Βαριές «καμπάνες» επέβαλαν τα μικτά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών σε πέντε επιχειρήσεις που λειτουργούσαν παράνομα σε δυο παραλίες της Κέρκυρας. Πρόκειται για τις παραλίες Κοντογυαλό και Γλυφάδα, όπου διαπιστώθηκε παράνομη κατάληψη χώρων του αιγιαλού, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα. Ειδικότερα η παράνομη δραστηριότητα αφορά τέσσερις επιχειρήσεις στον Κοντογυαλό και μία στη Γλυφάδα, όπου αναμένεται να εκδοθεί διοικητική πράξη μέχρι τις 10 Αυγούστου. Πάντως στον Κοντογυαλό υπάρχουν και άλλες πέντε νόμιμες επιχειρήσεις στην παραλία, καθώς και μια νόμιμη επιχείρηση Θαλάσσιων Μέσων Αναψυχής.
Πάρος: Beach bar αναστέλλει τη λειτουργία του
Μετά την επίσκεψη των ελεγκτών στην Πάρο, από όπου ξεκίνησε το «Κίνημα της Πετσέτας», beach bar και εστιατόριο στην περιοχή Κριός στο νησί ενημέρωσε πως αναστέλλει τη λειτουργία του, για άγνωστο χρονικό διάστημα, καθώς διαπιστώθηκε πως είχε προβεί σε παραβάσεις αναφορικά με την κατάληψη χώρου στον αιγιαλό.
Υπενθυμίζεται πως, την περασμένη εβδομάδα, η παραλία Μικρή Σάντα Μαρία «απελευθερώθηκε» από ξαπλώστρες και ομπρέλες, δικαιώνοντας το εν λόγω κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών.
Επεκτείνονται οι έλεγχοι
Οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί, μετά και την απήχηση που είχε το λεγόμενο «Κίνημα της Πετσέτας», με αγανακτισμένους πολίτες να διεκδικούν ελεύθερο χώρο στις ακτές όπου έχουν καταλάβει παράνομα επιχειρήσεις με ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Το κίνημα φτάνει τώρα στο Λαγονήσι, τη Χαλκιδική, καθώς και στα Φαλάσαρνα της Κρήτης, όπου ενώ η περιοχή προστατεύεται από το δίκτυο “Natura 2000”, οι ξαπλώστρες καλύπτουν σχεδόν το 80% της παραλίας.
Στο Λαγονήσι, το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας είναι κατειλημμένο με ομπρέλες και ξαπλώστρες και το ελεύθερο κομμάτι είναι μόλις 10 μ. Σύμφωνα με την ΕΡΤ κάποιες οικογένειες που έκαναν το μπάνιο τους στην περιοχή, έπρεπε να κάνουν ολόκληρο κύκλο για να μην τραυματιστούν από τα βράχια που υπάρχουν στο μέσο της παραλίας. Ακολουθεί η επιχείρηση με τις ξαπλώστρες και μένει μια αμμουδιά το πολύ 10 - 20 μέτρα μαζί με και άλλα βράχια όπου εκεί «στοιβάζονται» όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν για το μπάνιο τους στη θάλασσα. Όπως έλεγαν οι ίδιοι, μέχρι πριν από λίγες μέρες η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Λίγο το κίνημα της ξαπλώστρας, λίγο και οι συνεχείς έλεγχοι έχουν κάνει τους δύο επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το σημείο να διορθώσουν κάπως την κατάσταση.
Ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται και στις παραλίες της Χαλκιδικής για να περιοριστούν οι ξαπλώστρες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιθωνίας Κυπαρίσση Ντέμπλα, πρόκειται για ένα πανελλήνιο φαινόμενο όσο αφορά τη διαχείριση από επιχειρηματίες των μισθώσεων και αφορούν τον αιγιαλό και την παραλία αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι επιχειρηματίες είναι το ίδιο.
«Είναι καιρός πλέον οι επιχειρηματίες οι οποίοι δεν συμμορφώνονται ή η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη προς τους πολίτες, και σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία, να μην μπορούν την επόμενη χρονιά, τουλάχιστον για δύο χρόνια, να κάνουν μισθώσεις αιγιαλού και παραλίας. Όλοι βλέπαμε, αλλά ίσως δεν δίναμε τη σημασία που έπρεπε στο φαινόμενο να καταστρατηγούνται σαφέστατα οι προϋποθέσεις μίσθωσης αιγιαλού και παραλίας» είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε:
«Όλοι βλέπαμε, μπορεί να κάναμε συστάσεις και τα λοιπά, αλλά οι συστάσεις ακόμα και του δημάρχου δεν έπειθαν κανέναν. Και βέβαια, επαναλαμβάνω, δεν αφορά όλους τους επαγγελματίες και όλους τους επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες που ενεργούν έτσι εις βάρος των πολιτών, δεν πρέπει να ξαναπάρουν μισθώσεις αιγιαλού και παραλίας. Δεν πρέπει να έχουν την εκμετάλλευση. Πιστεύω όμως ότι από όλη αυτή την κινητοποίηση μόνο θετικά αποτελέσματα και συμπεράσματα».
Τρεις συλλήψεις στη Ζάκυνθο
Ήδη, στη σύλληψη τριών ατόμων, δύο επιχειρηματιών και ενός υπευθύνου, αντίστοιχου αριθμού beach bar, οδήγησαν οι έλεγχοι που έγιναν στην παραλία του Λαγανά την Κυριακή, από άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου, σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ Ζακύνθου.
Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα δύο Ζακυνθινοί ιδιοκτήτες beach bar, 65 και 53 ετών και ένας 51 ετών αλβανικής καταγωγής, υπεύθυνος σ’ ένα τρίτο, καθώς είτε δεν είχαν καθόλου άδεια και εκμεταλλεύονταν παρανόμως την παραλία βάζοντας ομπρέλες και ξαπλώστρες, είτε είχαν άδεια αλλά για πολύ λιγότερα τετραγωνικά -και ομπρέλες- από όσα είχαν καταλάβει.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου είχε αποστείλει έγγραφο στην Κτηματική υπηρεσία, ζητώντας τη συμμετοχή της στη διεξαγωγή των ελέγχων, όπως και έγινε.
Οι τρεις συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ οι έλεγχοι αναμένεται να συνεχιστούν στο σύνολο αντίστοιχων επιχειρήσεων του νησιού.