Ακόμα και στο τρέχον έτος μπορεί να γίνει εφικτό να καλλιεργηθούν οι εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου αν ο καιρός αποδειχθεί από εδώ και πέρα σύμμαχος.
Αυτή είναι η εκτίμηση του ομότιμου καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπόνου-Εδαφολόγου Κωνσταντίνου Κοσμά που πρόσθεσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ότι «για τις χειμερινές καλλιέργειες θα πρέπει κάπου τον Νοέμβριο, να γίνει η σπορά, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες»
«Εγώ είμαι βέβαιος θα τα καταφέρουμε, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και έχουμε σχετικά ξηρό καιρό, υψηλές θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Θα ξεραθεί η κρούστα, θα ξεραθεί το έδαφος, θα ξεραθεί η βλάστηση, τα υπολείμματα από τις καλλιέργειες και θα μπορέσουν να βάλουν μηχανήματα να σπείρουν χωρίς κανένα πρόβλημα» , εξήγησε.
Αν καθαριστούν οι στραγγιστικοί τάφροι, το οποίο είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο, εξήγησε, θα γίνει απομάκρυνση της περίσσειας του νερού στο έδαφος θα κατέβει ο υδροφόρος ορίζοντας στο μισό μέτρο περίπου, και θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν.
Όσο αφορά στο κατά πόσο μπορεί να μολυνθεί το έδαφος από στοιχεία που προέρχονται από ύδατα αγωγών αποχέτευσης ή από άλλες πηγές ρύπανσης, ο κ. Κοσμάς επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε εποχή με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες ακόμη, που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των υλικών που έχουν προέλθει από τις συγκεκριμένες πηγές, θα διασπαστούν από τους μικροοργανισμούς του εδάφους.
«Επίσης, το φυτό έχει μηχανισμούς ελέγχου προσρόφησης των διαφόρων θρεπτικών στοιχείων, των στοιχείων που απορροφά, επομένως δεν θα επιτρέψει, δεν είναι εύκολο να περάσουν στο φυτό αν υπάρχουν αυτές οι οργανικές ενώσεις, που έχουν προέλθει από διάφορες πηγές να περάσουν μέσα στο φυτό. Αλλά έχουμε ακριβώς αυτό που είπα, ενάμιση με δύο μήνες περιθώριο που έχουμε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες να επιτρέψουμε στους μικροοργανισμούς να αποσυνθέσουν αυτές τις οργανικές ενώσεις, οι οποίες είναι ανεπιθύμητες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα ξανακαλλιεργήσουν σίγουρα την Άνοιξη βαμβάκι, με την παρατήρηση ότι θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες» είναι η εκτίμηση του κ. Κοσμά.
Ειδικά όσα αφορά στις καλλιέργειες δένδρων, εκεί οι επιπτώσεις θα αποκαλυφθούν άμεσα, μόλις αποσυρθεί το νερό. «Θα φανεί άμεσα αν έχει σαπίσει η ρίζα. Όταν απομακρυνθεί το νερό, θα δούμε τις επιπτώσεις. Δηλαδή θα ξεραθεί το φυτό, και επομένως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η εγκατάσταση της καλλιέργειας από την αρχή, δεν έχουμε άλλη επιλογή σε αυτή την περίπτωση» ανέφερε ο κ. Κοσμάς, διευκρινίζοντας ότι αυτό ισχύει για όλες τις μόνιμες και πολυετείς καλλιέργειες.
Μακροχρόνια ευνοϊκή επίδραση
«Μακροχρόνια θα έχουμε ευνοϊκές επιπτώσεις στην περιοχή που πλημμύρισε, γιατί τα εδάφη αυτά εμπλουτίστηκαν με θετικά στοιχεία και είναι γόνιμα, αλλά έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στις λοφώδεις περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου, δηλαδή στην περιοχή από τα Φάρσαλα προς τη Νίκαια, που είναι μια μεγάλη λοφώδης περιοχή, έχει υποστεί μεγάλες διαβρώσεις και μεγάλη υποβάθμιση στα ήδη υποβαθμισμένα εδάφη. Εκεί χρειάζεται προστασία από τις περαιτέρω διαβρώσεις» επισήμανε ο Καθηγητής.
Εξηγώντας περαιτέρω, σημείωσε ότι μια πλημμύρα η οποία συμβαίνει κάθε 50-100 χρόνια, μακροχρόνια έχει ευνοϊκές επιπτώσεις. Στην προκειμένη περίπτωση ήταν πολύ μεγάλη η καταστροφή εκτός από τις καλλιέργειες και στους οικισμούς και στους ανθρώπους και στα μηχανήματα και στη κτηνοτροφία.