Γ. Στασινός (ΤΕΕ): Κίνδυνος να χαθούν επενδύσεις 3 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια
eurokinissi/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
eurokinissi/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Γ. Στασινός (ΤΕΕ): Κίνδυνος να χαθούν επενδύσεις 3 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια

Τον κίνδυνο να σημειωθούν σημαντικές απώλειες στα έσοδα του κράτους από το «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας που επιφέρει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Μάλιστα, σημείωσε τον φόβο να πληγεί η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.

Στο κομμάτι των επενδύσεων  ενώ αναφορικά με το ΣτΕ σχολίασε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του. Αναλυτικά τα βασικά σημεία της συζήτησης έχουν ως εξής. Ο Γιώργος Στασινός προειδοποίησε ότι η ακύρωση, ουσιαστικά, του Νέου Οικοδομικού Σχεδιασμού πλήττει τις επενδύσεις στη χώρα και υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας αρνητικού κλίματος σε επενδυτές του εξωτερικού εξαιτίας του αισθήματος ανασφάλειας που δημιουργείται. Εξέφρασε δε, την απορία του «πώς η κυβέρνηση αφήνει μία τέτοια κατάσταση να συνεχίζεται».

Το «πάγωμα» την οικοδομικής δραστηριότητας για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια που επιφέρει η απόφαση του ΣτΕ για τον ΝΟΚ «απειλεί» σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ και τον Προϋπολογισμό της χώρας καθώς επηρεάζει πάνω από περίπου 3 δισ. επενδύσεων που προγραμματίζονταν για το επόμενα 1-1,5 χρόνια.

Και σημείωσε ότι ενδεχομένως θα επηρεαστεί αρνητικά ο Προϋπολογισμός της χώρας, για να προσθέσει «υπολογίστε μόνο τον ΦΠΑ από αυτές τις επενδύσεις για να δείτε τι μπορεί να χάνουμε». Και αναρωτήθηκε «τι θα κάνει η κυβέρνηση όταν αφήνει κάποιον να του παίρνει τη νομοθετική εξουσία και να αποφασίζει κάποιος άλλος γι' αυτήν και μάλιστα αναδρομικά».

Η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, διακινδυνεύει περίπου 14.500 οικοδομικές άδειες (νέες και αναθεωρήσεις) που εκδόθηκαν πριν από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ, και, ακυρώνει στην πράξη, έναν οικοδομικό κανονισμό που υπάρχει 12-13 χρόνια, ενώ οι αποφάσεις του ΣτΕ για τον ΝΟΚ λαμβάνονται «σε δόσεις» καθώς σε επόμενο χρόνο, πιθανώς, είπε το ΣτΕ, θα υπάρξει απόφαση για άλλες διατάξεις του ΝΟΚ, όπως τα υπόγεια στις οικοδομές, οι θέσεις στάθμευσης και τα υπόσκαφα που υπάρχουν στα νησιά. «Δεν γίνεται έτσι», τόνισε. «Πού θα παρκάρουν τα αυτοκίνητα; Θα τα αφήνουμε να κυκλοφορούν επί ώρες ψάχνοντας θέση στάθμευσης και αυξάνοντας τους ρύπους;», σημείωσε.

Μάλιστα πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, φεύγουν μεγάλα fund, εννοείται ότι θα την πληρώσουν και όλοι οι πολίτες στη χώρα. Το χειρότερο από όλα είναι ότι θα βγει μία φήμη για την Ελλάδα ότι εκεί δεν ισχύει κανένας νόμος, καμία άδεια, ό,τι (σ.σ. Οικοδομική άδεια) βγάζεις μπορεί οποιοσδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί και μετά από 12 χρόνια, να πάει να στην προσβάλλει» υπογράμμισε ο Γιώργος Στασινός και διερωτήθηκε «ποιος ξένος επενδυτής θα έρθει στη χώρα;». Στη συνέχεια αναγνώρισε τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η κυβέρνηση να προσελκύσει ξένες επενδύσεις εκφράζοντας την απορία του «πώς αφήνει να συνεχίζεται μία τέτοια κατάσταση».

