσε, ότι «μετά τις 18:00 μας ενημέρωσαν ότι θα πάμε με λεωφορείο στον προορισμό μας».
Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο ενδεχομένως αυτό το ατύχημα ήταν η αιτία της αλλαγής της γραμμής». Και όπως τόνισε αισθάνθηκε ότι στην αμαξοστοιχία υπήρχε μόνο ένας υπάλληλος να διαχειριστεί την κατάσταση και κανένας από την εταιρεία δεν βρέθηκε στο σημείο.