Κομμένη στα δύο παραμένει η Ελλάδα σε επίπεδο οδικού δικτύου αφού τα νερά από την Εθνική Οδό στο ύψος της Λάρισας δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει, ωστόσο η στάθμη του Πηνειού έχει μειωθεί και τα αναχώματα αντέχουν οπότε οι Αρχές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος νέων πλημμυρικών φαινομένων έχει εκλείψει. Την ίδια στιγμή απελπιστική είναι η κατάσταση στη Μαγνησία και δη στον Βόλο όπου το πρόβλημα με το νερό παραμένει.
Αδιανόητες εικόνες: Παραμένει κλειστή η Εθνική Οδός – Αδιάβατη λίμνη για χιλιόμετρα η Eθνική Oδός μετά τα Τέμπη// ΒΙΝΤΕΟ https://t.co/655QSylpC3 μέσω @FOCUSFM1036
— Focus FM 103.6 (@FOCUSFM1036) September 12, 2023
Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο να φύγουν τα νερά για να δοθεί στην κυκλοφορία η Εθνική Οδός, αλλά πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλο το μήκος του οδοστρώματος που αυτή τη στιγμή είναι πλημμυρισμένο, αφού με όλη αυτή την ποσότητα νερού που βρίσκεται εκεί δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι άλλη ζημιά μπορεί να έχει γίνει, ποια διάβρωση μπορεί να έχουν οι δρόμοι και ο εθνικός δρόμος.
Βόλος: Μεγάλο πρόβλημα η μη υδροδότηση της πόλης με πόσιμο νερό
Για όγδοη ημέρα συνεχίζεται ο Γολγοθάς για τους κατοίκους της Μαγνησίας μετά την καταστροφή που προκάλεσε η θεομηνία της περασμένης εβδομάδας. Η επαναφορά στην κανονικότητα για τον Βόλο και όλη το νομό , δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού,η σκόνη που καλύπτει την πόλη,το διαλυμένο οδικό δίκτυο και η μη πρόσβαση ακόμη σε αρκετές περιοχές αποτυπώνουν το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και το σπάσιμο πολλών χειμάρρων.
Η μη υδροδότηση της πόλης του Βόλου με πόσιμο νερό είναι το μέγιστο πρόβλημα που απασχολεί πλέον τις Αρχές και κυρίως τους κατοίκους ,αφού οι ειδικοί της ΕΥΔΑΠ που ήρθαν από την Αθήνα επεσήμαναν ότι έχει έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του υδροδοτικού δικτύου και ότι η μόνη λύση είναι η εγκατάσταση ενός ταχυδιυλιστηρίου που θα διανέμει πόσιμο νερό στην πόλη .
Από την άλλη πλευρά η ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου δια του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί σε 15-20 ημέρες και προς το παρόν υδροδοτεί μέρος της πόλης του Βόλου με μη πόσιμο νερό με ωράριο και εναλλαγές στις συνοικίες ώστε να εξυπηρετούνται τα νοικοκυριά με νερό μόνο για οικιακή χρήση .
Παράλληλα τα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου Βόλου εργαζονται νυχθημερόν και πλένουν δρόμους και πλατείες με μηχανήματα υψηλής πίεσης για να απομακρύνουν την λάσπη και να δοθούν στην κυκλοφορία σε κανονικές συνθήκες οι κεντρικές λεωφόροι και οι νευραλγικές οδικές αρτηρίες μέσα στην πόλη.Ταυτόχρονα συνεχίζεται ο αγώνας για χιλιάδες νοικοκυριά να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τη λάσπη που κάλυψε ολόκληρες συνοικίες γύρω από τον χείμαρρο Κραυσίδωνα,όπως το Παλιό Λιμεναρχείο,τα Παλαιά,την Παπαδιαμάντη,τον Αγιο Παντελεήμονα και τη Νεάπολη.
Με το πέρασμα των ημερών αποκαλύπτεται και το μέγεθος της καταστροφής αφού έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές εκατοντάδες επιχειρήσεις από τη λάσπη όπως ξενοδοχεία,εκθέσεις αυτοκινήτων,εταιρείες μεταφορών,μεγάλα καταστήματα,επιχειρήσεις εστίασης ,σούπερ μάρκετ και φυσικά χιλιάδες σπίτια.
