Ισχυρές δονήσεις 4,5 και 4,3 Ρίχτερ τα ξημερώματα - 18 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ το τελευταίο 24ωρο
Σεισμοί στη Σαντορίνη

Ισχυρές δονήσεις 4,5 και 4,3 Ρίχτερ τα ξημερώματα - 18 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ το τελευταίο 24ωρο

Δεν σταματά η σεισμική δραστηριότητα στα ανοιχτά της Σαντορίνης, καθώς μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής σημειώθηκαν αρκετοί σεισμοί με τον μεγαλύτερο να είναι 4,5 Ρίχτερ.

Ειδικότερα, άλλες δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας (07:35 και 07:48), αμφότερες εντάσεως 3,7 της κλίμακας Ρίχτερ ανάμεσα σε Σαντορίνη και Ανάφη. Επίσης, σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 07:10 σε απόσταση 233 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. βόρεια- βορειοδυτικά της Ανάφης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στις 6 το πρωί σημειώθηκε σεισμός 3,3 Ρίχτερ. Τέσσερα λεπτά αργότερα καταγράφηκε δόνηση 3,6 Ρίχτερ. Στις 6:20 ο σεισμός που σημειώθηκε ήταν 3,9 Ρίχτερ και στις 6:39 ένιωσαν σεισμό 3,3 Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Βασίλης Καραστάθης το πρωί της Δευτέρας δήλωσε ότι το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας απομακρύνεται βορειοανατολικά από τη Σαντορίνη κι αυτό είναι θετικό για το νησί και τις επιπτώσεις στα κτίριά του. Όσο μεγαλώνει η απόσταση από το νησί τόσο καλό είναι για τα κτίρια σε αυτό, σημείωσε ο κ. Καραστάθης και πρόσθεσε ότι όλη νύχτα συνεχίστηκε η σεισμική δραστηριότητα με μεγαλύτερο μέγεθος τα 4 ρίχτερ.

Με αφορμή τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μίλησε το πρωί της Δευτέρας (03/02) ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί των Κυκλάδων και έχει κάνει ήδη τις πρώτες αυτοψίες.

«Υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος. Δεν τον αρνούμαστε και έτσι θα πάμε μέχρι νεωτέρας» δήλωσε τη Δευτέρα το πρωί σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι στη μία το μεσημέρι θα συνεδριάσουν από κοινού η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και η επιτροπή εκτίμησης ηφαιστειακού κινδύνου για να εξετάσουν την κατάσταση.

Πάντως ο κ. Λέκκας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση της σεισμικής δραστηριότητας βορειοανατολικά της Σαντορίνης με τη δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή του ηφαιστείου.  «Είμαστε 15 Έλληνες επιστήμονες εδώ και καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα» τόνισε ο καθηγητής. Υπογράμμισε ότι «δεν έχει αλλάξει η κατάσταση όσον αφορά στη σεισμική διέγερση. Υπάρχει τα τελευταία 24ωρα και δεν μπορούμε να πούμε ότι θα τερματιστεί άμεσα. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες».

Ανέφερε επίσης ότι όσο μεγαλώνει η απόσταση του επίκεντρου απο τη Σαντορίνη τόσο θετικό είναι για το νησί.

Ακόμη, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:35 τα ξημερώματα της Δευτέρας 16 χλμ βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης με εστιακό βάθος στα 5 χλμ, σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Η σεισμική δραστηριότητα με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό συνεχίστηκε. Μετά τον σεισμό των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα ακολούθησαν δεκάδες ακόμα δονήσεις με τη μεγαλύτερη, έντασης 3,9 Ρίχτερ, να σημειώνεται λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα.

Υπενθυμίζεται ότι, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σαντορίνης λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 22 χλμ νότια της Αμοργού και το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χλμ.

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας στα ανοιχτά της Σαντορίνης ακολούθησε ακόμα ένας στα 3,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου.

Σε επαγρύπνηση ο κρατικός μηχανισμός

Το απόγευμα της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης. 

Σε δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης. 

«Μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ενημερώθηκε όπως και οι υπόλοιποι από την επιστημονική μας ομάδα η ενημέρωση φυσικά θα παρέχεται συνεχώς. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά σε κάθε περίπτωση ενημέρωσε θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους. Θα συνεδριάζει συνεχώς η επιτροπή αντιμετώπισης σεισμικού κινδύνου, παρακαλώ πάρα πολύ τους συμπολίτες μας να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση. Υπάρχει εγρήγορση και οργάνωση, τα μέτρα είναι προληπτικά. Επειδή υπάρχει επιτροπή και συγκεκριμένα οι επιστήμονες θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσης να δώσουμε βήμα στους ειδικούς», ανέφερε ο υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι σεισμολόγοι έκαναν ανάλυση αναφέροντας πως η σεισμική ακολουθία παραπέμπει σε αυτή του 2011 – 2012, απλά είναι ακόμα εντονότερη και με μεγαλύτερη μέση τιμή δονήσεων. Υπάρχει ανησυχία αλλά σε λογικά πλαίσια, ο φόβος είναι για την περίπτωση σεισμού των 6 και παραπάνω Ρίχτερ. Η αξιολόγηση για τα μέτρα θα γίνεται κάθε μέρα.  Σημειώνεται πως στη Σαντορίνη δε θα μεταβεί προς το παρόν ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ παραμένουν απεσταλμένοι ο Ευθύμης Λέκκας και ο Κώστας Παπαζάχος.

Στο μεταξύ, δεκάδες είναι οι σεισμικές δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ που έχουν σημειωθεί από τα ξημερώματα της Κυριακής στα ανοικτά της Σαντορίνης και της Αμοργού, με τον μεγαλύτερο να σημειώνεται  το βράδυ της Κυριακής και να φτάνει τα 4,7 Ρίχτερ. Οι σεισμοί σημειώνονται σε θαλάσσιο χώρο και έχουν καταγραφεί πάνω από 380 το τελευταίο 48ωρο.

Ένας νέος ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ εκδηλώθηκε στις 19:45 με επίκεντρο στα 22 Χλμ. Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Κυριακής, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ, στις 19:41. Επίσης, νέα σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ σημειώθηκε μετά τις 20.30 25 χιλιόμετρα, δυτικά της Αστυπάλαιας.

Στο πλαίσιο αυτό, επεκτάθηκαν τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για το νησί της Θήρας, όπως το κλείσιμο των σχολείων και η ακύρωση εκδηλώσεων, και σε άλλα νησιά στη συγκεκριμένη περιοχή. Παράλληλα, ο δήμος ανακοίνωσε τα σημεία συγκέντρωσης στα οποία θα προσέλθει ο κόσμος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αυτοψία πραγματοποιεί στη Σαντορίνη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

«Στην ακραία του περίπτωση η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στην προαναφερόμενη περιοχή του τελευταίους μήνες μπορεί να δώσει μέχρι και πέντε ρίχτερ και κάτι, μια ένταση που δεν θα δημιουργήσει επιπτώσεις», δήλωσε κατηγορηματικά.

Σύσκεψη  πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης.

Επίσης, στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο Αθανάσιος Γκανά, δ/ντης Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο Κώστας Συνολακης καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και ο Βαγγέλης Τουρνάς υφυπουργός Πολιτικής προστασίας.

Στη Σαντορίνη έχει σπεύσει, ήδη, κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων. Η ομάδα των 26 ατόμων μετέβη στο νησί με σκύλους σε περίπτωση που χρειαστεί να προχωρήσουν σε απεγκλωβισμούς. Την Κυριακή έφτασε ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.      

Πηγές από την Πυροσβεστική εξηγούν ότι στο πλαίσιο της πρόληψης στάλθηκαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ να βρίσκονται στο νησί εάν χρειαστεί να συνδράμουν τις τοπικές δυνάμεις. Όπως σημειώνουν στο νησί δεν υπάρχει τουριστική κίνηση, ενώ έχουν επιστήσει την προσοχή στους κατοίκους όσον αφορά κάτι μικρές κατολισθήσεις που έχουν γίνει.

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο

Στη Σαντορίνη μεταβαίνει, τη Δευτέρα, το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ, με γιατρό, διασώστες, ασθενοφόρο και ειδικά οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται, αν παραστεί ανάγκη. Στην Αμοργό και την ΄Ιο θα βρεθούν ασθενοφόρα με διασώστες, για την ενίσχυση των δυνάμεων του ΕΚΑΒ, στα δύο νησιά 

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ως επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προχωρά στη στοχευμένη ενίσχυση των δυνάμεών του στα τρία νησιά, στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης.

Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις των Τομέων του ΕΚΑΒ σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο ενισχύονται από ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από ιατρό και διασώστες με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και από επιπλέον διασώστες και ασθενοφόρα οχήματα. Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, διασφαλίζοντας τον συνεχή συντονισμό και την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών.

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:

1. Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη νήσο Θήρα.

2. Την Κυριακή μετέβησαν αεροπορικώς στη νήσο Θήρα με έκτακτη πτήση (ATR) μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.