Ερωτηθείς για την αναδρομικότητα των αποφάσεων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ σχολίασε ότι «έχει ο καθένας το δικαίωμα να προσφύγει στο ΣτΕ και να σου ακυρώσει την οικοδομική άδεια ακόμα και όταν τελειώνεις», εξηγώντας ότι δεν υπάρχει μία κόκκινη γραμμή που να δίνει συγκεκριμένη προθεσμία για το δικαίωμα προσφυγής κατά μίας οικοδομικής άδειας.

Σημείωσε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ρητή προθεσμία και όχι, όπως έχει καθιερωθεί, όταν δήθεν λαμβάνει γνώση μιας άδειας ένας οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος - «και, αν  δεν βρίσκουμε, ανακαλύπτουμε κάποιον στο εξωτερικό», σημείωσε.

Μάλιστα, τόνισε ότι ένα σπίτι που χτίστηκε με νόμιμη οικοδομική άδεια, η οποία εκδόθηκε από το κράτος, είναι δυνατόν μετά από προσφυγή αυτή να ακυρωθεί και να κληθεί ο πολίτης να πληρώσει και πρόστιμο καθώς το ακίνητο πλέον θα χαρακτηρίζεται αυθαίρετο.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο Γιώργος Στασινός ανέφερε ότι το ΤΕΕ κατέθεσε στο ΣτΕ μελέτη 500 σελίδων για την υπεράσπιση του ΝΟΚ, μέσα στην οποία περιγράφονταν παραδείγματα ευρωπαϊκών και ανεπτυγμένων χωρών για το πώς αντιμετωπίζεται η δόμηση.

«Εμείς προσπαθούμε η ανάπτυξη να είναι φιλοπεριβαλλοντική. Δηλαδή τα κτίρια να μην καταναλώνουν ενέργεια, κάτι πολύ σημαντικό καθώς στη χώρα μας ένα μεγάλο ποσοστό των ρύπων παράγεται από τα κτίρια. Και επίσης ό,τι κίνητρο δίνεται να είναι υπέρ του περιβάλλοντος». Επομένως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, η απόφαση του ΣτΕ για τον ΝΟΚ είναι αντιπεριβαλλοντική καθώς όπως είπε «θεωρώ ότι δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον».

Μάλιστα, αναφέροντας και τα σχετικά στοιχεία, σημείωσε ότι το 70% των κτιρίων είναι κατασκευασμένα πριν το 1980, γεγονός που όπως εξήγησε, σημαίνει πως πρέπει στην Ελλάδα να ανανεώνεται το κτιριακό απόθεμα τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και για περιβαλλοντικούς.

«Σύγχρονος κανονισμός για πιο σύγχρονες πόλεις»

Επανερχόμενος στο ζήτημα του ΝΟΚ, σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ εξήγησε ότι ήταν ένας σύγχρονος κανονισμός με πολεοδομικά-ενεργειακά κίνητρα για να γίνουν πιο σύγχρονες οι πόλεις. «Σε αυτή τη χώρα, όμως, μπορεί να έρθει ένα δικαστήριο μετά από 12 χρόνια και να τον καταργήσει» σχολίασε.

Κατά τον Γιώργο Στασινό, υπήρξαν τελευταία οικοδομές που έπαιρναν υπέρμετρο ύψος συνδυάζοντας κίνητρα, κάτι που ήταν μία υπερβολή. «Το υπουργείο το είδε αυτό και ήρθε, ενδεχομένως καθυστερημένα, τον Μάιο του 2024 και το διόρθωσε, ωστόσο, η διαδικασία είχε ξεκινήσει και καταργήθηκε ολόκληρος ο κανονισμός».

Ο Γιώργος Στασινός σχολίασε τέλος πως με την απόφαση του ΣτΕ μεταφέρεται και στην εντός σχεδίου δόμηση το «αλαλούμ» που επικρατεί στην εκτός σχεδίου δόμηση.