Πού είχαμε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής - «Βούλιαξαν» Χαλκιδική, Ρόδος και Λήμνος
Κακοκαιρία «Bora»

Πού είχαμε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής - «Βούλιαξαν» Χαλκιδική, Ρόδος και Λήμνος

Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής από το Σάββατο 30/11 έως σήμερα το μεσημέρι, Δευτέρα 2/12 έχει δώσει το έντονο κύμα κακοκαιρίας «Bora», κυρίως σε τμήματα της Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα) καθώς και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου (Ρόδος, Λήμνος, Θάσος). Σημαντικά ύψη βροχόπτωσης έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν από 511 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το Σάββατο έως τις 13:30 σήμερα, τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στη Σιμωνόπετρα του Αγίου Όρους (550,8 χιλιοστά), το Νεοχώρι Χαλκιδικής (452,4), τη Ρόδο (341), τη Βουρβουρού Χαλκιδικής (299,2), την Κασσάνδρεια (296,6), τα Ριζώματα Ημαθίας (288,4) την πόλη της Βέροιας (244,6) και το Βαρικό Πιερίας (234,2).

Λέκκας:  Η βροχή που έπεσε στη Ρόδο φτάνει το 75% του νερού που έπεσε στη Βαλένθια

Ήταν περίπου το 75% του νερού που έπεσε στη Βαλένθια, είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Είναι και άλλοι παράμετροι που υπεισέρχονται στο πρόβλημα, όπως η μορφολογία του εδάφους που πέφτει το ειδησεογραφικό δίκτυο, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, η γεωλογία της περιοχής που όταν είναι εύκολα βρώσιμα τα πετρώματα προσφέρουν μεγάλη στερεοποιηθεί όπως λέμε, με αποτέλεσμα ο όγκος να εκτοξεύεται. Και βέβαια οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, οι οποίες είναι έργα τα οποία έχουν γίνει τη δεκαετία του 70 και του 80 με τον σχεδιασμό που είχε γίνει τότε, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν», πρόσθεσε.

Για το αν υπήρχε η δυνατότητα να προβλέψουμε έναν τόσο μεγάλο όγκο νερού ο κ. Λέκκας απάντησε.

«Είχε γίνει πρόβλεψη από την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνων Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και γι αυτό ουσιαστικά λήφθηκαν όλα τα μέτρα, στάλθηκαν τα 112 κτλ. Βέβαια δεν είμαστε θεοί, δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Η πρόβλεψη ενέχει και αστοχίες, γιατί ένα πλήθος δεδομένων δεν το ξέρουμε.

Ξέρουμε ορισμένα δεδομένα για να προβλέπουμε σε κάθε φυσικό φαινόμενο. Ξέρουμε έναν ορισμένο αριθμό δεδομένων που μπορούμε να τα αναλύσουμε και ένα άλλο σύνολο που δεν το ξέρουμε καθόλου».