Πλήρως κατεστραμένο είναι το σχολικό συγκρότημα των 1ου και 4ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και του 1ου Δημόσιου ΙΕΚ Βόλου . Όχι μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις,αλλά και το εσωτερικό , με το τεχνολογικό εξοπλισμό και τα εργαστήρια.
Στο Πήλιο η κατάσταση είναι τραγική τόσο στο Ανατολικό ,όσο και Νότιο Πήλιο αφού είναι σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση σε Ζαγορά,Πουρί,Χορευτό,Μακρυρράχη,Μούρεσι,Ανήλιο,Αγιο Δημήτριο,Ξουρίχτι,Ανάληψη αφού έχουν πέσει γέφυρες και σε πολλά σημεία έχει χαθεί το οδόστρωμα.Στο Νότιο Πήλιο αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση Μηλίνας-Τρίκερι και Βόλου Μηλίνας με την τοποθέτηση στρατιωτικής γέφυρας Belley κοντά στα Καλά Νερά ,αλλά είναι μεγάλες οι καταστροφές στο Μικρό,τον Πλατανιά και τον Κατηγιώργη όπου ακόμη δεν υπάρχει οδική πρόσβαση.
Από την πλευρά του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου με ανακοινώσεις του εφιστά την προσοχή σε όσα σκάφη κινούνται εντός του Παγασητικού διότι από τη θεομηνία και τις πλημμύρες οι χείμαρροι που εκβάλλουν σ΄αυτόν , κατέβασαν από τις πλαγιές των βουνών τεράστιες ποσότητες φερτών υλών και μεγάλους κορμούς δένδρων που επιπλέουν στη θάλασσα και μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε περίπτωση πρόσκρουσης .
Χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Παγασητικό είναι ότι όλες οι ακτές είναι γεμάτες με τεράστιες ποσότητες φερτών υλών που τις ξεβράζει η θάλασσα.
Η Λάρισα είναι αποκομμένη από τη Θεσσαλονίκη και σιδηροδρομικά γιατί από εκεί περνάνε και οι γραμμές του τρένου, ενώ ούτε οι υπεύθυνοι μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα πόσες μέρες θα χρειαστούν ώστε να επανέλθει το οδικό δίκτυο, αποκλείουν όμως το να γίνει πιο σύντομα από τη μία εβδομάδα.
Αντιθέτως, οδικά η επικοινωνία της Λάρισας με την Αθήνα δεν έχει πληγεί καθόλου.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σταδιακά αποκαθίσταται η κατάσταση στην πόλη της Λάρισας, ωστόσο στη συνοικία της Νέας Σμύρνης είναι ένα σημείο όπου τα νερά έχουν λιμνάσει και δεν μπορούν να φύγουν, όπως και τις συνοικίες της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Θωμά.
Οι αντλήσεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας ακόμη και όλη τη νύχτα.
Καλύτερα φαίνεται να είναι τα πράγματα στο Κιλελέρ.
«Tα πράγματα φαίνεται να είναι καλύτερα από χθες. Χθες κάναμε συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς και αποφασίσαμε την εκκένωση των χωριών, σήμερα αυτή η απόφαση δεν ισχύει και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε η στάθμη του ποταμού Πηνειού μειώνεται κατακόρυφα όπως και η διοχέτευση του νερού προς το Ασμάκι.», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Θανάσης Νασιακόπουλος.
Τέλος σήμερα ξεκινά η αυτοψία στις πλημμυρισμένες περιοχές της Λάρισας από τα ειδικά κλιμάκια.
Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και στην κρεμαστή πεζογέφυρα μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών, όπου το ύψος του νερού είχε φτάσει τα 18 μέτρα.
#Λάρισα: Δεν άντεξε η γέφυρα της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη (βίντεο) https://t.co/cC3XXFKeGj μέσω @larissaklik
— Radio Polis 99,4 (@RadioPolis994) September 11, 2023
Ολική καταστροφή στην Αγία Παρασκευή Τεμπών! Εικόνες που σοκάρουν από τον ιστορικό ναό (video) - https://t.co/UKbQIXOYbY @syndimotis1 #ΣυνΔΗΜΟΤΗΣ #syndimotis #ΕΙΔΗΣΕΙΣ #news #Αγία_Παρασκευή #Τέμπη #Λάρισα #πλημμύρες
— ΣυνΔΗΜΟΤΗΣ (@syndimotis1) September 12, 2023
Και χωριά της Καρδίτσας όμως παραμένουν μέσα στο νερό και τις λάσπες μετά από πολλά 24ωρα.
