Πράσινο φως στην εκ νέου απόδοση ιθαγένειας Παύλου και Νικόλαου - Τι θα κάνουν με τη στρατιωτική θητεία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Πράσινο φως στην εκ νέου απόδοση ιθαγένειας Παύλου και Νικόλαου - Τι θα κάνουν με τη στρατιωτική θητεία

Πράσινο φως δίνει η υπογραφή που έβαλε χθες, Πέμπτη (19/12), ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, στη διαπιστωτική πράξη, με την οποία εξετάζεται η εκ νέου απόδοση ιθαγένειας στα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας που δια του πληρεξουσίου δικηγόρου τους Κωνσταντίνου Λιδωρίκη έκαναν τη σχετική αίτηση, ήταν η τυπική ολοκλήρωση μιας ιστορικής εκκρεμότητας τριάντα χρόνων.

Από το 1994 και την ψήφιση του γνωστού πλέον νόμου Βενιζέλου, τα μέλη της τέως βασιλικής ιθαγένειας δεν είχαν καμία ιθαγένεια, ήταν «ανιθαγενείς» στην πραγματικότητα. Και αυτό γιατί, είχαν μεν δανέζικα διπλωματικά διαβατήρια, δεν ήταν όμως Δανοί πολίτες. Δεν ήταν πρακτικά πολίτες καμίας χώρας. Πλέον, είναι οι «Ντε Γκρες». 

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η απόφαση Λιβάνιου για την απόδοση της ιθαγένειας στα πέντε παιδιά του τέως βασιλέως Κωνσταντίνου και στα πέντε παιδιά του πρωτότοκου Παύλου που ήταν και αυτός που εκ μέρους της οικογένειας δρομολόγησε τις διαδικασίες, ρυθμίζοντας τις συνεννοήσεις με τον δικηγόρο που διαχειρίζεται τις εν Ελλάδι υποθέσεις της οικογένειας.

Αμέσως μετά την έκδοση του ΦΕΚ, θα εγγραφούν στους καταλόγους του Ληξιαρχείου και μετέπειτα θα μπορούν να κινήσουν τις διαδικασίες στο αστυνομικό τμήμα της επιλογής τους για την έκδοση ταυτότητας και διαβατηρίου.

Τι θα κάνουν τα παιδιά του Παύλου με τη στρατιωτική θητεία;

Σύντομα θα είναι Έλληνες πολίτες, ενώ ειδικά τα παιδιά του Παύλου θα κληθούν να διαχειριστούν και τις στρατιωτικές υποχρεώσεις που θα ανακύψουν ως αποτέλεσμα της απόδοσης ιθαγένειας.

Θα είναι στο χέρι τους τι θα πράξουν, καθώς είναι αποδεδειγμένα κάτοικοι εξωτερικού, αν το επιθυμούν, όμως, μπορούν να υπηρετήσουν και πλήρη θητεία.

Το κρίσιμο ερώτημα που συζητείται σε κύκλους των Αθηνών είναι σε τι αποσκοπούν τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, πέρα από την εκπλήρωση της πατρογονικής επιθυμίας.

«Δεν θα κάνουν τίποτα, θα έχουν απλά εντονότερη και πιο κανονική παρουσία στην Ελλάδα», εκτιμά πηγή με γνώση όλων των παρασκηνιακών χειρισμών που έγιναν και στο επίπεδο της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα.

«Θα έχουν έναν κοινωνικό ρόλο, δεν θέλουν να μεταφράσουν την υπηκοότητα ντε και καλά σε κάτι», υποστηρίζει μέλος της Βουλής με γνωριμία με την τέως βασιλική οικογένεια.

Ενδεχομένως ο «κοινωνικός ρόλος» τους να εκφραστεί και μέσα από ιδρύματα. Υπάρχει άλλωστε ήδη το ίδρυμα «Αννα Μαρία» ως ΑΜΚΕ από το 2004, το οποίο έχει καταχωριστεί στο Λίχτενσταϊν, και έχει ως «προίκα» μεγάλο μέρος της αποζημίωσης που εισέπραξε η τέως βασιλική οικογένεια από το ελληνικό δημόσιο για την περιουσία.