Κ. Συνολάκης: Περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό - Το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει και 8,5 Ρίχτερ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI
Κωνσταντινούπολη

Κ. Συνολάκης: Περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό - Το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει και 8,5 Ρίχτερ

Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης αναφέρθηκε την Πέμπτη (24/04) στα σενάρια γύρω από τον σεισμό που έγινε την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη μεγέθους 6,2 Ρίχτερ. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι «αυτός ο σεισμός είναι στο πολύ γνωστό ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο εκτείνεται στο Βόρειο Αιγαίο. Αυτό που γνωρίζουμε ότι οι μεγάλοι σεισμοί σε αυτό το ρήγμα γενικά προχωρούνε προς τα δυτικά, δηλαδή έρχονται προς τον ελληνικό χώρο. Αυτό ισχύει για τους σεισμούς πάνω από 7 Ρίχτερ».

«Τώρα, αυτός ο σεισμός, δε νομίζω ότι άμεσα θα ενεργοποιήσει τεκτονικές δομές που είναι στην Ελλάδα. Δε νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι το τι έγινε στην Τουρκία, πώς λειτούργησε η Πολιτική Προστασία και η προστασία των πολιτών και να μάθουμε για το πώς να χειριστούμε ανάλογα περιστατικά», είπε στην τηλεόραση του Alpha.

Έπειτα, ο κ. Συνολάκης ανέφερε ότι οι σεισμολόγοι περιμένουν έναν μεγαλύτερο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει τα 7,5 Ρίχτερ.

«Σίγουρα περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό. Είναι γνωστό εδώ και δύο δεκαετίες στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Κωνσταντινούπολη μπορεί να έχει έναν σεισμό μεγαλύτερο από 7,5 Ρίχτερ. Φυσικά και θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, αν γίνει κάτι τέτοιο. Οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει μιλούσαν για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από έναν τόσο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο που αντέδρασαν οι πολίτες στην Τουρκία, πηδώντας από κτίρια, ο καθηγητής εξήγησε ότι γενικότερα η Πολιτική Προστασία πρέπει να εξετάσει όλα τα μέτρα και να ενημερώσει σωστά τον κόσμο.

«Η Πολιτική Προστασία πρέπει να δει τα μέτρα που παίρνονται, ειδικά για την ενημέρωση των πολιτών. Ενημέρωση γίνεται και στα σχολεία. Προφανώς κι όταν γίνεται ένας σεισμός, δεν πρέπει να πηδάς από ένα κτίριο», απάντησε.

«Το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 8,5 Ρίχτερ»

Τέλος, ο κ. Συνολάκης ρωτήθηκε και για παλαιότερη αναφορά του για σεισμό στην Ελλάδα που θα ξεπεράσει τα 8,5 Ρίχτερ.

«Στο ελληνικό τόξο είναι αυτή η σεισμική ζώνη, που ξεκινάει νότια από τη Ρόδο και προχωρά νότια της Κρήτης, δυτικά από την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα. Έχουν γίνει μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν. Αυτές δεν είναι εκτιμήσεις δικές μου, αλλά της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ. Είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Απλά τις είχα μεταφέρει. Αν με ρωτάτε ποιος είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, έχω την υποχρέωση να σας πω ότι οι εκτιμήσεις λένε ότι ο μεγαλύτερος σεισμός είναι 8,5 Ρίχτερ.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Ένας τέτοιος σεισμός είχε γίνει το 1303 και οι εκτιμήσεις είναι ότι γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Μακάρι να το ξέραμε πότε θα γίνει. Η επιστήμη δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ελεγχθούν οι οικοδομικές άδειες σε σχολεία, νοσοκομεία και δημόσια κτίρια», κατέληξε ο καθηγητής.

Κ. Παπαζάχος: Η Κωνσταντινούπολη «χρωστάει» έναν μεγάλο σεισμό

Ταυτόχρονα, την έντονη ανησυχία του εξέφρασε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, για την έντονη σεισμική ακολουθία στην Τουρκία, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι «σεισμοί της τάξης των 7 -7,4 Ρίχτερ έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη την περιοχή, με πιο γνωστό αυτόν του 1509 που είχε πολλά θύματα».

Παράλληλα, προειδοποίησε ό,τι, «εφόσον σε παλιότερους σεισμούς είχαμε χιλιάδες νεκρούς, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν ένας τέτοιος σεισμός συμβεί σήμερα, σε μια πολύ πιο πυκνοκατοικημένη και δομημένη πόλη».