Τρίκαλα: Βυθισμένα χωράφια και νεκρό ζωικό κεφάλαιο
Σε περιοχές όπως είναι ο Δήμος Φαρκαδόνας στην Π.Ε. Τρικάλων ο οποίος έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, καθώς χωριά βρίσκονται κάτω από το νερό, οι αρχές κάνουν λόγο για έλλειψη φαρμάκων, φαγητού και νερού, ζητούν ειδικά για τις μερίδες φαγητού να υπάρξει άμεση ανταπόκριση σε καθημερινή βάση.
Η μεγάλη ανησυχία των κατοίκων σε όλες τις πληγείσες περιοχές έχει να κάνει με το γεγονός της υποχώρησης των νερών, πότε αυτή θα γίνει και κυρίως σε ποια κατάσταση θα βρουν τα σπίτια τους, όταν επιστρέψουν σε αυτά. Παράλληλα σε ορισμένα χωριά ξεκίνησε και η μεταφορά των νεκρών ζώων, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλο χτύπημα στο ζωικό κεφάλαιο των περιοχών βυθίζοντας σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους, για την επόμενη μέρα.
Επίσης χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες είναι καλυμμένα με νερό, με αποτέλεσμα για φέτος τουλάχιστον το εισόδημα για τον Θεσσαλό αγρότη να έχει χαθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους. Ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας, όπου ο ορεινός κυρίως όγκος του δήμου υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό τονίζει την αναγκαιότητα να προχωρήσει το φράγμα Πύλης. Μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Τα νερά πρέπει να τα κρατήσουμε στα βουνά, με μικρά και μεγαλύτερα φράγματα, προκειμένου από εκεί, ελεγχόμενα να τα κατευθύνουμε προς τα ποτάμια μας, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.
Παράλληλα να χρησιμοποιήσουμε τα φράγματα αυτά για παραγωγή, ενέργεια, άρδευση, ύδρευση.
Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη η κουβέντα που χρόνια έχει ανοίξει από τον Δήμο μας και τον Δήμο Τρικκαίων για το φράγμα της Πύλης, ένα φράγμα που θα έλυνε για πάντα το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης των περιοχών μας, ενώ θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό τα νερά που ορμητικά, λόγω των υψομετρικών διαφορών, οδεύουν μέσω του Πορταϊκού ποταμού στον Πηνειό».
Ο Δήμος Μουζακίου, σε ανακοίνωσή του τονίζει πως μεγάλη είναι η επιθυμία δήμων, συλλόγων, οργανώσεων, επιχειρηματιών, μα και απλών πολιτών από όλη την Ελλάδα, να αποστείλουν βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς στον Δήμο Μουζακίου. Έτσι, η δημοτική διοίκηση εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι πληγέντες στις πλημμυρόπληκτες περιοχές.
Ειδικότερα, το απαραίτητο υλικό είναι:
- Εμφιαλωμένο νερό
- Συσκευασμένα τρόφιμα, (ξηρά τροφή), κονσέρβες φαγητού και γάλακτος.
- Είδη υγιεινής, καθαριστικά, απολυμαντικά.
- Φαρμακευτικό υλικό πρώτων βοηθειών.
- Είδη ένδυσης και υπόδησης.
- Κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, στρώματα.
- Ζωοτροφές για παραγωγικά και οικόσιτα ζώα.
Ο Δήμος Μουζακίου ενημερώνει ότι συγκροτούνται ομάδες εθελοντριών/ών για τον καθαρισμό σπιτιών πλημμυροπαθών στις πληγείσες τοπικές κοινότητες.
Επίσης, μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των μηχανικών- μελών του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας στην πρόσκληση που απηύθυνε το Επιμελητήριο για την εγγραφή τους στο Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και την εθελοντική συμμετοχή τους στην υποστήριξη των ενεργειών που απαιτούνται το επόμενο διάστημα για την καταγραφή των ζημιών, που προκάλεσε το καταστροφικό πέρασμα του φαινομένου «Ντάνιελ». Τα στοιχεία των εθελοντών έχουν ήδη διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), οι οποίοι είναι στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας και έτοιμοι να συνδράμουν στις αυτοψίες και στην καταγραφή των ζημιών.