Πλήθος σεισμών στα ανοιχτά της Σαντορίνης έχουν προκαλέσει ανησυχία σε πέντε νησιά των Κυκλάδων. Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης μίλησε τη Δευτέρα (03/02) για το ενδεχόμενο έκρηξης του ηφαιστείου.
Ειδικότερα, ο κ. Συνολάκης παραχωρώντας δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, σημείωσε ότι: «Αυτή είναι ίσως η στιγμή, είναι εκεί κάτω ο ΟΑΣΠ, να γίνει έλεγχος στα σπίτια για να δούμε, ειδικά αυτά τα οποία είναι πάνω στην καλντέρα, πώς είναι κατασκευασμένα».
«Είναι πάρα πολύ καλή αυτή πρωτοβουλία η οποία πάρθηκε να αδειάσουν οι πισίνες γιατί κρατάνε πάρα πολύ νερό. Συνήθως οι πισίνες δεν έχουν την ίδια θεμελίωση όπως έχουν τα σπίτια, άρα πολύ εύκολα μπορεί να φύγει μια πισίνα μαζί με το νερό και να παρασύρει και άλλες κατασκευές», πρόσθεσε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών.
Για το ενδεχόμενο έκρηξης στο ηφαίστειο της Σαντορίνης
Εξηγώντας πώς δημιουργούνται οι σεισμοί και περιγράφοντας τι μπορεί να συμβεί με το ηφαίστειο, ο κ. Συνολάκης διερωτάται: «Το θέμα μας είναι το εξής για το οποίο δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Το μάγμα, όπως έγινε το 2011 που ανέβηκε μέχρι την επιφάνεια, θα φτάσει ως την επιφάνεια οπότε θα βγει προς τα έξω και θα κάνει έκρηξη ή θα σταματήσει; Το 2011 κράτησε η σεισμική δραστηριότητα περίπου έναν χρόνο. Αυτή, η τωρινή, φαίνεται ότι είναι πιο έντονη η δραστηριότητα από ήταν τότε».
Σύμφωνα με τον ίδιο «κατά πάσα πιθανότητα, αν φτάσει ως την επιφάνεια, δεν πρόκειται να έχουμε μία μεγάλη έκρηξη όπως ήταν η μινωική. Θα έχουμε μια έκρηξη σαν και αυτήν, αυτό είναι εικασία, σαν τις εκρήξεις του ’50 ή του 1922. Η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις, ιστορικά, κάθε περίπου 50 χρόνια κατά μέσο και κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε 10.000 – 15.000».
Ε. Λέκκας: Πιθανό να έχουμε πάνω από 5 Ρίχτερ - Σχεδόν αδύνατο πάνω από 6
Ταυτόχρονα, με αφορμή τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μίλησε το πρωί της Δευτέρας (03/02) ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί των Κυκλάδων και έχει κάνει ήδη τις πρώτες αυτοψίες.
Συγκεκριμένα, παραχωρώντας δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι: «Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά δεν είναι συνδυασμένες η σεισμική δραστηριότητα με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Αυτό βλέπουμε για την ώρα και αυτό συμφωνήθηκε από τα μέλη της επιτροπής σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου. Δεν υπάρχει ηφαιστειακός κίνδυνος, εστιάζουμε στον σεισμικό».
Όπως εξήγησε «προσπαθούμε να εστιάσουμε τα δεδομένα ώστε οι «προγνώσεις» να είναι όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικές» προσθέτοντας ότι «είναι πιθανόν να έχουμε σεισμό πάνω από 5 Ρίχτερ, λιγότερο πιθανό να έχουμε πάνω από 5,5 και σχεδόν αδύνατο πάνω από 6».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα περάσουν μερικές ημέρες για να αποσβεστεί η σεισμική δραστηριότητα. Σε ακραία περίπτωση μπορεί να συνεχιστεί για μερικούς μήνες. Αν θυμηθούμε τι συνέβη στο Αρκαλοχώρι πριν από μερικά χρόνια, ξεκίνησε τον Μάρτιο και κράτησε μέχρι τον Σεπτέμβριο με τον μεγάλο σεισμό».
Σε ερώτηση για τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε ότι «ο κατολισθητικός κίνδυνος περιορίζεται στα πρανή της Καλντέρας, υπάρχει ο κίνδυνος του τσουνάμι, υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης παλαιότερων σπιτιών. Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσει η σκυροδέτηση ώστε να μην υπάρχουν ζητήματα στη στατική επάρκεια των κτηρίων μετά».
Εξηγώντας, τέλος, τα επόμενα βήματα, ο Ευθύμιος Λέκκας είπε «συνεδριάζουμε ξανά σήμερα και οι δύο επιτροπές σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου, βάζουμε καινούργιους σεισμογράφους και όργανα μέτρησης. Είμαστε στη διαδικασία πολύ κοντινής παρακολούθησης και προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις υπόλοιπες συνιστώσες. Είδαμε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και γι' αυτό συμβαίνει αυτή η κινητοποίηση».