«Σήμα κινδύνου» λόγω λειψυδρίας: Εξαντλούνται τα αποθέματα νερού
Shutterstock
Shutterstock

«Σήμα κινδύνου» λόγω λειψυδρίας: Εξαντλούνται τα αποθέματα νερού

Η κλιματική αλλαγή «δείχνει τα δόντια της» με τις ανησυχίες για λειψυδρία να επανέρχονται, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επιστημόνων πως η Ελλάδα γίνεται θερμότερη και ξηρότερη λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

Στην Κρήτη, πέντε Δήμοι έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας, ενώ συναγερμός έχει σημάνει και στον Έβρο, όπου δύο νεκρά άλογα και πολλά άλλα με συμπτώματα αφυδάτωσης έχουν βρεθεί τις τελευταίες 20 ημέρες, αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Συναγερμός σε Έβρο και Κρήτη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο Δέλτα του Έβρου, άλογα πεθαίνουν λόγω αφυδάτωσης, ενώ προηγήθηκαν μαζικοί θάνατοι ψαριών. Το λίγο διαθέσιμο νερό που έχει απομείνει είναι υφάλμυρο και ακατάλληλο για πόση καθώς η θάλασσα εισχώρησε στο ποτάμι.

Στο Ηράκλειο απειλούνται καλλιέργειες, καθώς το φράγμα της Φανερωμένης που αρδεύει και ποτίζει τις ελιές στέγνωσε. Συγκεκριμένα το φράγμα των 18 εκατομμυρίων κυβικών στη Φανερωμένη έχει αδειάσει με αποτέλεσμα να έχουνε κλείσει κεντρικές βάνες και να μην αρδεύονται ούτε θερμοκήπια ούτε ελαιώνες στα Σκούρβουλα, τη Γαλλιά και τη Φανερωμένη. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στο φράγμα έχουν απομείνει λιγότερα από 2 εκατομμύρια κυβικά νερού.

«Είναι τουλάχιστον 5 μήνες που υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Άρχισε να φαίνεται πολύ περισσότερο όταν στην περιοχή της Γαλλιάς από τη μία μέρα στην άλλη μία πολύ μεγάλη μερίδα αγροτών έμεινε χωρίς καθόλου νερό» αναφέρει στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης.

Παράλληλα, η Ανατολική Ελλάδα τα νησιά κυρίως του νοτίου Αιγαίου αλλά και η Κρήτη αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας και ανομβρίας καθώς έχουν μειωθεί σημαντικά οι βροχοπτώσεις, ενώ στην Κρήτη οι απώλειες φθάνουν και το 60%.

«Σε πολλά από τα ποτάμια μας η στάθμη έχει πέσει σε επίπεδα που βλέπουμε στο τέλος Αυγούστου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα συνεχίζει η στάθμη να χαμηλώνει και ενδεχομένως κομμάτια των ποταμών ή και ολόκληρα ποτάμια να ξεραθούν … στη λίμνη Τριχωνίδα και στη μεγάλη Πρέσπα βλέπουμε ότι το επίπεδο στάθμης είναι το χαμηλότερο των 3 τελευταίων ετών» ανέφερε ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ, Ηλίας Δημητρίου.

H Ομότιμη Καθηγήτρια Υδρολογίας ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου αναφέρει ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν κάνουμε τίποτα θα έχουμε 1-2 χρόνια για να φθάσουμε στα χειρότερα. Δεν υπάρχει κεντρική στρατηγική ανάπτυξη και διαχείριση των υδατικών πόρων. Πρώτα πρέπει να τους εκτιμήσουμε, να τους αναπτύξουμε και να τους διαχειριστούμε αυτή είναι η σειρά».

Το πρόβλημα της λειψυδρίας εντείνεται από τις απώλειες του δικτύου νερού αλλά και την έλλειψη επενδύσεων όπως οι αφαλατώσεις. «Πρέπει να υπάρχει σε αυτές τις περιοχές μια σημαντική διαφοροποίηση στη χρέωση των τουριστικών εγκαταστάσεων σε σχέση με υπόλοιπους χρήστες ώστε να συγκεντρώνονται αρκετοί πόροι ώστε ο δήμος να κάνει τα έργα που χρειάζονται» ανέφερε ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, Πέτρος Βαρελίδης.

Μειώνονται τα αποθέματα νερού 

Ο Μόρνος έχασε 4.700 στρέμματα από το κομμάτι που ήταν καλυμμένο με νερό λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων ενώ στο Φράγμα του Αποσελέμη στην Κρήτη χάθηκαν 600 στρέμματα.

Στην περίπτωση της Αθήνας, η ετήσια κατανάλωση είναι 400 εκατ. κυβικά κατ' έτος την ώρα που ο Μόρνος χάνει κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες. Το 2022 τα αποθέματα ήταν 1,1 δισ. κυβικά, το 2023, 950 εκατομμύρια και το 2024, 700 εκατ. κυβικά. Αυτό σημαίνει ότι τα αποθέματα αν δεν βρέξει αρκούν για 3 χρόνια, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η ΕΥΔΑΠ άμεσα θα χρησιμοποιήσει τις εφεδρείες της που είναι η Μαυροσουβάλα και οι πηγές του Βοιωτικού Κηφισού ενώ προκρίνεται και η λύση επαναχρησιμοποίησης νερού μετά από καθαρισμό των λυμάτων, το οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά για άρδευση.

Πηγή: ΕΡΤ