Για τη σεισμική δόνηση που έγινε αρκετά αισθητή και στην Αττική, το μεσημέρι της Παρασκευής, ανατολικά της Κύμης, μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας. «Δεν εμπνέει ανησυχία αν και η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό», τόνισε μεταξύ άλλων.
«Ο σεισμός προήλθε από το θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Κύμης, μεταξύ Σκύρου και Κύμης. Έγινε έντονα αισθητός και στην Αττική, ιδίως σε μεγάλες κατασκευές. Δεν εμπνέει ανησυχία αν και η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Έχει ιστορικό η περιοχή αλλά συνήθως περιορίζεται η γύρω από αυτή, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι θαλάσσια και αραικατοικημένη».
Υπενθυμίζεται πως η σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε γύρω στις 4:15 το μεσημέρι με επίκεντρο 24 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά της Κύμης, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.
Το Ευρωμεσογειακό έδωσε τον σεισμό στα 4,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 29 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αλιβερίου και το εστιακό βάθος στα 14 χιλιόμετρα.
Καραστάθης: Ανατολικότερα υπάρχουν πιο ισχυρά ρήγματα
Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε από την πλευρά του, και ο κ. Βασίλης Καραστάθης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,
«Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει μεγάλο ιστορικό με δονήσεις πάνω από το συγκεκριμένο μέγεθος. Ωστόσο, ανατολικότερα, προς τη Σκύρο, υπάρχουν ρήγματα με μεγαλύτερη ισχύ. Για να εκτιμήσουμε το δυναμικό ενός ρήγματος υπάρχουν αρκετά δεδομένα. Από εκεί και πέρα έχουμε στοιχεία ιστορικής σεισμικότητας και δεν υπάρχει κάποιος ισχυρός σεισμός στην εν λόγω περιοχή», ανέφερε στον ALPHA o κύριος Καραστάθης.
«Να προσέχουν οι κάτοικοι αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Τέτοιους είδους δόνηση έχει δώσει ξανά η περιοχή στο παρελθόν», κατέληξε ο κύριος Καραστάθης.