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ εξήγησε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι ένα τεράστιο αστικό και βιομηχανικό κέντρο που αντιμετώπισε προβλήματα από τον χθεσινό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ παρότι ήταν. Και όπως ανέφερε, «φανταστείτε τι θα προκαλούσε ένας σεισμός 7,2 ή 7,4 Ρίχτερ πιο κοντά στην Πόλη».

Μάλιστα, όπως επισήμανε, «το κομμάτι αυτό δεν έχει σπάσει από το 1766, όταν σημειώθηκε σεισμός 7,1 Ρίχτερ. Το ακόμα πιο δυτικό τμήμα έδωσε σεισμό 6,8 Ρίχτερ το 1648. Μιλάμε για περίπου 300 χρόνια χωρίς εκτόνωση της ενέργειας σε αυτό το τμήμα». Το γεγονός αυτό είναι επίφοβο γιατί όπως είπε ο κ. Παπαζάχος «η περιοχή χρωστάει, εντός εισαγωγικών, έναν μεγάλο σεισμό. Εφόσον σε παλιότερους σεισμούς είχαμε χιλιάδες νεκρούς, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν ένας τέτοιος σεισμός συμβεί σήμερα, σε μια πολύ πιο πυκνοκατοικημένη και δόμημένη πόλη».

Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό 7,6 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Από την άλλη, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για τη σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία, με τον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, να προειδοποιεί για έναν μεγάλο σεισμό 7,6 Ρίχτερ που αναμένεται να πλήξει την Κωνσταντινούπολη, σε συνέχεια της πρόσφατης δόνησης των 6,2 Ρίχτερ που αναστάτωσε τη μεγαλούπολη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας δήλωσε πως ο πρόσφατος σεισμός προήλθε από ένα μικρό κομμάτι ενός συγκεκριμένου ρήγματος, το οποίο δεν είχε ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με άλλα γειτονικά του που έχουν δώσει ισχυρές δονήσεις στο παρελθόν.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονων γεωδυναμικών εργασιών, έντονης σεισμικότητας. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα περίμενε την εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού με μέγιστο μέγεθος 7,6 -7,8 Ρίχτερ, δεδομένου ότι είχαμε να κάνουμε με ένα πολύ συγκεκριμένο ρήγμα το οποίο δεν είχε σπάσει ως τώρα ενώ όλα τα άλλα τμήματα είχαν δώσει μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία. Και μοιραία αναμένεται να σπάσει αυτό το ρήγμα και αναμένεται να δώσει ένα μέγιστο σεισμό της τάξεως των 7,6 βαθμών. Ο σεισμός 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε είναι από το ίδιο ρήγμα, σε ‘ένα πολύ μικρό κομμάτι του ρήγματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο χθεσινός σεισμός δεν εκτονώνει το φαινόμενο, αφού η διαφορά ενεργειακού φορτίου μεταξύ ενός σεισμού 6,2 και ενός 7,6 είναι τεράστια – περίπου 50 φορές μεγαλύτερη. Όπως είπε, η δόνηση ίσως επιταχύνει την εκδήλωση του μεγάλου σεισμού, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος.

«Δεν είναι ένας σεισμός που θα εκδηλωθεί τις αμέσως επόμενες ώρες, ημέρες ή μήνες. Μπορεί να εκδηλωθεί σε ένα με δύο χρόνια. Να αναφέρω το παράδειγμα του 1999 στον σεισμό του Ιζμίτ, ο δεύτερος μεγάλος σεισμός εκδηλώθηκε 2,5 μήνες μετά. Ο πρώτος είχε εκδηλωθεί 17 Αυγούστου και ο δεύτερος μέσα Νοεμβρίου, σε κοντινή απόσταση. Συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με μια μακρόσυρτη διαδικασία η οποία θα ταλαιπωρήσει τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης αλλά καταλαβαίνετε πως έχουμε να κάνουμε μια πόλη στην οποία ζουν 15 και πλέον εκατομμύρια κάτοικοι, το 1/3 του δομημένου ιστού είναι ένας ιστός πολύ παλιός, τα κτίρια είναι πολύ παλιά. Θα αντιμετωπίσουν διάφορα θέματα», είπε.

Ο καθηγητής υπογράμμισε τις ιδιαίτερες συνθήκες επικινδυνότητας για την Κωνσταντινούπολη, καθώς το 1/3 των κτιρίων είναι πολύ παλιά, με επισφαλή δομικά χαρακτηριστικά. Ανέφερε ότι μια δόνηση τέτοιου μεγέθους θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για μια πόλη με περισσότερους από 15 εκατομμύρια κατοίκους.