Ευλογιά αιγοπροβάτων: Η ραγδαία εξάπλωσή της και η αναζήτηση των αιτίων από τις αρχές
Eurokinissi/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Eurokinissi/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Η ραγδαία εξάπλωσή της και η αναζήτηση των αιτίων από τις αρχές

Ακόμη ένας σοβαρός «πονοκέφαλος» προέκυψε για τους κτηνοτρόφους της χώρας μας, αφού μετά την πανώλη στα αιγοπρόβατα, έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και την ευλογιά

Μάλιστα, πρόκειται για μια νόσο, η οποία παρουσιάζει ακόμη περισσότερες δυσκολίες στην εκρίζωσή της, καθώς ένα ζώο μπορεί να προσβληθεί με ευλογιά έως και 6 μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου, σε αντίθεση με την πανώλη που το αντίστοιχο διάστημα είναι μόλις 72 ώρες.

Για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαγόρευσε τη μετακίνηση των κοπαδιών για οποιοδήποτε λόγο.

Η εξάπλωση των κρουσμάτων

Τα πρώτα κρούσματά της εμφανίστηκαν στον Έβρο τον Αύγουστο, ωστόσο παρά τα μέτρα, εξαπλώθηκε σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα και Σέρρες. Σε αυτές τις περιοχές, την Τρίτη (22/10), προστέθηκαν νέα κρούσματα σε Κανάλια Μαγνησίας και Στυμφαλία Κορίνθου.

Συνολικά το δίμηνο που έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα, υπάρχουν 104 εστίες και 13.000 ζώα θανατώθηκαν. Σε Μαγνησία και Κορινθία θα εφαρμοστεί όπως και στις άλλες περιοχές το πρωτόκολλο που υπάρχει για την πανώλη. Δηλαδή θα έχουμε την εφαρμογή δύο ζωνών επιτήρησης και ελέγχου όπου σε αυτές θα γίνονται έλεγχοι στα ζώα των μονάδων της περιοχής. Σε όποιες βρεθούν θετικά δείγματα, τα ζώα θα θανατώνονται. Το θετικό στην υπόθεση είναι ότι το γάλα μπορεί να διατίθεται κανονικά με τα μέτρα απολύμανσης που προβλέπονται.

Οι αρχές εξετάζουν τι προκάλεσε την εξάπλωσή της, με τα πιθανότερα σενάρια να αφορούν είτε μεταφορά μολυσμένων είτε μεταφορά μολυσμένων ζωοτροφών.

Πώς η ευλογία κατάφερε σε ένα τόσο σύντομο χρόνο να μεταπηδήσει από τον Έβρο έως την Μαγνησία και την Κορινθία; Σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουν το επόμενο διάστημα οι αρχές, ώστε να λύσουν τον γρίφο της εξάπλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουν η εξάπλωση να έγινε είτε με την μεταφορά μολυσμένων ζώων είτε με την μεταφορά μολυσμένων ζωοτροφών. 

Την ίδια ώρα στις τάξεις των κτηνοτρόφων που στις περιοχές τους υπάρχουν εστίες, επικρατεί ανησυχία καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ίσως δεν μπορέσουν να διαθέσουν τα ζώα προς σφαγή, χάνοντας έτσι σημαντικό εισόδημα.

Διαβάστε Περισσότερα