Ιερώνυμος σε έκθεση προσφυγικών κειμηλίων: Ενότητα και συνεργασία ενάντια στις κρίσεις
Eurokinissi / Χρήστος Μπόνης
Eurokinissi / Χρήστος Μπόνης

Ιερώνυμος σε έκθεση προσφυγικών κειμηλίων: Ενότητα και συνεργασία ενάντια στις κρίσεις

Ενότητα και συνεργασία όλων απαιτείται για να ξεπεραστούν οι όποιες κρίσεις, επισήμανε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, σε ομιλία του, στην έκθεση προσφυγικών κειμηλίων της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, με τίτλο «Μικρά Ασία Χαίρε! Κιβωτός Μνήμης» στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.

«Υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν, μας γυρνούν, αλλά υπάρχουν πιο πολλά που μας λένε: Ενωμένοι ξεπεράστε τις δυσκολίες και πορευθείτε» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και αφού επεσήμανε την ενότητα και της εκκλησίας και την ανάγκη συνεργασίας με την πολιτεία, πρόσθεσε:

«Εμείς είμαστε μια οικογένεια. Κι εάν έχουμε προβλήματα και δυσκολίες, μικρές, ή μεγάλες, είμαστε υποχρεωμένοι να τα ξεπεράσουμε, να συνεργαστούμε για να προχωρήσουμε, διότι είμαστε μια οικογένεια, που σκέπτεται για ένα τόπο, που πρέπει να μένει ενωμένος».

Ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε ότι «δύναμη και κουράγια» σε αυτή την προσπάθεια δίνει ο ίδιος λαός και πρόσθεσε:  
 
«Εκείνο που πρέπει, όλοι μαζί να ξεπεράσουμε, δεν είναι οι κρίσεις, πανδημία, οποιαδήποτε άλλη κρίση που έρχεται, ατυχήματα - με λίγη προσοχή θα τα περάσουμε. Εκείνο που μας δυσκολεύει είναι η παρακμή. Οι κρίσεις περνάνε, η παρακμή είναι δύσκολο να περάσει. Κι ο τόπος μας έχει μια τέτοιου είδους παρακμή. Πρέπει να το καταλάβουμε και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να ξεπεραστεί».

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συναισθηματική αξία, των προσφυγικών θρησκευτικών κειμηλίων της ιεράς μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, λέγοντας, ότι αυτά αποτυπώνουν την ιδέα, την πίστη, των προσφύγων, ότι διασώζουν ό,τι θεωρούσαν, μέσα στην καταστροφή, ως το πιο πολύτιμο για την ψυχή τους για την καρδιά τους. Ο κ. Ιερώνυμος εξήρε τη συμβολή του οικείου μητροπολίτη κ.κ. Βαρνάβα, την πολιτεία και την αυτοδιοίκηση που συνεργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η έκθεση.

Στην τελετή των εγκαινίων, αμέσως μετά τον αρχιεπίσκοπο πήρε το λόγο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία επεσήμανε ότι σε ρήξη με «παρωχημένες» νοοτροπίες και με καθεστηκυίες «έως και αταβιστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις» θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων τιμήθηκαν οι καλλιτέχνιδες Χάρις Αλεξίου και Μιμή Ντενίση, για τη σχέση και τη συμβολή τους στην ανάδειξη της Ιστορίας και της παράδοσης του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από το καλλιτεχνικό τους έργο.

Ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τις υπευθύνους των δύο αρχαιολογικών εφοριών της πόλης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την παραχώρηση των χώρων και τη συνεργασία τους, ώστε η έκθεση αυτή να λειτουργήσει, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των εκατό χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή, και έκανε και έμμεση αναφορά στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

«Όλες αυτές τις μέρες, θρήνος επιτάφιος σκέπασε τον τόπο, την πόλη και τη Μητρόπολη μας καθώς το δρεπάνι του θανάτου, βίαια και άδικα, θέρισε κορφές από τα βλαστάρια μας, που δεν πρόφτασαν να ανθήσουν και να γενούν καρπός» είπε ο μητροπολίτης κ.κ. Βαρνάβας και πρόσθεσε: «Μνημονεύουμε σε αυτόν τον εσπερινό της μνήμης τα ονόματα τους… Τη μνήμη και τη θύμηση την ενεργοποιεί η αγάπη. Γιατί ό,τι αγαπάς, αυτό θυμάσαι, και αυτό μνημονεύεις».

«Η μνήμη είναι αναμφίβολα καθοριστική στην πορεία ενός έθνους» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι σημαντικό για τους νεώτερους να τη διατηρούν ζωντανή τη μνήμη των γεγονότων και των προσφύγων, που «ξεριζώθηκαν, όμως μετέφεραν στην Ελλάδα την τεράστια και αστείρευτη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της ελληνικής κοιτίδας της Μικράς Ασίας […] Όχι μόνο συμμετείχαν στην οικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας κα στη διαμόρφωση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας, αλλά και αποτέλεσαν και τον κορμό για τη θεμελίωση του ομογενοποιημένου ελληνικού κράτους».

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν επίσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, οι βουλευτές Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Κούβελας, Σάββας Αναστασιάδης, Άννα Ευθυμίου (ΝΔ) και Γιάνης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ), δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πλήθος κόσμου.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30.6.2023 και θα λειτουργεί καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα, κατά τις ώρες 10.00-18.00. Παράλληλα, θα λειτουργεί και η έκθεση : «Εν (θύμησες) Κιρκασία: Σκιές Μελάνης και Φακού» με πρωτότυπο αρχειακό υλικό της τοπικής Μητρόπολης.