Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος συγχαίρει την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ «για τις συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες, που οδήγησαν στην αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος εναντίον εβραϊκών στόχων σε πολυσύχναστη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και στην παράλληλη σύλληψη και εξάρθρωση πυρήνα τρομοκρατών στη χώρα μας».
«Δεκάδες ανθρώπινες ζωές σώθηκαν χάρη στο μεθοδικό έργο και στην έγκαιρη παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΙΣΕ.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής»
Με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας εκφράζει τα θερμά συγχαρητήριά του «για τις συντονισμένες προσπάθειες και το αποτελεσματικό έργο χάρη στο οποίο σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, διασφαλίζοντας την ευημερία των πολιτών της χώρας και την ασφάλεια των επισκεπτών της».
«Η αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας αποτελεί παράλληλα μία σαφή απάντηση της χώρας μας ενάντια στην τρομοκρατία και ενισχύει την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και επισκεπτών», σημειώνει το ΚΙΣΕ, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής».
Στο στόχαστρο των Αρχών για μήνες οι συλληφθέντες - τρομοκράτες
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετά τη σύλληψη δύο Πακιστανών που σχεδίαζαν επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μοσάντ, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, τον περασμένο Αύγουστο σκιαγράφησε το προφίλ πακιστανών υπόπτων και ταυτοποίησε τον περασμένο Νοέμβριο τους δύο συλληφθέντες 27 και 29 ετών. Κλιμάκιο της υπηρεσίας είχε γίνει «σκιά» τους και παρακολουθούσε τις κινήσεις τους σε Αθήνα, Σπάρτη και Ζάκυνθο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών παρακολουθούσε τις κινήσεις τους και διαπίστωσε πως υπήρχε αναλυτικός σχεδιασμός, κατόπτευση στόχου καθώς και εμπεριστατωμένη ανάλυση της επιχείρησης που θα εκτελούσαν.
Το επίπεδο επικινδυνότητας είχε ανέβει και κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσουν στη διακοπή κάθε πιθανού σχεδίου ολοκλήρωσης της τρομοκρατικής επίθεσης. Για την υπόθεση ενημερώθηκε και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Στις 15 Φεβρουαρίου αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο Πακιστανούς που ζούσαν παράνομα στη χώρα μας.
Με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό θα πληρώνονταν οι τρομοκράτες
Όπως έγινε γνωστό, οι δυο πακιστανικής καταγωγής τρομοκράτες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό και γι΄ αυτό σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα με εκρηκτικά ή αέριο στο ισραηλινό εστιατόριο, που λειτουργούσε και ως συναγωγή, στου Ψυρρή, στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, η υπόθεση είναι ακόμα στην αρχή, ενώ η ΕΥΠ προχωρά ήδη τις έρευνες σε συνεργασία και με άλλες ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του τρομοκρατικού δικτύου.
Όπως έγινε γνωστό χθες οι δύο συλληφθέντες τρομοκράτες 29 και 27 ετών, ετοίμαζαν για αρκετό διάστημα το χτύπημα στο συγκεκριμένο εστιατόριο, στο οποίο σύχναζαν κατά κύριο λόγο Ισραηλινοί, είχαν παρακολουθήσει το χώρο και είχαν μελετήσει τρία σχέδια για την επίθεση, τα οποία δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν, καθώς έπεσαν στα χέρια των αρχών.
Πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ αναφέρουν ότι δύο αλλοδαποί - που ζούσαν και εργάζονταν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, ενώ το τελευταίο διάστημα είχαν νοικιάσει ένα διαμέρισμα στην περιοχή της Ομόνοιας - είχαν διατυπώσει πρόθεση για δολοφονίες και απαγωγές ατόμων σε απομονωμένα σημεία της επικράτειας.
Το σημαντικότερα ωστόσο χτύπημα που σχεδίαζαν ήταν το ισραηλινό εστιατόριο, καθώς επρόκειτο για μαζικό χτύπημα και αυτός είναι ο λόγος ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν επίθεση με όπλα, ή με εκρηκτικά, ή να προκαλέσουν πυρκαγιά, πιθανόν με αέριο, την ώρα που το κατάστημα θα ήταν γεμάτο με κόσμο.
Επίσης, οι συλληφθέντες επιχείρησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ «εγκέφαλος» του δικτύου, που κινούσε τα νήματα, φέρεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, να ήταν άνδρας πακιστανικής καταγωγής με έδρα το Ιράν.
Η σύνδεση με το Ιράν
Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ μιλά για τρομοκράτες που είχαν καθοδήγηση από το εξωτερικό και που μεθόδευαν πλήγματα κατά, προσεκτικά, επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.
Συγκεκριμένα, από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου: είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας, είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης, είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος, σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.
Πληροφορίες που μετέδωσε το ΣΚΑΪ, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, αναφέρουν ότι εξετάζεται τόσο από την ΕΥΠ όσο και την αντιτρομοκρατική το ενδεχόμενο οι δύο Πακιστανοί να πραγματοποιούσαν το τρομοκρατικό χτύπημα κατά τη διάρκεια του Εβραϊκού Πάσχα το οποίο φέτος ξεκινάει την Τετάρτη 5 Απριλίου και τελειώνει το Πέμπτη στις 13 Απριλίου.
«Τις ημέρες αυτές η συναγωγή αλλά και το εβραϊκό εστιατόριο θα ήταν γεμάτα από επιφανή μέλη της εβραϊκής κοινότητας κάτι το οποίο βόλευε τα σχέδια των δύο τρομοκρατών οι οποίοι ήθελαν να χύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα» σημειώνεται.
Από τα μέσα Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν οι ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνταν για διοικητικές παραβάσεις, καθώς βρίσκονταν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.
Σε ανακοίνωσή της Ελληνική Αστυνομία ανέφερε ότι οι συλληφθέντες «είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της».
Προανακριτικά δεν έχουν δώσει καμία πληροφορία ακόμα οι δράστες, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. στο Mega και τόνισε ότι η επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είναι μία απόδειξη στην έναρξη της τουριστικής περιόδου πόσο ασφαλής χώρα είναι η Ελλάδα.
Αναφερόμενη στις έρευνες σημείωσε ότι δεν φαίνεται τα δύο άτομα που έχουν συλληφθεί να είχαν ξανά συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. «Η έρευνα της Αστυνομίας δεν σταματά εδώ, φυσικά και συνεχίζεται για να δούμε εάν υπάρχουν κι άλλα παρακλάδια στη χώρα μας. Να δούμε τι σχέσεις είχαν με άλλους, μπορεί να δρούσαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά αν είχαν καταφέρει να πείσουν και άλλους να τερατολογηθούν», συμπλήρωσε.
Διαβάστε επίσης:
Ν. Κατζ: Ελλάδα και Ισραήλ να σταθούν ενωμένοι στην αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών