«Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στα γενόσημα, όπως όλες οι χώρες τα αποδέχονται, έτσι να κάνουμε και εμείς», επισήμανε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτηθείς για το αν ανησυχεί η έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων στην αγορά ή υπάρχουν γενόσημα που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «το γενόσημο είναι ακριβώς το ίδιο ποιοτικά με το πρωτότυπο. Δηλαδή αυτό που άκουσα και πολλές φορές στην τηλεόραση να λένε εγώ δεν θέλω το γενόσημο γιατί δεν το έχω καμία εμπιστοσύνη. Αυτό δεν ισχύει. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στα γενόσημα και τα ελληνικά γενόσημα έχουν αποδειχθεί ότι είναι αξιολογότατα και εξάγονται σε πάρα πολλές χώρες.
Πολλές εταιρείες στην Ελλάδα ζουν μόνο από τις εξαγωγές των γενοσήμων. Δηλαδή πόσες άλλες χώρες αποδέχονται τα γενόσημα και εμείς έχουμε κάποιους ενδοιασμούς; (…) Νομίζω ότι οι ελληνικές βιομηχανίες μπορεί με τα γενόσημα να καλύψουν σε ένα μεγάλο ποσοστό την αγορά. Εγώ μόνο θεωρώ ότι αργήσαμε γι’ αυτό».
Για το τι ανησυχεί τους γιατρούς, με δεδομένο ότι ήδη υπάρχει πίεση στα επείγοντα και στις ΜΕΘ για παιδιά, σημείωσε:
«Μας ανησυχεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ιώσεις οι οποίες μας περιτριγυρίζουν (…) Μπορεί να μην έχουμε πάνω από μια ίωση και να έχουμε περισσότερες από μία ή να έχουμε δύο. Μερικές φορές και τρεις. Και βέβαια τα άτομα τα οποία είναι ευάλωτα να έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα».
Ερωτηθείς για το αν, από υγειονομικής πλευράς, είναι πιο επικίνδυνη η κατάσταση λόγω γρίπης, λόγω της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον που ονομάστηκε Κράκεν, ή λόγω των υπόλοιπων ιώσεων, επισήμανε ότι είναι το «κοκτέιλ» και το ότι ο πληθυσμός -σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού- δεν είχε εκτεθεί στις αντίστοιχες ιώσεις και δεν έχει αμυντικούς μηχανισμούς έτοιμους για να ανταπεξέλθει.
Για το αν συμμερίζεται τις προβλέψεις άλλων επιστημόνων για 200.000 κρούσματα γρίπης ημερησίως, τόνισε: «Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους, συμπεριλαμβανομένου και εμού, να συγκρατηθούν και να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε τι δηλώνουμε και να δηλώνουμε βάσει στοιχείων – όπως έχουν βγει συνάδελφοι και έχουν πει να κλείσουν τα σχολεία, να μην ανοίξουν μετά τις γιορτές. Πρέπει να έχουμε στοιχεία για να υποστηρίζουμε ο,τιδήποτε».
Για το αν πρέπει να επιστρέψει η μάσκα και πού, ανέφερε: «Εμείς αύριο έχουμε την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Δεν υπάρχει στη θεματολογία τέτοιο θέμα, για χρησιμοποίηση της μάσκας ή για το να μην λειτουργούν στα σχολεία. Αν αργότερα τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που καθορίζουν τέτοιες αποφάσεις ή τέτοιες προτάσεις, μπορεί να συζητηθεί».
Για το αν είναι σημαντικό το θέμα της συνέχισης των εμβολιασμών με αναμνηστικές δόσεις, δήλωσε: «Εγώ γενικώς θα ήθελα να συστήσω ότι παρόλο που κάποιοι μπορεί να έχουν καθυστερήσει να κάνουν τα εμβόλια, πρέπει να γίνουν και ας ξεκινήσουμε από τα εμβόλια της γρίπης. Υπάρχει πολύς κόσμος ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί και ο οποίος έχει προβλήματα υγείας και πρέπει να το κάνει ακόμα και τώρα. Μπορεί να εμβολιαστεί μέσα σε 14 ημέρες. Σε δύο εβδομάδες περίπου θα αρχίσει να έχει αντισώματα. Είναι πολύ καλή ευκαιρία να εμβολιαστεί. Επίσης, για τον ιό πρέπει να γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης πάλι να εμβολιαστούν τουλάχιστον οι ευάλωτοι πληθυσμοί, οι ανώτεροι, οι μεγάλες ηλικίες».
Ως προς το αν θα έλυνε κάποιο πρόβλημα η χορήγηση φαρμάκων με ιατρική συνταγή, κάτι που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας, σημείωσε:
«Στο εξωτερικό δεν μπορείς να πάρεις κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή. Δεν είναι θέμα ασφάλειας. Δεν είναι για να ζήσουν οι γιατροί για να κερδίζουν 10 ευρώ παραπάνω που θεωρώ ένα τραγικό ποσό των 10 ευρώ για να συνταγογραφήσει κανένας. Είναι θέμα ασφάλειας, δηλαδή να παίρνει κάποιος το φάρμακό του με ασφάλεια, με οδηγίες και όταν το χρειάζεται και να μην το αποθηκεύουμε στα φαρμακεία του σπιτιού και στα ντουλάπια μας (…) Είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξεκινήσει και δεν έχει γίνει».