Στο μικροσκόπιο της έρευνας μπαίνει ο ένας ή οι περισσότεροι σύνδεσμοι της Ιρίνας Αλεξάντροβνα- Σμίρεβα στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου ώστε να αποκτήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ.
Όπως μετέδωσε, η κατά κόσμον Μαρία Τσάλλα κατάφερε να εγγραφεί στα δημοτολόγια του ληξιαρχείου μέσα στο 2018 και οι αρχές ερευνούν ποιος ή ποιοι υπάλληλοι τη βοήθησαν να εξασφαλίσει τη ληξιαρχική πράξη.
Στην ΕΡΤ μίλησε στενός της φίλος, τον οποίο γνώρισε το 2018, με τον ερχομό της στην Ελλάδα. «Έκπληξη και σοκ. Μιλάμε για δίκτυα σκοτεινά στα οποία δεν έχουμε ιδέα τι είναι όλα αυτά. Της άρεσε γενικότερα να αναπτύξει μια κοινωνικότητα. Δεν ξέρω γιατί δεν με έχουν καλέσει, εγώ είμαι ανοιχτός να δώσω τα τηλέφωνα, τις επικοινωνίες, τα πάντα», ανέφερε.
Ο ρόλος του ρωσόφωνου δικηγόρου
Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση οι αρχές εντόπισαν τον άνθρωπο που βοήθησε την 35χρονη στην ελληνοποίησή της, το 2018. Πρόκειται για δικηγόρο Ρωσικής καταγωγής με γραφείο στην Αθήνα, ο οποίος το 2021 απεβίωσε από παθολογικά αίτια.
Βάσει πληροφοριών που επικαλείται, ο συγκεκριμένος δικηγόρος βοήθησε την κατάσκοπο να βγάλει χαρτιά στην Ελλάδα, ταυτότητα, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και να εγγραφεί στα δημοτολόγια Αμαρουσίου.
Φέρεται να λειτούργησε ως σύνδεσμός ανάμεσα στην «Μαρία Τσάλλα» και τον δικηγόρο από το Αλιβέρι, ενώ υπήρξε φορολογικός αντιπρόσωπος σε άλλα 22 με 23 άτομα με καταγωγή από τη Ρωσία.
“Εδώ μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι είναι συνήθως χωρίς οικογένειες, μπαίνουν σε ένα πλαίσιο σημαντικής και μακροχρόνιας εκπαίδευσης η οποία ακριβώς τους οδηγεί στο να είναι καλοί στο να μην έχουν ταυτότητα” δήλωσε ο Διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
Θύμα της Ρωσίδας κατασκόπου, φέρεται να έπεσε και ένας 83χρονος, ο οποίος παρουσιάστηκε στο Αλιβέρι ως μάρτυρας και υπέγραψε για την ταυτότητα της.
Όπως αποκάλυψε, ο ίδιος, πριν από 30 χρόνια, ζούσε στα νότια προάστια και είχε γείτονες ένα ζευγάρι με το επώνυμο «Τσάλλα».
Ήταν παντρεμένοι και είχαν ένα μωρό. Κάποια στιγμή, όπως περιέγραψε, εγκατέλειψαν τη χώρα και από τότε έχασε την επικοινωνία μαζί τους. Ωστόσο, το 2018 και όταν εκείνος ήταν πλέον 78 ετών, φέρεται να δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την υποτιθέμενη Ελληνίδα μητέρα της κατασκόπου.
«Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τη μητέρα και μου λέει “έχουμε πάει εκεί πέθανε ο τάδε και φτιάχνω τα χαρτιά για να πάρει υπηκοότητα η κόρη και να έρθει στην Ελλάδα να σπουδάσει”» είπε ο 83χρονος όπως μετέδωσε ο Alpha.
«Είναι κεκαλυμμένες επιχειρήσεις, στρατολογούν ανθρώπους ώστε να δημιουργήσουν ένα πλέγμα, ένα δίκτυο» ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση ο στρατηγικός αναλυτής Κέντρου Μελετών Ασφάλειας Γενεύης, Κώστας Λαμπρόπουλος.
Οι αρχές «ξεσκονίζουν» τα ταξίδια της 35χρονης εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και τις επαφές της λίγο πριν φύγει από τη χώρα τον περασμένο Ιανουάριο.
Διαβάστε ακόμα:
Ρωσίδα κατάσκοπος: Πώς εξασφάλισε ταυτότητα, διαβατήριο και ΑΦΜ