Διπλή ακαδημαϊκή διάκριση για τον πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Νεκτάριο Ταβερναράκη, ο οποίος εκλέχθηκε μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών όσο και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Γερμανίας. Οι σημαντικές αυτές διεθνείς διακρίσεις αποτελούν αναγνώριση της επιστημονικής αριστείας και της διεθνώς ανταγωνιστικής έρευνας που διεξάγεται στο ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Στην πρόσφατη Γενική της Συνέλευση, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών (European Academy of Sciences - EurASc), έπειτα από διεξοδική διαδικασία αξιολόγησης επιστημονικών και διοικητικών επιτευγμάτων, εξέλεξε ομόφωνα τον καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη μέλος της, στην Τάξη της Ιατρικής και των Επιστημών Ζωής. Σύμφωνα με το καταστατικό της Ακαδημίας, ο ιδιαίτερα τιμητικός αυτός τίτλος απονέμεται στους καλύτερους επιστήμονες της Ευρώπης οι οποίοι έχουν διακριθεί παγκοσμίως για τη συνεισφορά τους στην προαγωγή της επιστήμης και της διεπιστημονικής συνεργασίας. Ένας από τους στόχους της Ακαδημίας είναι να αξιοποιήσει την εμπειρία των μελών της ως συμβούλων ευρωπαϊκών φορέων, με σκοπό τη βελτίωση της έρευνας, των τεχνολογικών εφαρμογών και της κοινωνικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών προάγει την επιστημονική αριστεία, την έρευνα αιχμής και την καινοτομία, με γνώμονα την κοινωνική και οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη. Η επίσημη τελετή υποδοχής του κ. Ταβερναράκη θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2023, στη Μαδρίτη.
Μια ακόμα τιμητική διεθνής διάκριση για τον καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη έλαβε χώρα τον Ιούλιο στο Halle της Γερμανίας, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή εισδοχής του ως εκλεγμένου μέλους της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Γερμανίας Leopoldina (German National Academy of Sciences Leopoldina), στην τάξη των Νευροεπιστημών. Ο καθ. Ταβερναράκης είναι ο πρώτος Έλληνας που εκλέγεται μέλος της Leopoldina στον τομέα των βιοϊατρικών επιστημών, έχοντας διανύσει μια επιστημονική πορεία με ουσιαστική συμβολή στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης. Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Γερμανίας έχει ως στόχο την προώθηση της επιστημονικής και της κοινωνικής ανάπτυξης προς όφελος της ανθρωπότητας. Μέλη της είναι κορυφαίοι επιστήμονες, οι οποίοι χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης για το επιστημονικό τους έργο και διακρίνονται για τη διεξαγωγή καινοτόμου και υψηλής στάθμης έρευνας. H Ακαδημία αριθμεί περί τα 1.600 μέλη, εκ των οποίων τα 187 έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.
Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι, επίσης, μέλος του Αμερικανικού Οργανισμού για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA), της Academia Europaea, καθώς και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.