3. Σήμερα έφτασε στη νήσο Θήρα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατά τόπους λιμενικές Αρχές έχουν ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες σκαφών να βρίσκονται σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση της Σαντορίνης, ενώ τοποθετήθηκαν οι πρώτες σκηνές σε ανοιχτούς χώρους του νησιού που προορίζονται αποκλειστικά για τη διαμονή και τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΜΑΚ, η οποία βρίσκεται σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Κλιμάκια διασωστών και γιατρών, μεταβαίνουν σε  Σαντορίνη, Ίο και Αμοργό με ασθενοφόρα και εξοπλισμό, στο πλαίσιο της  επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης, για τον ενδεχόμενο επιπτώσεων από τη σεισμική έξαρση των τελευταίων ημερών. Τον συντονισμό έχει το ΕΚΑΒ, επιχειρησιακός βραχίονας του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, με το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (EΣKE-EKAB).

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί παραπληροφόρηση από ορισμένους κατοίκους της Σαντορίνης, οι οποίοι διαδίδουν λανθασμένα ότι οι σκηνές αυτές προορίζονται για το κοινό, σύμφωνα με όσα αναφέρει το neasantorinis.gr. Η πληροφορία αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να ενημερώνονται αποκλειστικά από επίσημες πηγές και να αποφεύγουν τη διάδοση ανακριβών ειδήσεων, που μπορεί να προκαλέσουν αδικαιολόγητο πανικό.

 https://www.facebook.com/watch/?v=2397442307256364

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου  το μεσημέρι της Κυριακής κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

 Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

*Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
*Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
*Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:
*να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
*να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
*να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
*να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
*να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
*να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου  το μεσημέρι της Δευτέρας.   

Ταδιωτική οδηγία από τη Βρετανία για τη σεισμική δραστηριότητα

Ταξιδιωτική οδηγία για σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως αναφέρει: «Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε συμβουλές για τη Σαντορίνη (Θήρα) και την Αμοργό, μετά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, ενώ συνιστάται στους πολίτες να μην παρευρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγουν τα λιμάνια του Αμμουδίου και του Παλαιού Λιμένα (Παλαιός Λιμένας) στην περιοχή των Φηρών».

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε ότι επειδή η περιοχή φιλοξενεί αρκετά σημαντικά ρήγματα, όπως έχει φανεί από θαλάσσιες έρευνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός. «Γι αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο».

Για τα όσα ακούγονται για το ηφαίστειο εξήγησε: «Υπάρχει μία παραμόρφωση του ηφαιστείου που δίνει μια ξεχωριστή μικρή ηφαιστειότητα στο εσωτερικό του ηφαιστείου. Είχε ξαναγίνει το 2011 – 2012, κράτησε ένα διάστημα χωρίς επιπτώσεις. Επειδή και τα δύο φαινόμενα πέσανε σχετικά κοντά και συμβαίνει καμιά φορά κάτι τέτοιο. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στη Σαντορίνη. Ούτε ξύπνησαν τα ηφαίστεια, ούτε έχουμε κάτι άλλο, κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε ένα φαινόμενο που είχε ξαναγίνει στη Σαντορίνη και μια τυπική ακολουθία που γίνεται σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου».

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους, αναφέροντας ότι το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών.

Αναλυτικά η ανάρτησή του: 

«Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά».

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης με δική του ανάρτηση στο Facebook συνέστησε ψυχραιμία και προσοχή, αναφέροντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το τσουνάμι. Πάντως, σημείωσε ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι το φαινόμενο σταδιακά εκτονωθεί.

Μετά τους νέους σεισμούς που έγιναν νομίζω ότι πρέπει τόσον η πολιτεία (η οποία κάνει αυτό που πρέπει) όσο και οι κάτοικοι να είναι πολυ προσεκτικοί. Η Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είναι στελεχωμένη με διεθνούς επιπέδου έμπειρους επιστήμονες και να ακούτε τις ανακοινώσεις της,

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ είναι από το τσουνάμι. Δυστυχώς η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρό. Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη, αναφέρει στην ανάρτησή του.

Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο – ερευνητή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Γεώργιο Βουγιουκαλάκη, η περιοχή βρίσκεται σε σεισμική κρίση, με πάνω από 200 δονήσεις να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 48 ώρες. Τα επίκεντρα εντοπίζονται κυρίως στην Άνυδρο, ένα ακατοίκητο νησί κοντά στη Σαντορίνη, γεγονός που εγείρει προβληματισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Βουγιουκαλάκη, με βάση τα δεδομένα η πολιτεία αποφάσισε να επεκτείνει τα μέτρα ασφαλείας και στα γειτονικά νησιά Αμοργό, Ανάφη και Ίο, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις πανικού και να διασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων. Ένα από τα σημαντικά μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί είναι η εκκένωση των πισινών, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Βουγιουκλάκης, η κίνηση του νερού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις κατασκευές και να αυξήσει τους κινδύνους καταρρεύσεων.

Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μετά από την 24η Ιανουαρίου κι έπειτα, στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Β. Καραστάθης.

«Η περιοχή που λαμβάνει η χώρα η σεισμική δραστηριότητα, είναι μια περιοχή η οποία έχει σημαντικές τεκτονικές δομές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρείται υψηλού δυναμικού. Τώρα, μετά την 24η Ιανουαρίου, έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 380 σεισμοί. Μάλιστα, άνω του μεγέθους του 3 είναι οι 85 μέχρι στιγμής», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι τα τελευταία 24ώρα έχουν γίνει και 10 σεισμοί με μεγέθη άνω του 4, φτάνοντας στο μέγεθος του 4,6. «Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί με τα δεδομένα, δηλαδή δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.

Παρακολουθούμε όλες τις παραμέτρους της ακολουθίας», σημειώνει ο κ. Καραστάθης, τονίζοντας ότι αύριο θα εγκαταστήσουν και δύο επιπλέον σταθμούς στα κοντινά νησιά, έναν στην Αμοργό και έναν στην Ανάφη, προκειμένου να έχουν λεπτομερέστερη εικόνα της σεισμικότητας. Όπως τονίζει, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βρίσκεται σε επιφυλακή, έχοντας αυξήσει τις βάρδιες και αναλύοντας τα δεδομένα αρκετές φορές μέσα στη μέρα.

«Οι σεισμοί είναι ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης. Η σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε εξαιτίας μιας προηγούμενης φάσης στην οποία υπήρχε μικροσεισμικότητα εντός της Καλδέρας. Μέσα στα πλαίσια επίσης της πολιτικής προστασίας, ήταν να αναλυθεί και αυτή η κατάσταση. Να ενημερωθούν σχετικά με αυτή την κατάσταση. Από εκεί και πέρα όμως, η εξέλιξη που παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα με τους σεισμούς στην περιοχή μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης, είναι καθαρά τεκτονική», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση με τον σεισμό του 1956 στην Αμοργό, ο κ. Καραστάθης υπογραμμίζει ότι κάθε συσχέτιση με σεισμούς του παρελθόντος είναι παρακινδυνευμένη, γιατί η ακρίβεια με την οποία έχουν προσδιοριστεί αυτά τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ πολύ μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει για να γίνει κάποιος τέτοιος συσχετισμός.  

«Οι σταθμοί τότε ήταν λίγοι, τα μέσα ήταν πολύ λίγα. Εν πάση περιπτώσει, ακόμα και το βάθος του σεισμού του 1956 βρίσκεται σε debate, αν ήταν επιφανειακός ή αρκετά βαθύς. Αυτή τη στιγμή, η όλη εκτίμησή μας γίνεται βάσει των ζωνών που έχουν ήδη διερευνηθεί σε συγκεκριμένη περιοχή, και οι οποίες είναι αρκετά σημαντικές όπως σας είπα», σημειώνει.

Σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν, ο κ. Καραστάθης τονίζει ότι «το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έδρασε άμεσα. Μάλιστα, από τις πρώτες ώρες της σεισμικής δραστηριότητας υπάρχει καθημερινή και διαρκής ενημέρωση του υπουργού και των επιτελών του υπουργείου σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικότητας. Υπάρχουν καθημερινά ανακοινωθέντα σχετικά και με τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται. Αλλά και ενημερωτικά στον κόσμο, για το πώς βαδίζει η σεισμική δραστηριότητα αυτή», καταλήγει. 

Το σενάριο για σεισμό 6 Ρίχτερ που εξετάζουν οι επιστήμονες

Το χειρότερο σενάριο που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ. Όπως επισημαίνει ο ερευνητής, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ηφαιστειοτεκτονική και σχετίζεται με το ενεργό ρήγμα που εκτείνεται από την Αμοργό έως τα Χριστιανά. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ένας σεισμός δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ, με τις πιθανότητες να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές να είναι περιορισμένες.

«Τα νεότερα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, τα παλαιότερα κτίσματα είναι πιο ευάλωτα. Ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ δεν αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες», τονίζει ο κ. Βουγιουκλάκης.

Παρότι το φαινόμενο παρακολουθείται στενά, οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηφαιστειακής δραστηριότητας. «Το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε μικρή κατάσταση διέγερσης, ενώ το Κολούμπο θεωρείται ανενεργό», σημειώνει ο ειδικός.